Sosyal Medya

Güncel

28 Şubatçılar İstanbul Üniversitesi'nin Arşivini de Çöpe Atmış!

28 Şubat cuntası İstanbul Üniversitesi arşivinde bulunan birçok belgeyi de çöpe atmış!



Ä°stanbul Ãœniversitesi’nde 28 Åžubat günlerinde yaÅŸanan bir baÅŸka kültür katliamı: Aralarında üniversitenin kurucularına ve Türkiye’nin en önemi âlimleri ile sanatçılarına ait sicil dosyaları da çöpe gitmiÅŸ ve arÅŸivi Tarih Kurumu’nun eski baÅŸkanı Prof. Dr. Ali Birinci kurtarmış!

MoÄŸollar'ın kitap katliamını aratmayan olay Ä°stanbul Ãœniversitesi Kütüphanesi'nde yaÅŸandı. Son derece kıymetli binlerce eserin Prof. Kemal AlemdaroÄŸlu’nun 28 Åžubat zamanındaki rektörlüğü sırasında çöpe atıldığı ortaya çıktı. Bu hafta da dosyayı devam ettiren Habertürk Yazarı Murat Bardakçı, 28 Åžubat'ta sadece Sultan Abdulhamid'in kitaplarının deÄŸil, Ä°stanbul Ãœniversitesi'nin arÅŸivi ve alimlerin dosyalarının da çöpe gittiÄŸini yazdı.

344 HOCANIN ÖZEL BİLGİLERİ

Benim seneler sonra, ancak önceki gün haberdar olabildiÄŸim hadise şöyle cereyan etmiÅŸ: Prof. Kemal Gürüz’ün YÖK’ün, Prof. Kemal AlemdaroÄŸlu’nun Ä°stanbul Ãœniversitesi’nin, Prof. Meral Alpay’ın da Ãœniversite Kütüphanesi’nin başında olduÄŸu sırada, üniversitenin kuruluÅŸundan 1970’li senelere uzanan personel arÅŸivi kütüphanedeki binlerce eser ile beraber çöpe gitmiÅŸ!

MoÄŸollar’ın kitap katliamından beter ÅŸekilde imha edilen arÅŸivde neler mi varmış? Tıp doktorundan hukukçusuna, edebiyatçısından maarifçisine kadar Türkiye’de çaÄŸdaÅŸ bilimin kurucularından ve sonraki dönemlerin önde gelen âlim ve sanatçılarından olan 344 hocanın sicil dosyaları; yine kuruluÅŸ günlerine ait olan, herbirinde 75 ile 100 kadar yazışma bulunan klasörler üniversite hocaları ile diÄŸer görevlilerin sicil bilgileriyle güvenlik soruÅŸturmaları sonrasında hazırlanan raporların yeraldığı 146 adet diÄŸer dosya!

Bütün bu dosyalar Kadıköy’deki bir sahafın eline geçmiÅŸ ve seneler sonra Türkiye’nin kitap konusunda önde gelen âlimlerinden ve kolleksiyoncularından olan Prof. Dr. AliBirinci tarafından kurtarılmışlar. Türk Tarih Kurumu’nun 2008 ile 2011 arasında baÅŸkanlığını yapan Prof. Birinci, evrakı elinden bulunduran sahafla sekiz ay süren bir pazarlık neticesinde üniversitenin çöpe lâyık gördüğü tarihini servet sayılabilecek bir meblâğ ödeyerek almış ve Tarih Kurumu’nun arÅŸivine nakletmiÅŸ. Ä°stanbul Ãœniversitesi’nin Prof. AlemdaroÄŸlu’nun devr-i iktidarında çöpe giden hafızası ÅŸimdi Türk Tarih Kurumu’nda muhafaza altında! Sicil dosyaları, belgeleri, yazışmaları ve hattâ yapılan güvenlik soruÅŸturması raporları çöpe giden hocaların kimler olduÄŸunu merak mı ettiniz? Aralarında üniversitenin kurucularından Türkiye’de çaÄŸdaÅŸ bilimi inÅŸa eden âlimlere, edebiyatçılara ve hukukçulara kadar kimi ararsanız herkes var...

OKUYUN VE DEHŞETE DÜŞÜN

İşte, evrakı çöpe giden ve çoğu profesör veya doçent olan bu kişilerden bazıları... Aşağıdaki listeyi okuyun ve siz de benim gibi dehşete düşün:

Fuad Köprülü, Ahmet Hamdi Tanpınar, Halide Edip Adıvar, Abdülbaki Gölpınarlı, Sıddık Sami Onar, Nihal Atsız, Sabri Esat Siyavuşgil, Akdes Nimet Kurat, Asaf Halet Çelebi, Orhan Köprülü, Adile Ayda, Ağaoğlu Ahmet Bey, Mina Urgan, Tarık Zafer Tunaya, Zeki Velidi Togan, Ahmet Ateş, Maarif Nazırı Emrullah Efendi, Ali Nihad Tarlan, Ebulûla Mardin, Fahir İz, Çetin Özek, Ahmet Ateş, Oktay Aslanapa, Ömer Lütfi Barkan, Sadri Maksudi Arsal, Sadrettin Celâl Antel, Neşet Ömer İrdelp, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Şükrü Baban, Cemil Birsel, Ahmet Caferoğlu, Abdülbaki Baykara, İsmail Hikmet Ertaylan, Sabri Ülgener, Muammer Kemal Özergin, Mazhar Osman Uzman, Mehmed Ali Aynî, Mehmet Emin Erişirgil, Muhibbe Darga, Mustafa Şekip Tunç, Nurhan Atasoy, Şerare Yetkin, Hacı Âdil Arda, Bekir Kütükoğlu, Bülent Tanör, Ali Canip Yöntem, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Fuat Sezgin, Mümtaz Tarhan, Hazım Atıf Kuyucak, Mazhar İpşiroğlu, Salih Zeki Bey, Abdülkadir Karahan ve daha dünya kadar bilim adamı...

AYIRIM YAPMADAN TEMÄ°ZLÄ°K

Ä°stanbul Ãœniversitesi’ndeki bu kültür cinayetinin sorumlusu olan zamanın rektörünü aslında sadece suçlamamamız, gönülden tebrik etmemiz de lâzım... Zira, Türkiye’nin en eski ilim merkezi olduÄŸu iddia edilen Ä°stanbul Ãœniversitesi’nin hafızasını çöpe gönderirken gayet tarafsız davranmış; saÄŸcı, solcu, lâik, Atatürkçü, Ä°slamcı, erkek, kadın, âlim, cahil, vesaire ayırımına gitmemiÅŸ, isimleri ve ideolojileri dikkate almamış ve arÅŸivde ne buldu ise, kime ve hangi düşünceye ait olduÄŸuna bakmadan çöpe göndermiÅŸ...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.