Sosyal Medya

Güncel

Cemaatsiz cenazeler

Ne adları ne de cemaatleri var. Umutla çıktıkları yolculuk Çeşme, Didim ve Kuşadası açıklarında son buldu. Hayatını kaybeden 9 Suriyeli mültecinin cenazesi İzmir Bayraklı’daki kimsesizler mezarlığında toprağa verildi.



Hava soÄŸuk. Buz kesen sadece hava deÄŸil… Kelimeler bile arka arkaya dizilmekte zorlanıyor. 35 yıllık imam Ahmet Altan, en zor görevlerden birini yerine getirmek üzere. Selâmını verdiÄŸi cenaze henüz 2 yaşında. O, ailesiyle birlikte umut yolculuÄŸuna çıkan Suriyeli bir mülteci. Resmi belgede hakkında düşülen not ‘kimliÄŸi meçhûl cenin’…

Altan, cenazesiyle bir başına… Arkasında namaza duran hiçbir cemaat yok. Dua etmekte zorlanıyor. Zaten, çok fazla da dayanamıyor. Cebinden çıkardığı kâğıt mendille gözyaÅŸlarını siliyor. Duaya geçmeden Ä°mam Altan’ın aÄŸzından tek bir cümle dökülüyor: Çocuk olunca dayanmak çok zor.

8 cenaze daha var. Onlar da cemaatsiz… Saf tutanlar, sırt verenler de imamlar, mezarlık görevlileri. Haklarında yaÅŸları ve yolculuklarının nerede sonlandığı dışında bir bilgi yok. Cansız bedenleri ÇeÅŸme, Didim ve KuÅŸadası’nda bulundu. Yunanistan’ın Sakız Adası’na geçmeye çalışırken boÄŸularak hayatlarını kaybettiler. 9 Suriyeli mültecinin cenazesi DoÄŸançay Mezarlığı’nda topraÄŸa defnedildi. Mezarlığın 412. adasına…

 

İmam Ahmet Altan, mezarlıkta yetişkinlerle çocukların ayrı ayrı defnedildiğini söyledi.
[Fotoğraf: Güray Ervin/Al Jazeera Türk]

 

412 adanın sessizliği

Ä°zmir’in Bayraklı ilçesine baÄŸlı DoÄŸançay Mezarlığı’nda 412 ada ‘kimsesizler mezarlığı’ olarak geçiyor. 32 Suriyeli mültecinin de mezarı burada.

Ahmet Altan, 4 buçuk aydır Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi DoÄŸançay Mezarlığı’nda. Türk sularında yolculukları sonlanan Suriyeli mültecilerin cenazelerini defnetmek onların yükümlülüğünde. Ä°mam Altan, yorgun. Sabır ve duaya sığınıyor ama biraz da sitemkâr.  

"Gerçekten çok zor bu iÅŸi yapmak. Ama manevi yönü ağır basıyor. Dünya maalesef gözünü kapatmış seyrediyor, çok yazık. Ama ister Hristiyan, ister Musevi, isterse Müslüman olsun insan insandır. Ä°nsana deÄŸer vermek lazım. Ä°nsanlar o kadar gaddarlaÅŸmış ki... … Ayak ayak üstüne atmışlar seyrediyorlar. Åžu masum yavrunun günahı neydi?

 

412 adada, otuz iki kimsesiz mültecinin cenazesi var. [Fotoğraf:Güray Ervin/Al Jazeera Türk]
 

 

Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmeye çalışan yolda hayatlarını kaybeden mültecilerin cenazeleri, otopsi yapıldıktan sonra 15 gün morgda bekletiliyor. Bu süre içinde bir yakını tarafından alınmayan cenazeler, DNA örnekleri alındıktan sonra DoÄŸançay Mezarlığı'nda kimsesizler için ayrılan 412 numaralı adaya defnediliyorlar. 

Kaynak: Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.