Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsrail'de ana muhalefetten intifada uyarısı

Ana muhalefet lideri İzak Herzog, Filistin'de son zamanlarda yaşanan olayları "intifada" olarak nitelendirdi.



Ä°srail devlet radyosunun haberine göre, merkez-sol eÄŸilimli Siyonist Birlik Lideri Herzog, aylar öncesinden sözünü ettiÄŸi intifada konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, "Bu, bir (ÅŸiddet) dalgası deÄŸil, üçüncü intifada" ifadesini kullandı.

BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu'nun kontrolü kaybettiÄŸini savunan Herzog, "Netanyahu, aşırı saÄŸ bloktan korkuyor" dedi.

Hamas, Ä°slami Cihat Hareketi ve Filistin Halk KurtuluÅŸ Cephesi'nin, Filistin ile Ä°srail arasında son dönemde yaÅŸanan ÅŸiddet olaylarını, "intifada" olarak adlandırmasına raÄŸmen Ä°srail tarafı, çoÄŸunlukla bu isimlendirmeden uzak durarak, yaÅŸananlar için "olaylar, ya da (ÅŸiddet) dalgası" terimlerini kullanmayı tercih ediyor.

Yahudi yerleÅŸimciler, geçen aÄŸustos ayında Batı Åžeria'nın Nablus kentinde DevabiÅŸe ailesinin evini kundaklamış, anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybetmiÅŸ, yalnızca 4 yaşındaki çocukları Ahmed DevabiÅŸe saÄŸ kurtulabilmiÅŸti.

Olayın ardından baÅŸlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanmış, Batı Åžeria ve Gazze'nin Ã§eÅŸitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle, çatışmalar ciddi boyutlara ulaÅŸmıştı. Ä°srail güçleri ve Yahudi yerleÅŸimcilerin geçen yıl ekim ayının başından bu yana Filistinlilere yönelik saldırılarında çok sayıda kiÅŸi ölmüş ve yaralanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.