Sosyal Medya

Güncel

ÇavuÅŸoÄŸlu: Rusya saldırılarını i̇nsanlığa sığdıramıyorum

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Rusya'nın Suriye'de sivil yerleşim birimlerine düzenlediği saldırıları şiddetle kınıyorum, insanlığa sığdıramıyorum" dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, "Rusya'nın hemen her gün Suriye'de sivil yerleÅŸi̇m birimlerine düzenlediÄŸi saldırılarla kadın, çocuk, yaÅŸlı ayrımı yapmadan sivilleri katletmesini ÅŸiddetle kınıyorum, insanlığa sığdıramıyorum" diye konuÅŸtu. 

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Rusya'nın hava saldırılarında sivilleri vurması ve kuÅŸatma altındaki yerleÅŸim birimleri hakkındaki soru üzerine, bugün Rusya'nın Halep'in batı kırsalında üç farklı okulu hava saldırılarında hedef alması sonucunda 30'a yakın çocuk ve bi̇r öğretmenin hayatlarını kaybetiÄŸini hatırlatarak, "Rusya'nın hemen her gün Suriye'de sivil yerleÅŸim birimlerine düzenlediÄŸi saldırılarla kadın, çocuk, yaÅŸlı ayrımı yapmadan sivilleri katletmesini ÅŸiddetle kınıyorum, insanlığa sığdıramıyorum" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Suriye, bugün bi̇r yıkım içindedir. Hepimizin çatışma ortamının sona erdirilmesi için canla baÅŸla çalışması gerekirken, maalesef ateÅŸe körükle gidilmektedir. 

Rejim, bugün Suriye'de sivil yerleÅŸim birimlerini kuÅŸatma altında tutmakta, kadın, yaÅŸlı, çocuk demeden sivilleri açlık, hastalık ve ölüme mahkum etmektedi̇r. 

KuÅŸatma altındaki Madaya’da ÅŸu ana kadar aralarında çocukların da bulunduÄŸu 40’a yakın sivil açlıktan ölmüştür. Zabadani ve Muaddami̇ya’da yine reji̇m kuÅŸatması altında yaÅŸayanlar ise sıranın kendilerine gelmesini beklemektedirler. 

Buralardan çıkmaya çalışanlar, rejimin ve Suriye’de kendi suçlarına ortak olmaya davet ettiÄŸi yabancı unsurların ve milislerin saldırılarına maruz kalıyorlar. Rejim, havada ve karada dış güçlerden askeri destek almasa bu yöntemlere baÅŸvurmaya nasıl cüret edebilir? Bu insanlar hangi suçun karşılığında böyle topluca bi̇r zulme maruz bırakılmaktadır? Sivillerin bu ÅŸekilde açıkça hedef alınması, kadınların, çocukların, bebeklerin acımasızca açlıktan ölmeleri̇ne sebebiyet verilmesi açık bi̇r savaÅŸ suçudur, insanlıkta yeri yoktur, vicdana sığmaz. Bunun tarih önünde hesabı verilemez. Burada fiilen bu kuÅŸatmaları yapanların yanı sıra, bu uygulamalara destek verenler ve göz yumanlar da suçludur. 

Rusya’nın Suriye’de askeri operasyonlarını baÅŸlattığı 30 eylül 2015'ten bu yana ısrarla sivilleri hedef almaya devam etti̇ÄŸi görülmektedir. Rusya’nın, tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleÅŸtirdi̇ÄŸi̇ bu saldırıları inkar etmesi gerçekleri örtemi̇yor. Rusya’nın bu eylemleri Suriye’de çözüm süreci yolundaki çabaları da zora sokmaktadır. Rusya’nın sivillere yönelik saldırıları karşısında artık uluslararası toplumun sesini yükseltmesinin ve gereken tepkiyi ortaya koymasının zamanı gelmiÅŸ ve hatta geçmiÅŸtir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.