Sosyal Medya

Güncel

Yasin Börü davası ertelendi

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesi, Yusuf Er'in yaralanmasına ilişkin 17'si tutuklu 34 sanığın yargılandığı davanın üçüncü celsesi tamamlandı. Duruşma, 7 Mart 2016'ya ertelendi.



Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde önce taraf avukatlarının beyanları alındı.

Yakınlarını kaybeden müdahillerin avukatlarından Hasan Bozdaş, "Olayların belli toplulukların ve örgütlerin çağrılarıyla" gerçekleştiğini kaydederek, "Olaylar, dindar tabir edilen, belli bir kesime yönelik olduğundan insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz" dedi.

Diğer müdahil avukatları, tutuksuz sanıkların tutuklanmalarını talep ederken, bazı müdahil avukatları, olay yerine ilişkin MOBESE kayıtlarının getirtilmesini istediler.

Tutuklu sanıklar ile avukatları ise tahliye taleplerini dile getirdiler. Tutuklu sanıklar, olaylarla alakaları olmadıkları yönündeki beyanlarını tekrarladılar.

Cumhuriyet Savcısı Cengiz Aslankoç, sanıklardan Sedat Çoban'ın tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların ise tutukluluklarının devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, baş başa müzakerelerinin ardından tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verdi. Sanıkların, olay günü telefon sinyal bilgilerine ilişkin bilirkişi raporu alınmasını kararlaştıran heyet, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 7 Mart 2016'ya erteledi.

Bu arada, duruşmaya verilen öğle arası sırasında sanık ve müşteki yakınları arasında tartışma yaşandı. Olaya adliye polisi ve özel güvenlik elemanları müdahale etti.

Ä°ddianame
İddianamede Er, Dakak, Gökguz, Güneş ve Börü'nün 7 Ekim 2014'te, Diyarbakır'da, terör örgütü PKK/KCK mensuplarınca, "DAEŞ üyesi oldukları" iddiasıyla saldırıya uğradığı belirtiliyor. Maktuller ile olayda yaralanan Er'in, saldırı üzerine Bağlar semtinde bir daireye sığındıkları, eylemi gerçekleştiren grubun binanın çevresini sardıkları ve bu kişileri aramaya başladıkları aktarılan iddianamede, eylemcilerin, Er ile maktullerin 5 numaralı dairede olduğunu anlamaları üzerine, bir kişinin mutfak balkonundan daireye girdiği ve içeridekilere silahla ateş etmeye başladığı kaydediliyor.

Silahlı kişinin kapıyı açarak, grubun diğer üyelerini de eve aldığı, eylemcilerin ikametgaha sığınanları linç ederek, ateşli ve delici silahlarla yaralayıp üçünü camdan aşağı attıkları, birini de sürükleyerek binadan dışarı çıkardıkları bildirilen iddianamede, aşağı atılan ve can çekişen maktullere sopa, taş ve tekmeyle saldırıya devam edildiği belirtiliyor.

Olayda Er dışındakilerin öldüğü hatırlatılan iddianamede, ikametgahın tuvaletine sığınan ve bir süre fark edilmeyen Er'in daha sonra bulunduğu, darbedilerek ve kesici aletle yaralanarak buradan çıkarıldığı ancak Er'in, sanıkların elinden kaçmayı başardığı ve 500 metre kadar gittikten sonra bayıldığı bildiriliyor.

İddianamede sanıkların, dört maktulü "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan 4'er, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan 1'er kez olmak üzere, toplam 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. İddianamede sanıkların, Er'in yaralanmasına ilişkin de ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor.

Diyarbakır'da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.