Sosyal Medya

Dünya

Putin Türk Akımı için AB garantisi istiyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, Mersin Akkuyu Nükleer Projesi'nde anlaşmayı bozmayacaklarını açıklarken, Türk Akımı Projesi için de AB'nin garantör olması gerektiğini söyledi. Türkiye ise kendi taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine projeyi askıya aldığını açıklamıştı



Rusya Devlet Başkanı Putin, Türk Akımı Projesi'nin gerçekleşmesi için Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden "garantörlük" belgesi getirmesi gerektiğini savundu. Putin'in açıklamalarının aksine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Akımı Projesi'nin, bazı taleplerin yerine getirilmemesi üzerine Türkiye tarafından askıya alındığını açıklamıştı. Putin ise, "Türk Akımı'nın akıbeti bize bağlı değil. Avrupa Komisyonu'nun bize bu konuda yazılı garanti vermesi gerekli. Brüksel Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir." dedi.

Putin, Moskova'da bugün düzenlediği basın toplantısı sırasında yaptığı konuşmada konuyla ilgili şunları söyledi: Türk Akımı görüşmelerini aslında bitirmiş değiliz. Bize yalnızca Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'den Avrupa'ya gidecek hat da dahil olmak üzere bu projenin tüm hatlarının öncelikli olduğu ve desteklendiği konusunda yazılı garanti vermesi gerekiyor. Türk partnerlerimiz Gazprom'a Brüksel'den böyle bir yazılı belge getirirlerse o zaman projede ilerleriz. Ancak şimdiye kadar böyle bir belge görmedik.

AKKUYU Ä°PTAL EDÄ°LMEYECEK

Rusya Devlet Başkanı Putin Rusya'nın inşa edeceği Akkuyu nükleer santraliyle ilgili de açıklamada bulundu. Putin, Türkiye ile nükleer santral anlaşmasını bozan taraf olmayacaklarını söyledi.

Rusya'nın Akkuya'da inşa edeceği nükleer santralde, ülkesinin ekonomik çıkarlarına göre hareket edeceklerini söyleyen Putin, "Bu proje hakkındaki soru işaretleri kurumsal düzeyde ele alınmalı ve öyle karar verilmeli. Ekonomik çıkarlarımıza zarar verecek olumsuz tek bir adım atmayacağız" dedi.

Putin, Mersin’de inÅŸa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali'ne Rusya’nın 3.5 milyar dolar para harcamadığını da söyledi.

ERDOĞAN: GÖRÜŞMELERİ BİZ RAFA KALDIRDIK

Türk Akımı'nın akıbetiyle ilgili daha önce CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından da "düzeltme" amaçlı bir açıklama yapılmıştı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, kamuoyunda yer alan "Rusya Türk Akımı'nı durdurdu" ÅŸeklindeki haberleri yalanlayan bir açıklama yaparak ÅŸunları söylemiÅŸti: 

Kamuoyunda Türk akımı projesinin Rusya tarafından durdurulduğu yönünde haberler çıkıyor. Bu yalan yanlış haberlere inanmayın. Tam aksine Türk akımı taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle bir süredir tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir. Bunun doğrusunu bilmeniz lazım. Buralarda son olaylardan kaynaklanan herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.