Sosyal Medya

Güncel

Afrika'da Çin yayılmacılığı

Çin, Hammaddenin kolay ve ucuz olarak elde edildiği Afrika kıtasında etkisini arttırmak için çalışmalarını hızlandırdı.



GeçtiÄŸimiz günlerde Güney Afrika'nın baÅŸkenti Johannesburg'da gerçekleÅŸtirilen Ã‡in-Afrika Ä°ÅŸbirliÄŸi Forumu, gözleri yeniden Çin'in Afrika politikalarına çevirdi.

Sahip olduÄŸu ucuz iÅŸ gücü sayesinde dünyadaki üretim ve tüketim dengesini deÄŸiÅŸtiren Çin, son yıllarda yatırımda benimsediÄŸi "dışa açılım politikasını" Afrika kıtasında etkin bir ÅŸekilde hayata geçiriyor. 

Bazı uzmanlara göre Ã‡in, özellikle Afrika ülkelerinden petrol gibi enerji ve hammadde ihtiyacını karşılamanın yanı sıra kara kıtanın pazarlarında ürünlerini satmak ve Afrika'nın BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki gücünden yararlanmak istiyor. 

Türk Asya Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi (TASAM) Afrika Enstitüsü BaÅŸkan Yardımcısı Murat Bilhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada Çin'in Afrika'daki varlığının ve hakimiyetinin son yıllarda önlenemez bir hızla arttığını söyledi. 

Afrika'nın inÅŸa sürecinde olduÄŸunu belirten Bilhan, Türk iÅŸ adamları için bölgede yatırım fırsatları bulunduÄŸunu ifade etti. Bilhan kıtada, inÅŸaat, alt ve üst yapı gibi alanlarda hızla geliÅŸmeler yaÅŸandığına dikkat çekerek, Çin'in bu fırsatları çok erken fark ettiÄŸini vurguladı.

Fransa eski sömürgesinden vazgeçmiyor

Öte yandan Çin her fırsatta Afrika'ya yatırımlarını "kazan-kazan" anlayışıyla yaptığının altını çizse de kara kıtadaki ekonomik hakimiyetinin daha da güçlenmesi, Batılı ülkeleri de yeni politikalar belirlemeye sevk ediyor. 

Çin'in, Afrika'nın petrol gibi yeraltı kaynaklarına gösterdiÄŸi ilgi, kıta ülkelerine yaptığı yardımlar, verdiÄŸi krediler, baÅŸta ABD ve Fransa olmak üzere diÄŸer Batılı ülkelerin planlarını da etkiliyor.

ÖrneÄŸin Fransa BaÅŸbakanı Manuel Valls, birkaç ay önce, bölgenin "büyük aÄŸabeyi" konumundaki Senegal'in Devlet BaÅŸkanı Macky Sall ile Paris'te bir araya geldi.

Taraflar görüşmede, Senegal'de "2016 Ã‡in-Afrika-Fransa Zirvesi" düzenlenmesi kararı aldı.

Neden Senegal?

Fransa'nın bu adımı, yıllarca sömürdüğü kara kıtadaki gücünü kaybetmeye razı olmayacağının göstergesi ancak aynı zamanda Senegal'in Batı Afrika'daki etkinliÄŸini de gözler önüne seriyor. Bölgenin oyun kurucularından Fransa, Batı Afrika'daki gücünü kaybetmemek için Çin ve Senegal ile aynı safta yer almaya çalışıyor.

Afrika'daki nadir huzurlu ülkelerden biri olması, Senegal'e hem Batı'da hem de bulunduÄŸu coÄŸrafyada farklı bir görev atfedilmesine sebep oluyor.

Batı Afrika'nın "büyük ağabeyi" rolü

Senegal son bir yılda bölgede yaÅŸanan siyasi geliÅŸmelerdeki tutumuyla Afrika kıtasında ne denli etkin bir aktör olduÄŸunu da gösterdi.

Senegal Devlet BaÅŸkanı Sall, Burkina Faso'da Devlet BaÅŸkanlığı Muhafız Alayı'nın ekim ayında gerçekleÅŸtirdiÄŸi askeri darbenin ardından arabuluculuk görevi üstlenerek uluslararası siyaset sahnesinde gündeme geldi.

Çin hedefine yavaÅŸ yavaÅŸ ilerliyor

Çin-Afrika ticaret ve yatırım iliÅŸkilerinin kökeni ise ilk temasların gerçekleÅŸtiÄŸi 1950'li yıllara dayanıyor. 1970-1975 yılları arasında inÅŸa edilen Tanzanya-Zambiya demiryoluna Ã‡in'in katkı vermesiyle yakınlaÅŸan iliÅŸkiler, 2006 yılında 48 Afrika ülkesinin siyasi liderlerinin katılımı ile düzenlenen Çin-Afrika Forumu ile daha görünür hale geldi.

Afrika'daki Çin yatırımlarının ilerleyiÅŸi, Güney Afrika'daki lider bankalardan birisinin hisselerinin yüzde 20'sinin satın alınmasıyla sürdü. 

Afrika'daki Çinli sayısı 1 milyona yaklaştı

Afrika ülkelerinde yaÅŸayan Çin vatandaÅŸlarının sayısı ise bazı kaynaklara göre 1 milyon sınırına dayanmış durumda. 

Bugün neredeyse 48 Afrika ülkesinde Çinli iÅŸ adamları, ticaret, imalat, kaynak geliÅŸtirme, ulaÅŸtırma, tarım ve tarımsal ürün iÅŸleme gibi pek çok pazarda bulunuyor. Afrika'yı ekonomik açıdan yakın takibe alan Çin, siyasette de bu ilgiyi Afrika'dan esirgemiyor. Afrika'yla iliÅŸkilerini 2006'dan bu yana giderek arttıran Ã‡in yönetimi, kıtaya yönelik üst düzey ziyaretlerini sıklaÅŸtırdı. 

Afrika insanının yaşam mücadelesi zorlaşıyor

Öte yandan Ã‡in'in Afrika'daki nüfusunun artması sadece büyük güçleri deÄŸil, Afrikalı küçük esnafı bile tedirgin ediyor. Çinlilerin iÅŸlettiÄŸi madenlerde düşük ücretlerle çalıştırılan siyahi işçilerin varlığı da basında sık sık gündeme geliyor.

Pazar açısından deÄŸerlendirildiÄŸinde ise Ã‡in'in kalitesiz hammadde ve düşük iÅŸgücü kullanarak Ã¼rünleri ucuza mal etmesi ve düşük fiyatlarla satışa sunması, Afrika'daki pazar rekabetini olumsuz etkiliyor.

 Kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.