Sosyal Medya

Dünya

OPEC kararı petrolü ucuzlattı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), ham petrol üretiminde tedarik politikasını değiştirmedi. Üyeler toplamda günde 31,5 milyon varil petrolü piyasaya sürecek. Bu karar, Rusya gibi ekonomisi petrol ihracatına dayanan ülkelerde gelir kaybı demek.



Dünyada petrolün üçte birini çıkaran Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), yüksek miktarda ham petrol tedarik politikasını değiştirmedi. Ülkeler toplam üretim üst limitini azaltma konusunda anlaşamadı. OPEC ülkeleri 31,5 milyon varil üst sınırında üretimi sürdürecek.

Brent petrolün varil fiyatı gün içerisinde 1 Dolara yakın düşüşle varil başına 42,77 Dolara geriledi. ABD’de petrolün varil fiyatı da 40 Doların altına indi. Bu karar, Rusya, Suudi Arabistan, Ä°ran, Irak ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri gibi baÅŸlıca petrol ihracatçısı ülkelerin gelir kaybına neden olacak.

'Düşüş sürerse müdahale edeceğiz'

OPEC'e baÅŸkanlık eden Nijerya Petrol Bakanı Ibe Kachikwu, petrol fiyatlarını takip edeceklerini ve düşüş sürerse grubun 2 Haziran'daki olaÄŸan toplantıdan önce yeniden bir araya geleceÄŸini söyledi. 

OPEC Genel Sekreteri Abdullah Bedri, İran'ın gelecek yıl piyasaya ne kadar petrol süreceğini bilemedikleri için üst limitte anlaşamadıklarını söyledi. İran, nükleer programı nedeniyle uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasının ardından petrol üretimini her gün 1 milyon varil artıracağını ve maksimum kapasitede duracağını söylemişti. Ancak bu kapasitenin ne olduğunu henüz kimse öngöremiyor.

Hâlihazırda dünya çapında petrol üretimi, tüketilenden 2 milyon varil daha fazla. İran'ın uluslararası piyasaya girmesiyle ortaya çıkacak tablo çok farklı olacak.

Pazar payı kavgası

Başta Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri olmak üzere büyük üreticiler petrolü ucuzlatarak, kaya gazı üreten ABD'li rakiplerini piyasadan dışarı itmeyi planlıyor. Suudi Arabistan hafta başında yaptığı açıklamada, 'eğer diğer ülkeler üretimi kısarsa biz de kısarız' açıklamasını yapmıştı. Ancak Rusya, İran ve Irak bu çağrıya yanaşmadı.

İran Petrol Bakanı Bijan Zangeneh, tedarik kısıtlaması teklifini ancak tam potansiyelde üretime geçtiklerinde tartışabileceklerini söyledi. Irak Petrol Bakanı Adil Abdel de gelecek yıl üretimi artıracaklarını açıkladı.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi ise Ä°ran'ın üretim artışının küresel talep tarafından karşılanabilmesini umduklarını söyledi.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.