Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kırım'da olağanüstü hâl

usya'nın geçen yıl ilhak ederek topraklarına kattığı Kırım'da Ukrayna'dan gelen 4 yüksek gerilim hattı sabote edildi. 1,6 milyon kişinin karanlığa gömüldüğü Kırım'da olağanüstü hâl ilan edildi.



Rusya’nın geçtiÄŸimiz yıl ilhak ederek topraklarına kattığı Kırım, Ukrayna’dan gelen yüksek gerilim hattının patlatılması nedeniyle karanlığa gömüldü. 1,6 milyon kiÅŸinin elektriksiz kaldığı Kırım’da olaÄŸanüstü hâl ilan edildi. Hattın kimler tarafından patlatıldığı henüz bilinmiyor ancak Rusya olayı bir “terör saldırısı” olarak niteledi.

Fiili olarak Rusya’ya katılan Kırım, elektrik enerjisinin neredeyse tamamını Ukrayna’dan alıyor. Rusya Enerji Bakanlığı, acil durum enerji kaynaklarının devreye sokulduÄŸunu ve mobil gaz tribünlerinin enerji üretiminde kullanıldığını söyledi.

Ukrayna Enerji Bakanı da bölgedeki 4 yüksek gerilim hattının imha edildiÄŸini ve Kırım’ın yanı sıra Ukrayna’nın Kherson bölgesindeki iki mahallenin de elektriksiz kaldığını açıkladı. Kırım yöneticisi Sergey Aksyonov, Pazartesi gününü resmi tatil ilan ettiklerini açıkladı.

“Sivil Kırım KuÅŸatması”

Kendilerini “Sivil Kırım KuÅŸatması” olarak tanıtan bir grubun Cuma günü bazı gerilim hatlarına hasar verdiÄŸi ve onarım için gelen Ukraynalı enerji ÅŸirketi çalışanlarına da engel oldukları iddia edildi. Ancak büyük çaplı hasara yol açan kiÅŸilerin aynı kiÅŸiler olup olmadıkları bilinmiyor. ÇoÄŸunlukla Kırım Tatarlarından oluÅŸan grup, Reuters’la yaptıkları görüşmede Cuma veya Cumartesi günkü saldırılarla ilgileri olmadığını açıkladı.

Tatar eylemciler Rusya’nın Kırım’ı ilhakına karşı çıkarak Eylül ayında bazı otoyolları trafiÄŸe kapatmıştı.

“1 günde tamir edilir”

Ukrayna Enerji Bakanlığı, çalışanların güvenliğinin sağlanması halinde bölgedeki hasarın bir günde tamir edilebileceğini söyledi. Ukrayna polisi de hasar gören hatların çevresinin polis kordonuna alındığını ve güvenliğin sağlanmasının ardından enerji tedarikine devam edileceğini bildirdi.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.