Sosyal Medya

Güncel

KKTC'de yasaklar ezanı susturamadı

KKTC'de 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklanmasına rağmen camilerde ezan sesi susmadı. Vatandaşlarda yasağa tepki gösterdi.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) üç camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklanmasına raÄŸmen bu camilerde ezan sesi susmadı.

KKTC'de Güzelyurt'a baÄŸlı Lefke kasabasındaki Åžeyh Nazım (Orta Camii), Pir PaÅŸa ve AÅŸağı Camiilerinde hoparlörden okunan sabah ezanının "rahatsızlık verdiÄŸi" gerekçesiyle mahkeme kararı ile okunmasının yasaklanmasının ardından bu camilerde merkezi sistemle hoparlörden ezan okunmaya devam edildi.

Mahkeme kararına tepki gösteren vatandaÅŸlar, yasağın uygulanacağı Pir PaÅŸa Camii'ne gelerek sabah namazını cemaatle kıldı. Namazda imamın duygulanarak gözyaÅŸlarına hakim olamadığı gözlendi. Sabah namazının ardından vatandaÅŸlar salavat getirerek, birbiriyle selamlaÅŸtı.

Daha sonra Pir PaÅŸa Camii'nin avlusunda toplanan vatandaÅŸlar "ezanıma dokunma" pankartı açarak mahkeme kararını protesto etti.

"EZAN Ä°ÇÄ°N BÄ°NLERCE ÅžEHÄ°T VERÄ°LMÄ°Åž"

KKTC Din Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Lefke Temsilcisi Mehmet Genç de yaptığı açıklamada, alınan kararın savunulacak bir karar olmadığını belirterek, "Neticede ezandan bahsediyoruz. Çünkü ezan için bu vatanda binlerce ÅŸehit verilmiÅŸ. Dolayısıyla bu karar normal ÅŸartlarda eÄŸer alınacaksa Din Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı uhdesinde olması lazım. Ama Din Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nın bu konudan haberi yok" dedi.
"Lefke'de adı geçen camilerde ezan okunmaya devam edilmektedir" diyen Genç, "Hukuki süreç devam ediyor. Görevlilere herhangi bir mahkeme kararı ulaÅŸmamıştır. Biz görevimizin başındayız. Camilerimiz açık, herkes gelip ibadet edebilir" dedi.

"ANAYASADA DÄ°N VE VÄ°CDAN ÖZGÜRLÜÄžÜ VAR"

Mehmet Genç, artık günümüzde dünyanın hiç bir yerinde ezanların minareye çıkılarak okunması mümkün olmadığını belirterek, ÅŸunları söyledi: Kimse keyfinden hoparlörden ezan okumuyor. Anayasa, din ve vicdan özgürlüÄŸü var. Bir insan ezanı sevmeyebilir. Ama karşısında bir insan da ezanı duymak isteyebilir. Bunun önünü alamayız. Burada aslolan ortayı bulmaktır. Böyle bir kararı tasvip etmemiz mümkün deÄŸil. Åžu, unutulmamalı; Bu topraklarda KKTC'de kimse ezanları susturamaz. Neticede bu topraklar için, camiler için ÅŸehitler verilmiÅŸtir. Birilerinin ezan duymak istemiyorum demek istemesiyle bu ezanlar susmaz. Bu ezanlar bu topraklarda kıyamete kadar inÅŸallah devam edecektir.

"MÜSLÜMAN BÄ°R TOPLUMUZ"

Sabah namazını Pir PaÅŸa Camii'nde kılmaya gelen ReÅŸat Yolaç da "Biz Müslüman bir toplumuz, Müslüman bireyleriz. Herkes etrafına bir baksın. Sonuç itibariyle Müslümanız. Biz KKTC Türkü olarak Müslüman doÄŸduk. Müslüman öleceÄŸiz. Sonuçta Müslüman olduÄŸumuz için bizim camilerimizdeki ezanlarımıza saygı duymamız gerekiyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

NE OLMUÅžTU?

Ezan sesinden rahatsız olan Avukat Feza GüzeloÄŸlu, hoparlörden okunan sabah ezanının Lefke Kaza Mahkemesi'ne dava etmiÅŸti. Mahkeme, dava sonuçlanana kadar, hoparlörle sabah ezanın okunmasını durdurmak için talep ettiÄŸi ara emrini vererek ezan okunmasını yasaklamıştı.

Mahkemenin 2 Kasım tarihli ara emrinin ardından Lefke'de Åžeyh Nazım (Orta Camii), Pir PaÅŸa Camii ve AÅŸağı Camii'de üç gündür okunan sabah ezanı ile dualar hoparlörden verilmiyordu. Esasa iliÅŸkin davanın ne zaman sonuçlanacağı ise belirsiz. Talip Atalay da davalı Lefkeli Avukat Feza GüzeloÄŸlu, Lefke'de bulunan camilerdeki ses yükseltici cihazlarla ezan okunmasının rahatsızlık verdiÄŸi gerekçesi ile ses yükseltici cihazların kaldırılması için Vakıflar Örgütü ve Din Ä°ÅŸleri Dairesi ve Din Ä°ÅŸleri Dairesi BaÅŸkanı Talip Atalay hakkında dava açmıştı.

2 Kasım 2015 tarihinde Lefke Mahkemesinde görüÅŸülen ara emri talebinde davanın sonuçlanmasına kadar Lefke Mahkemesi camilerde okunan Sabah ezanlarının okunmaması için sabah ezanlarının okunmaması için ara emri vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.