Sosyal Medya

Güncel

'Asrın projesi' açıldı

KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak, 'KKTC Su Temin Projesi'nde vanalar açıldı. Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla KKTC'ye aktarılacak.



KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak, 'Su Temin Projesi' ile Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döÅŸenen boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında inÅŸa edilen Geçitköy Barajına aktarılacak.

Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı Devlet Su Ä°ÅŸleri (DSÄ°) Genel MüdürlüÄŸünce, su sıkıntısı çeken KKTC'nin ihtiyacını karşılamak amacıyla "KKTC Su Temin Projesi" hazırlandı. Projede Türkiye tarafında yer alan "Alaköprü" ve KKTC tarafındaki "Geçitköy" barajları, Mart 2014'de tamamlandı. 7 AÄŸustos'ta ise deniz geçiÅŸ boru hattı çalışmaları sona erdi. 

KKTC Ä°çmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçiÅŸi, 80 kilometre 151 metre uzunluÄŸunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor, bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoÄŸunluklu polietilen boru hattından oluÅŸuyor.

Dünyada ilk defa uygulanan askılı borulu sistemiyle Alaköprü Barajı'ndan alınan su, ilk kez 24 Eylül'de KKTC'de tarafında inÅŸa edilen Geçitköy Barajı'na iletilmiÅŸti.

75 milyon metreküp su, KKTC'ye aktarılacak

Projeyle KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döÅŸenen boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inÅŸa edilen Geçitköy Barajına aktarılacak.

Su, Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçiÅŸi 80 kilometre ve KKTC tarafı 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluÄŸundaki boru hattı vasıtasıyla KKTC'ye ulaÅŸtırılacak.

Türkiye'den KKTC'ye iletilecek suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün, burada inÅŸa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra, içme suyu maksatlı kullanılması, geriye kalan 37 milyon metreküp suyun ise Güzelyurt Ovası'nın veya Mesarya Ovası'nın sulanması için tahsis edilmesi planlandı.

Projenin gerçekleÅŸmesi ile halen mahdut yer altı ve yüzeysel su kaynakları dolayısıyla su sıkıntısı çeken KKTC'nin içme ve kullanma suyu temin edilerek 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak, ayrıca KKTC, saÄŸlanacak sulama suyu ile zirai gelir elde edebilecek.

Projeye iliÅŸkin yazılı açıklama yapan Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, dünyada ilk defa uygulanacak bir proje geliÅŸtirdiklerini belirtti.

KKTC'de suyun en büyük ihtiyaç olduÄŸunu ifade eden EroÄŸlu,  ÅŸunları kaydetti:

"Kuzey Kıbrıs suyun içinde ama hep suya hasret kaldı. KKTC'nin verimli topraklarına ana vatan Türkiye'den hayat suyu götürmek pek çok hükümetin hayaliydi. Boruları askıda götürmeye karar verdik. Åžükürler olsun ki bu hayali de gerçekleÅŸtirmek bize nasip oldu. Kıbrıs bizim canımız diyor, elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz."

Bakan EroÄŸlu, proje kapsamında Anamur-Alaköprü Barajı'ndan alınan suyun, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, buradan da kontrollü bir ÅŸekilde Deniz GeçiÅŸi Ä°sale Hattı'na verilmeye baÅŸlandığını ve adaya suyun ulaÅŸtığını belirtti.

Alaköprü Barajı'nın temelini 2011'de, Geçitköy Barajı'nın temelini ise 2012'de attıklarını anımsatan EroÄŸlu, "Hayata geçireceÄŸimiz bu proje ile uzun yıllardır su yetersizliÄŸi ve su kalitesindeki kötüleÅŸme sebebiyle sıkıntı yaÅŸayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacını da çözüme kavuÅŸturmuÅŸ olacağız" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

EroÄŸlu, projenin içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyetinin 1,6 milyar lira olduÄŸunu kaydetti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.