Sosyal Medya

Kültür Sanat

Türkiye kültürü Tahran'da

Tahran'da Türkiye Kültür Sanat Haftası düzenlendi. Sanatın farklı dallarına ait etkinlikler ve konuklarla İran'ın başkentinde Türk rüzgarı esti. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından hazırlanan programa Tahranlılar büyük ilgi gösterdi



Yunus Emre Enstitüsü yurtdışındaki Türk kültür merkezlerindeki faaliyetlerine bir yenisini ekledi. Tahran Yunus Emre Kültür Merkezi'nin hayata geçirdiÄŸi “Türkiye Kültür Sanat Haftası” kapsamında, Ä°ran'da türkiye rüzgarı esti. Edebiyattan ; müziÄŸe, hat sanatından; sinemaya, sergilerden; söyleÅŸilere kadar dop dolu bir programla Türkiye'nin kültürel birikimi iran'da kültür sanat çevreleriyle buluÅŸtu.

Türk Kültür Haftası, Ä°ran Sanatçılar Evindeki açılış konuÅŸmasıyla baÅŸladı. Açılış konuÅŸmasında Türkiye ve Ä°ran arasındaki kültürel iliÅŸkilerin bu tarz etkinlikler ile daha da artacağı mesajı verildi. Açılış programında söz alan isimlerden biri de Tahran Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Doç. Dr. Åžamil Öçal'dı. Öçal konuÅŸmasında kültürel kaynaÅŸmanın önemine vurgu yaptı. Öçal, "Türkçe öÄŸretmek bizim tek iÅŸimiz deÄŸil, dili öÄŸretmemizin sebebi dil aracalığı ile kültürlerin birbirlerine daha iyi bir ÅŸekilde nüfus etmesini saÄŸlamaktır." dedi

Derin tarihi baÄŸları olan iki ülkenin siyasi ve ekonomik iliÅŸkiler dışında kültürel ortaklıları da mevcut. Kültürel iliÅŸkilerinin yaklaşık bin yıla uzandığı Ä°ran ve Türkiye, kurumlar aracılığı ile sık sık kültürel programlar kapsamında bir araya geliyor.

SERGÄ° VE SÖYLEŞİLER DÜZENLENDÄ°

Tahran'da düzenlenen “Türkiye Kültür Sanat Haftası” kapsamında Ä°ranlılarla buluÅŸan ilk etkinlik, sanatçılar evinde açılan “Kalem ve Çizginin Ä°zinde Hüsn-ü Hat” adlı hat sergisiydi. Osmanlı hattının tanıtılması adına kültür günlerine özel olarak hazırlanan sergide hattat Aydın Köse'nin yaklaşık 20 hat çalışması yer aldı. Ä°ranlı sanatseverler hat eserlerini hayranlıkla inceledi. Atölye çalışmalarıyla Osmanlı hat sanatını yakından inceleme olanağı da buldu.
Türkiye Kültür Sanat Haftası sinema söyleÅŸisine de ev sahipliÄŸi yaptı. Programın konukları arasında Türkiye'den katılan yönetmen DerviÅŸ Zaim ve film eleÅŸtirmeni Ä°hsan Kabil'in yanı sıra Ä°ranlı sinema yazarı Hüseyin Lale de vardı.
Sinema söyleÅŸisinde konuÅŸan Ä°hsan Kabil ÅŸu ifadeleri kullandı: “Toplumlar arası ülkeler arası siyasi ve ekonomik iliÅŸkiler bir noktaya gelmiÅŸ durumda, ancak bunların bana göre vitrini, kültürel çalışmalar göz ardı ediliyordu. Ancak ÅŸu da anlaşılıyordu ki kültürel algı olmadan siyasi ve iktisadi geliÅŸmeler biraz galiba tam layıkıyla toplumları temsil edememiÅŸ oluyor. Bunun da zannediyorum tamamlayıcısı kültür ve sanat çalışmaları."

ZAÄ°M “BÄ°N YILDIR KOMÅžUYUZ”

Son dönemde yayımlanan sanatsal fotoÄŸaflarıyla dikkat çeken fotoÄŸraf sanatçısı Selçuk AzmanoÄŸlu'nun 'Åžehir ve Ä°nsan' temalı fotoÄŸraflarından oluÅŸan 'Türkiye'de Ä°nsanlık Halleri' isimli sergi de büyük ses getirdi. Sergiyi gezen yönetmen DerviÅŸ Zaim, iki ülke arasında bu tür kültürel etkinliklerin artması gerektiÄŸini ifade etti. DerviÅŸ Zaim sergiyle ilgili hissiyatını ÅŸu sözlerle ifade etti:

“Ä°ran ve Türkiye söz konusu olduÄŸunda bin yıllık bir komÅŸuluktan ve aynı gölgeyi paylaÅŸmaktan bahsetmek lazım. Bu iÅŸ karşılıklı birbirini tanımak anlamak bakımından her iki tarafın yararınadır, insan olmanında geleneÄŸi budur".
Türkiye kültür sanat haftası çerçevesinde Ä°ran'da görücüye çıkan etkinlikler Ä°ranlı sanatseverlerden de tam not aldı.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.