Sosyal Medya

Coğrafyamız

PYD: Rusya, Türkiye'ye izin vermez

Suriye'nin kuzeyindeki PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesine Rusya'nın izin vermeyeceğini savundu.



Rusya'nın Suriye'de BeÅŸar Esad'ın yanında yer alarak hava saldırıları düzenlemesinden sonra gözler kuzeydeki Kürt yapılanmalarına çevrildi. El Monitör'e konuÅŸan PYD EÅŸbaÅŸkanı Salih Müslim, Rusya'nın IŞİD'e karşı savaÅŸtığını savunarak, bu durumu olumlu karşıladıklarını söyledi. Müslim, Rusya'nın aynı zamanda Türkiye'yi de engelleyebileceÄŸini savunarak, "Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesine izin vermez" dedi.  BeÅŸar Esad'ın artık Suriye'de kabul görmesinin mümkün olmadığını belirten PYD EÅŸbaÅŸkanı Müslim, geçiÅŸ sürecinin ise Esadlı olma ihtimalinin bulunduÄŸunu savundu. 

El Monitör'den Amberin Zaman'ın "Ruslar Kürtlerin garantörü olabilir mi?" ÅŸeklindeki bir sorusu üzerine Salih Müslim, "Ruslarla iliÅŸkimiz üç yıldır sürüyor. Rusya’ya, Moskova’ya hep gidip geliyoruz. Ama rejim bu ÅŸekilde ne kalabilir ne de eski günlere dönebilir. Biz artık varız. Kendi kendimizi koruyabiliyoruz, rejime karşı da, baÅŸkasına karşı da. Suriye’de bir çözüm olursa muhakkak ki, Kürtlerin ve Suriye’de yaÅŸayan tüm etnik ve dini unsurların haklarının garanti altına alınması gerekir. Bu BirleÅŸmiÅŸ Milletler ÅŸemsiyesi altında gerçekleÅŸebilir. Bizim kurduÄŸumuz demokratik özerkliÄŸin artık tanınması gerekiyor. EÄŸer tanınmazsa kendi mücadelemizi sürdürürüz. Kürt sorunu çözülmeden Suriye sorunu çözülemez. Bizim taleplerimiz var, kurduÄŸumuz bir sistem var. EÄŸer çözüm denilen ÅŸey bunların yok edilmesi üzerine tasarlanıyorsa, bu yanlış bir ÅŸey ve yürümez." dedi. 

"ANLAÅžMA ZOR"

Salih Müslim, Rusya'nın da açıktan Suriye'ye müdahil olmasının "çözüm"ü nasıl etkileyeceÄŸi yönündeki bir soru üzerine ise ÅŸunları söyledi: Müzakere masasına oturmak zor görünüyor. [BM Suriye Temsilcisi Staffan] De Mistura’nın planını en çok Rusya destekliyor. Ama diÄŸer taraf, yani Katar, Suudi Arabistan, Türkiye direniyor buna. ABD çözüm yoluna girmek istiyorsa bu cephe üzerinde muhakkak bazı baskılar kurmalı. Zaten Rusya ve Amerika arasında belli bir anlaÅŸma olmasaydı Rusya bu ÅŸekilde girmezdi.

"ORASI TÜRKÄ°YE'NÄ°N DEĞİL"

Rusya müdahalesinin Türkiye açısından ne anlama geldiÄŸi sorulan Müslim, Türkiye’nin Suriye politikasının tümüyle iflas ettiÄŸini iddia ederek ÅŸöyle devam etti: Ä°ki sene önce bir Rus yetkili ile konuÅŸuyordum. “En çok neden korkuyorsunuz?” diye sordu. Ben de “Türkiye’nin olası bir müdahalesinden” dedim. O da güldü ve “Orası Türkiye’nin deÄŸil, NATO’nun sınırı” dedi. O zaman “beni rahatlattın, teÅŸekkür ederim” demiÅŸtim. Türkiye büyük güçlerden yeÅŸil ışık olmadan Suriye’ye askeri müdahalede bulunamaz.

"TÜRKÄ°YE'YE ENGEL OLURLAR"

Salih Müslim, "Peki Türkiye’nin Fırat’ın batısında, Mare hattında oluÅŸturmak istediÄŸi IŞİD’den arındırılmış bölge Rusya’nın müdahalesinden ne ÅŸekilde etkilenir?" ÅŸeklindeki bir baÅŸka soruya ise, "Rusya ile ABD Suriye’de kendi etki alanlarını belirlemiÅŸ durumdalar. ABD kuzeyde varlık gösteriyor. Kuzeye girmez Rusya. Ama Türkiye müdahale etmeye kalkarsa iÅŸte o zaman gelirler. Rusya’nın Suriye ile ortak savunma anlaÅŸmaları var. Bizleri [Kürtleri] korumak için deÄŸil, Suriye’nin sınırlarını korumak için Türkiye’ye engel olurlar. Türkiye başından beri IŞİD’e karşı mücadeleyi ciddiye alsaydı bugün IŞİD Türkiye sınırında hala bulunamazdı. IŞİD orada Kürtleri katlediyor, Kürtleri göç ettiriyor, köylerini yakıyor. Türkiye bunlara neden bir ÅŸey yapmıyor, durduramıyor? ‘Biz yapalım’ diyoruz, Türkiye neden bizi engelliyor? Biliyorsunuz, Türkiye’nin sultan bilmem ne adı altında eÄŸittiÄŸi Türkmen tugaylar var. Ama onlar gitti DAÄ°Åž’e katıldı. Tam bir fiyasko." iddialarıyla cevap verdi. 

ANKARA Ä°LE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER

Ankara ile iliÅŸkileri sorulan Müslim ÅŸöyle konuÅŸtu: EÄŸer Türkiye bizlere karşı ılımlı bir politik tavır benimserse iÅŸ birliÄŸi konusunda biz siyasiler olarak konuÅŸabiliriz. Güzel ÅŸeyler olabilir. Ama Türk yetkililer sürekli “PYD terörist, YPG terörist” ÅŸeklinde ithamlarda bulunuyorlar. Biz ne teröristlik yapmışız kardeÅŸim? Ä°ki sene önce söylediklerimizi (iÅŸ birliÄŸini kast ediyor) yapsalardı her ÅŸey çok farklı olabilirdi. Birlikte kardeÅŸçe yaÅŸamak varken Türkiye bizi düÅŸman ilan ediyor.

Aslında bizim arzuladığımız Türkiye, Amerika ve diÄŸer koalisyon güçleriyle IŞİD’e karşı mücadele etmek. Biz ayrıca güvenli bölgeye de karşı deÄŸiliz. Biz, Türkiye kontrolünde güvenli bölgeye karşıyız. Irak’ta 1992’de oluÅŸturulan uçuÅŸa yasak bölgeler bizim için Suriye’de de yapılabilir. Bütün Suriye kuzeyi BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in ÅŸemsiyesi altında koruma altına alınırsa biz de daha rahat hissedebiliriz orada.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.