Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kunduz'da çatışmalar şiddetleniyor

Afganistan Kunduz ilinin pazartesi günü Taliban güçlerince ele geçirilmesiyle başlayan çatışmalarda, hükümet güçleri ve ABD koalisyon kuvvetleri şehri geri alma operasyonlarına, yoğun hava bombardımanları eşliğinde devam ediyor



Afganistan'ın Kunduz şehrine Taliban güçlerince yapılan ani baskın sonucu şehrin ele geçirilmesinden sonra hükümet ve koalisyon kuvvetlerinin başlattığı operasyonlar devam ediyor.

Şehrin kontrolü hala Talibanın elinde. Taliban dün gece Afgan güçlerinin elinde kalan son kalesi Kunduz havalimanına saldırdı. Şiddetli çatışmaların ardından Talibanın havalimanının yüzde seksenini ele geçirdiği iddia edildi. İlerleyen saatlerde ABD uçakları devreye girerek Kunduz havalimanı etrafındaki Taliban hedeflerine hava operasyonu düzenledi. Bu hava operasyonunda onlarca Taliban üyesinin öldürüldüğü öne sürüldü.

ESKİ SİLAHLI MİLİSLER DEVREDE

Afgan istihbarat servisi NDS hava operasyonunda Taliban'ın Kunduz valisi olan Mevlevi Salman'ın da öldürüldüğü iddia etti. Ancak bu iddia Taliban tarafından yalanlandı ve Mevlivi Salman'ın sağ olduğunu ve çatışmalarda bizzat yeraldığını söyledi. Bu arada bölgeye takviye kuvvetler gönderilmeye çalışılıyor. Özellikle Baghlan Kunduz yolunda Taliban ve bölgeye giden takviye kuvvetler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bilgisi geliyor. Kabil ve bölge illerden bazı milletvekilleri ve eski milis komutanlar silahlı adamları ile birlikte Kunduz'a hareket etti. Bu milislerin Kunduz'un geri alınmasında rol alması durumunda şehirde adeta bir katlimanın yaşanmasında endişe ediliyor. Afganistanda yerel milisler kural tanımaz tavırları ile tanınıyor.

Dün akşam ki yaşanan çatışmalar nedeniyle onlarca sivilin yaralandığını ancak şehirde devam eden çatışmalar nedeniyle halkın yaralılarını hastanelere götüremediği iddia edildi. Kayıplara ilişkin dün sabah bazı resmi açıklamalar yapılmıştı. Sağlık Bakanlığı sözcüsü 30 sivilin öldüğünü, 200'den fazla yaralı olduğunu ve yaralıların yüzde 90'nının sivil olduğunu açıkladı.

Çıkan çatışmalarda ölen Taliban üyesinin sayısı ise 83 olarak açıklandı. Şehire iki gündür elektirik verilemiyor. Cep telefonu sinyalleri kesilmiş durumda. Dükkanlar kapalı..Taliban halkın şehirden çıkışına izin vermiyor. Zira şehirdeki sivillerin çıkması durumunda şehir merkezine ağır hava saldırıları düzenlenecek ve Taliban şehri kısa bir zamanda kaybedecek.

Afganistan Talibanı, ABD'nin ülkeyi işgal etmesinden bu yana ilk kez bir vilayet merkezini ele geçirmişti

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.

Tasarım ve Kodlama BEYRİBEY BİLİŞİM