Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamaney: Suudi Arabistan özür dilesin

İran dini lideri Hamaney, Suudi Arabistan yönetiminin Mina'daki izdihamın sorumluluğunu kabul ederek, Müslümanlardan özür dilemesi gerektiğini söyledi.



Dini liderin basın bürosundan yapılan açıklamada, Ayetullah Ali Hamaney'in, Tahran'daki ikametgâhında Ä°ranlı din adamlarını kabul ettiÄŸi bir toplantıda, Mina'daki izdiham hakkında Müslümanların zihninde bir çok soru oluÅŸtuÄŸunu ifade ettiÄŸi belirtildi. Hamaney'in, "Suudi liderler suçu baÅŸkalarına yüklemek yerine Ä°slam ümmetinden ve acılı ailelerden özür dileyerek sorumluluÄŸu kabul etmeli ve bunun gereklerini de yerine getirmelidir" dediÄŸi bildirildi.

Ayrıca Suudi Arabistan yönetiminin sorumluluÄŸunu kabul etmemesinin doÄŸru olmadığını ve bunun faydasız ve etkisiz olduÄŸunu savunan Hamaney, "Olayda binden fazla Müslümanın hayatını kaybetmesi küçük bir mesele deÄŸil. Bu yüzden Ä°slam dünyası bu sorunu düÅŸünmelidir" ifadelerini kullandı.

Hamaney, hadisenin unutulmayacağını ve Müslüman halklar tarafından ciddiyetle takip edileceÄŸini de belirterek, "Bu büyük facianın sorumluluÄŸu Suudi liderlerin omuzlarındadır. Suudiler baÅŸkalarını suçlamak yerine sorumluluÄŸunu kabul etmeli ve Ä°slam ümmetinden ve acılı ailelerden özür dilemeli" diye konuÅŸtu.

Suudi Arabistan yönetimi sorumlu tutuldu

Kurban Bayramı'nın ilk günü Mina'da yaÅŸanan izdiham sonucunda 136 Ä°ranlı'nın da aralarında olduÄŸu 769 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 934 kiÅŸi de yaralanmıştı. Dini lider Hamaney olaydan sonra Suudi Arabistan yönetimini sorumlu tutarak, ülkede 3 gün yas ilân etmiÅŸti.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı, Suudi Arabistan Tahran Maslahatgüzarı'nı Mina'da yaÅŸanan izdiham olayına açıklamada bulunması için bakanlığa çağırmıştı.

Ä°zdihamda 136 Ä°ranlı'nın hayatını kaybetmesi ve 103 yaralının yanı sıra 325 kiÅŸiden de haber alınamaması ülkede infiale yol açmış, ülkede cuma namazı sonrasında protesto gösterileri düzenlenmiÅŸti.

Öte yandan ülkenin resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, pazar günü de Suudi Arabistan'ın Tahran'daki büyükelçiliÄŸi önünde üniversite öÄŸrencileri tarafından düzenlenmesi planlanan gösteriye izin verilmemesi nedeniyle gösterinin iptal edildiÄŸi belirtildi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.