Sosyal Medya

Güncel

Öğretmen çift, 80 mülteciye ev sahipliği yapıyor

İki milyon Suriyeli mülteciye kapılarını açan Türkiye’de emekli öğretmen Sacide ve Şerafettin Demir çifti, apartmanlarındaki 4 daireyi mültecilere açtı. 5 aileye ev sahipliği yapıyor. Altı aileye de kefil olup başka evlere yerleştiren çift, 80 mülteci tarafından ‘anne-baba’ olarak kabul ediliyor



Cansız bedeni Bodrum sahiline vuran 3 yaşındaki Aylan Kurdi, küçük çocuÄŸuyla sınırdan geçmeye çalışırken Macar kameramanın çelmesiyle yere düÅŸen Osama Abdul Mohsen ve binlerce Suriyelinin dramını dünya kamuoyu tartışırken, Ä°stanbul'da yaÅŸayan emekli matematik öÄŸretmeni bir çift insanlık dersi verdi.

Yeni Åžafak'ın haberine göre Suriyeli mültecilere anne babalık yapan Ä°stanbul Ümraniye'de yaÅŸayan Sacide ve Åžerafettin Demir, 80 kiÅŸilik 11 Suriyeli aileye sahip çıkıyor. Demir çiftinin Suriyeli mülteciler ile tanışması 3 yıl öncesine dayanıyor. Demir çifti ilk olarak 3 yıl önce zor durumdaki bir Suriyeli aileyi dairelerinden birine yerleÅŸtirdi. Demir çiftinin kol kanat gerdiÄŸi aile, Suriye'deki yakınlarını da Ä°stanbul'a çağırdı. Demir çifti yeni gelen ailelere de sahip çıktı. Apartmanındaki 4 daireyi Suriyelilere veren çiftin yardımları bununla da bitmedi. Suriyeli 6 aileye kefil olan Demir çifti, onları da baÅŸka evlere yerleÅŸtirdi.

AÄ°LE OLDUK

SavaÅŸtan maÄŸdur olup Türkiye'ye sığınan insanlara yardım etmeyi borç bildiklerini söyleyen Åžerafettin Demir, “Aileler yanımıza geldiÄŸinde bir kuru tahtadan baÅŸka bir ÅŸey yoktu. Biz onlarla birlikte aynı sofrada yemek yedik, beraber güldük beraber aÄŸladık. Onlar da bize saygıda sevgide kusur etmeyip, bize yardımcı olmak için uÄŸraşıyorlar. Böyle bir aile olduk” dedi.



Demir, “Bir aileyle fazla ilgilendiÄŸimiz zaman diÄŸer aileler kıskanıyor. Bizi, 'anne baba' olarak gördükleri için aralarında ayrım yapmadan eÅŸit davranmaya çalışıyoruz. Çocuklar bize 'dede' diyor. Onlarca torunumuz var. Bunlar çok güzel duygular. Geçen yıl Bursa'da bir ameliyat geçirdim. Onlar burada Ä°stanbul'dalardı. Hepsi gelip ziyaret etmek istedi. Aramızda öyle bir baÄŸ oluÅŸtu ki, savaÅŸ bittiÄŸinde geri dönmek isterlerse çok üzüleceÄŸiz” ifadelerini kullandı.

YETERSÄ°Z KALIYORUZ

Ağır bir yükü taşımaya çalıştıklarını dile getiren Sacide Demir, mültecilerin her türlü ihtiyaçları için çabaladıklarını fakat zaman zaman yetersiz kaldıklarını belirtti. Demir, “Mülteciler çok onurlu davranıyor. Ä°htiyaçları olmasına raÄŸmen söylemeye çekiniyorlar. Bu yüzden biz onları takip ediyoruz” diye konuÅŸtu.

Suriyeli ailelerden 5 çocuk babası Muhammed Kumkum, Halep'te bulunan tornacı dükkânının bombalar ile yerle bir olduÄŸunu anlattı. Åžeker hastası olan Kumkum, ağır ÅŸartlarda çalışamayacağı için kendi mesleÄŸinde iÅŸ arıyor. 20 aşındaki kızı Hacer ve 14 yaşındaki oÄŸlu Muhammed'in tekstil atölyesinde çalıştığını söyleyen Kumkum, “Çocuklarım okul çağında ama eÄŸitim alamıyorlar. Onlar sayesinde geçiniyoruz. Ä°ki yıldır bu dairede yaşıyoruz. Allah onlardan bin kere razı olsun” dedi.

AHMED DEDE DE ONLARA EVÄ°NÄ° AÇTI

93 yaşındaki Ahmet Süvari, oÄŸlu Hasan Süvari ile birlikte Rovey Jlosy - Muhammed Nabo'ya sahip çıkıyor.

Yunanistan'dan 1946 yılında Türkiye'ye geldiÄŸinde zor günler geçiren 93 yaşındaki Ahmet Süvari, yıllarını geçirdiÄŸi dayalı döÅŸeli evini, kendisi gibi çaresiz kalan Suriyeli aileye “bedelsiz” açtı. Ailenin kendisi gibi zorluk yaÅŸamasını istemeyen Ahmet Dede, “Ä°stedikleri kadar evimde yaÅŸasınlar” dedi.

Mültecileri almamak için her yolu deneyen Avrupa'ya bir ders de Ä°zmir'den geldi. 93 yaşındaki Ahmet Süvari, dayalı döÅŸeli evini Suriyeli bir aileye açtı. Türkiye'ye 1946 yılında eÅŸiyle geldikten sonra parasızlık ve kimsesizlik nedeniyle büyük sıkıntılar yaÅŸayan Ahmet Süvari, yıllar sonra diÅŸinden tırnağından arttırdığı parayla dar bir yokuÅŸta mütevazı bir ev sahibi oldu.

EÅžYALARIYLA VERDÄ°

EÅŸini kaybedince 44 yıl yaÅŸadığı ve çocuklarını büyüttüÄŸü evinden ayrılarak üst kattaki oÄŸlunun yanına yerleÅŸen Süvari, eÅŸyalı evini de Suriye'deki iç savaÅŸtan kaçarak yaÅŸam mücadelesi veren Rohev JlosyMuhammed Nabo ile 2 küçük çocuÄŸuna bıraktı.

Ä°STEDÄ°KLERÄ° KADAR EVÄ°MDE YAÅžASINLAR

Türkiye'de 44 yılını geçirdiÄŸi 2 oda, 1 salon yuvasını hiç tanımadığı Suriyeli aileye bedelsiz açan Ahmet Süvari, yeni bir ülkede yaÅŸamaya çalışmanın çok zor olduÄŸunu iyi bildiÄŸini söyledi. Ahmet Süvari, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Hepimiz kardeÅŸiz, kaderin o ÅŸamarını ben yedim, onlar da acı çeksin istemedim. Ä°stedikleri kadar evimde yaÅŸasınlar, ben onlara 'git' demem. Kimse onları ellemesin. Ä°stedikleri kadar burada duracaklar.”

Halep'te medikal sektöründe çalışan Muhammed Nabo, ilk günlerde çok zorlandıklarını söyleyerek “Hacı Baba, yuvasını bize verdi, o benim için artık bir babadır. Onu ve ailesini yabancı görmüyoruz. Bizi yalnız bırakmadı. Allah razı olsun. Elalem de görsün Suriyelilere yardım eden Hacı Baba gibiler var. Onlar da Suriyelilere yardım eli uzatsın” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.