Sosyal Medya

Güncel

'Hac organizasyonunu bize versinler'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, hacda yaşanan facianın ardından, hac organizasyonunun başarıyla gerçekleştirilmesi için Türkiye'ye verilebileceğini söyledi.



Bayramı memleketi Karabük'te geçiren Åžahin, Eflani Ä°lçesi'nde düÄŸün salonunda yapılan bayramlaÅŸma programına katıldı. KonuÅŸmasında Suudi Arabistan'da meydana gelen faciaya deÄŸinen Åžahin, Mekke'de yaÅŸanan ölümlerin üzerinde düÅŸünmek gerektiÄŸini belirterek, "Buna 'kader', 'vade geldi', 'ecel' deyip geçebilir miyiz?" dedi. Mina'da yaÅŸananların 'Ecel-i kaza' (Bir sebebe baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸtirilmesi takdir edilmiÅŸ ecel) olduÄŸunu ifade eden Åžahin, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"2 milyon insan hacı olacak gelmiÅŸ. 2 milyon insan çok deÄŸil. GeçtiÄŸimiz günlerde Ä°stanbul'da teröre karşı miting yapıldı, 2 milyon insan vardı orada. Hiç bir olumsuzluk olmadan, hiç kimsenin burnu kanamadan dağıldılar. 2 milyon insanın Mekke'de Arafat'ta o geniÅŸ arazide ibadetlerini huzur içinde yapabilmeleriyle ilgili gerekli tedbirler alınabilir. Tedbir açısından ciddi bir noksanlık olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Bir vinç devrildi, ölenler oldu. Daha önce kazalar oldu. Her yıl binlerce hacı dünyanın çeÅŸitli bölgelerinden gelmiÅŸ hayatlarını kaybediyorlar. Üzüntümüz büyük mübarek bayramda. 750'nin üzerinde ölü. Bundan daha fazla da yaralı var. Çok az da olsa Türk vatandaşı da var. Ä°nÅŸallah sayısı artmaz. Tedbir bakımından eksiklik var."

Mekke ve çevresinin Suudi Arabistan toprakları içinde olduÄŸunu, ama o kutsal mekanların tüm Müslümanlara ait olduÄŸunu belirten Åžahin, ÅŸöyle devam etti:

"Oradaki güvenlik sorununu çözmek için Müslüman ülkelerin bir araya gelerek bir çözüm geliÅŸtirmelerinde yarar var. Efendim, 'Oradan gelen, buradan gelen sıkışmışlar birbirlerini ezmiÅŸler.' Olacak ÅŸey mi? Dünyaya bunu nasıl izah edersiniz? Ä°zahı var mı? Bine yakın insan, 750 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ. Böyle bir ÅŸey olabilir mi? Kimse milliyetçilik yaptığımı düÅŸünmesin. Bize versinler, Türkiye oradaki organizasyonu kimsenin burnu kanamadan hac vazifesini yaptırır Allah'ın izniyle. Ücret de talep etmiyoruz. Suudi Arabistan hükümetine sesleniyorum; Verin bize, Türkiye'ye. Türkiye olarak oradaki organizasyonu çok nizami bir ÅŸekilde hallederiz, çözeriz."

Suudi yetkililerin faciayla ilgili kurallara uymadıkları gerekçesiyle hacıları suçladığını hatırlatan Åžahin, "KardeÅŸim tedbiri sen alacaksın. Düzeni sen saÄŸlayacaksın. Onları yönlendireceksin. Afrika'dan gelmiÅŸler. Yol, iz bilmeyebilirler. Onları öÄŸretecek, yol gösterecek sizsiniz. Yönlendirme levhaları, hatta insanlarla onlara rehberlik edecek sizsiniz. Bunun mazereti olamaz. Ä°hmal sonucu ölümler meydana gelmiÅŸtir. Bundan sonra bunların yaÅŸanmamasını diliyorum" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.