Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM'den kaygılandıran YPG haberi

BM, PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin, ülkede insan hakları ihlalleri yaptığını, bazı bölgeleri yağmaladığını ve tahrip ettiğini bildirdi.



Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, BM İnsan Hakları Konseyi'ne Suriye'deki insan hakları ihlalleriyle ilgili raporunu sundu.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye AraÅŸtırma Komisyonu BaÅŸkanı Paulo Pinheiro, Konsey'de yaptığı konuÅŸmada, " Suriye gözlerimizin önünde parçalara ayrılıyor. Bir ulus, dünyanın en kaotik ve en ölümcül savaÅŸ alanı içinde." dedi.

"YPG YAÄžMALADI VE TAHRÄ°P ETTÄ°"

Komisyonun raporlarında, YPG'nin Suriye'deki insan hakları ihlallerine yer verdiklerini ifade eden Pinheiro, "YPG, Suriye'deki bazı bölgeleri yaÄŸmaladı ve tahrip etti." diye konuÅŸtu.

Pinheiro, Suriye'de bazı bölgelerdeki yerel halkın IŞİD ile YPG arasında çatışma çıkacağı korkusuyla yaÅŸadığı bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

"SÄ°LAH TEDARÄ°KÇÄ°LERÄ° DE SORUMLU"

Suriye'de savaÅŸan taraflara silah tedarik eden ülkeleri de eleÅŸtiren Pinheiro, "Silah tedarikçisi ülkelerin, Suriye'deki savaÅŸta hukuki ve ahlaki sorumlulukları var. Suçun sorumluluÄŸu silahı elinde tutanlar ile suça ortaklık yaparak silahı elinde tutanlara yardımcı olan ülkelerdedir." ifadesini kullandı.

"BAÅžARISIZLIÄžIN DÖNGÜSEL BEDELÄ°"

Pinheiro, "Sığınmacıların ve ülke içinde yerinden edilenlerin, beÅŸinci yılına girdiÄŸimiz savaÅŸta kabul edilemez durumda yaÅŸamaları, Suriye trajedisini Avrupa kıyılarına getirdi. Bu durum, Suriye'ye barış getirmedeki baÅŸarısızlığın döngüsel bedeli." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"GÖNÜLSÜZCE ATILAN SÄ°YASÄ° ADIMLAR ARTIK YETERLÄ° DEĞİL"

Oturumda konuÅŸan Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, ülkedeki insani durumun arazideki vahametinin uluslararası siyasi karar alma süreçlerine yansıması gerektiÄŸini ifade ederek "Gönülsüzce atılan siyasi adımlar artık yeterli deÄŸil." dedi.

Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esad'ı eleÅŸtiren Çarıkçı, Esad iktidarda kaldığı sürece, Suriye'nin bu korkunç döngüde kalmaya devam edeceÄŸini vurguladı.

Komisyonun raporunda, IŞİD ile savaÅŸta, PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD'nin yanıltıcı rolüne de deÄŸinildiÄŸini belirten Çarıkçı, "PYD, IŞİD ile taktik savaşı yaparken, yaygın bir ÅŸekilde insan hakları ihlalleri yaptığını gizleyemez." diye konuÅŸtu.

Çarıkçı, "PYD, yerel demografik yapı üzerinde oynarken, bölgedeki durumun kontrol altında olmamasından avantaj saÄŸlıyor. PYD'nin hedefleri, Suriye'nin siyasi birliÄŸi ve toprak bütünlüÄŸünü tehdit ediyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.