Dünya
Almanya Orduda siber birlik kuruyor
Alman Federal Ordusu, sanal saldırılara karşı korunmak için özel bir siber birlik kuracak.
Almanya'da Federal Orduya bağlı hava ve deniz kuvvetlerine benzer sanal saldırılara karşı savunma yapmak için özel bir siber birlik kurulması planlanıyor. İnternet üzerinden yapılan sanal saldırılar hakkında düzenlenen bir konferansta konuşan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, federal meclisin bilgisayar sistemine yapılan sanal saldırıdan sonra, savunma için bir siber birliğin kurulmasının öneminin daha da iyi anlaşıldığını söyledi.
Askeri birliklere gönderdiği bir mektupta Von der Leyen, bilgisayar ve siber savunma ile ilgili bölümlerde dağınıklık ve farklı iletişim ilişkileri bulunduğunu ve ortak bir IT mimarisinin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Alman Savunma Bakanlığından verilen bilgiye göre Federal Orduda bu alanda yaklaşık 80 servis bulunuyor ve bu servislerde 15 bin kişi çalışıyor. Yeni oluşturulacak siber birlik için 2016 yılının başına kadar, devlet müsteşarı Katrin Suder'in yönetiminde bir çalışma grubu kurulacak.
Yeni birliğin önümüzdeki yıl devlet bütçesine hiçbir yükü olmayacağı, bir sonraki yıl ise çok az bir ek harcama gerektirdiği bildirildi. Yeni kurulacak birliğin başına genel bir komutan atanıp atanmayacağı da henüz kesin belli değil.
Siber birlik hakkındaki ilk eleştiri Yeşiller Partisinden geldi. Yeşiller savunma politikaları sözcüsü Agnieszka Brugger, yeni birliğin siber alanda hangi somut görevlerinin bulunduğunun belirsiz olduğunu, şayet Federal Ordu yabancı ağlarda etkili olacaksa, bunun büyük bir görev anlamına geldiğini söyledi. Brugger, siber saldırı yapmak isteyenlerin sanal alanda savaş yapılmasını da hukuka uygun gördüklerini ifade etti.
Savunma Bakanlığından yapılan son açıklamada, siber birliğin savunma amaçlı olduğu, şimdiye kadar hiçbir siber saldırının yapılmadığı, ülke içinde böyle bir operasyonun zaten kanuna aykırı olduğu belirtildi. Yurtdışında böyle bir saldırının gerçekleştirilebilmesi için ise federal parlamentonun onayının şart olduğu hatırlatıldı.

Henüz yorum yapılmamış.