Sosyal Medya

YaÅŸam

EÅŸinizi internetten mi buldunuz?

Son zamanlarda çok karşılaştığımız bir durum var; Aşktan ve evlilikten yüksek beklentiler. Özellikle İslami kesim diye tabir ettiğimiz toplumlarda bu bir tık daha öne geçiyor.



Biliriz ki Ä°slam da erkek karısına hayrandır, karısı da kocasına. Fakat bu olgu günümüzde yok denecek kadar azdır, oysa islami bir aile, dava, ahlaklı bir toplum yetiÅŸtirme gayesi için evlenen veya evlenmek isteyen (!) gençler oldukça arttığı söylenmekte. DoÄŸru, yalnız bunlar sadece internet ortamında arttı. Erkekler bayanların, bayanlar da erkeklerin dikkatini çelmek adına her ortamda islami figürler ile -bak evlenirsek böyle olalım- ÅŸeklinde bir kanı oluÅŸturma çabasında maalesef. DediÄŸimiz gibi bunun en büyük nedeni ; Evlenme çağına gelmiÅŸ bazı bay ve özellikle bayanların evliliklerin hala bu ÅŸekilde olduÄŸunu düÅŸünmeleridir.

Bu beklentileri de, internet ve sosyal medya ortamlarına yüklenen; çarÅŸaflı, peçeli, tesettürlü, sakallı, namaz kılan bay-bayan, çocuklarını oynatan , eÅŸine yardım eden, onları salıncakta sallayan, ve çeÅŸitli oyunlar ile eÅŸine ilgi gösteren bay veya bayanların olduÄŸu anime karakterleri, kiÅŸi resimleri, yazıları .. Ve dahası da, evlenilecek kiÅŸiler ile ilgili kurulan absürt hayaller, düÅŸünceler, beklentilerin yazılara da dönüÅŸüp hızla yayılması ve özellikle genç bayanların bunlara hayranlık duymaları.

Hayattaki beklentilerinin evlilik üzerine kurulmasına bunun da olumsuz olması dahilinde psikolojik bazı sorunların olduÄŸunu gözlemledim. Örneklemek adına bu kesimin bazı hayallerini yazarsak aklımıza gelecektir bu kiÅŸiler; -Seninle dünyanın tüm mescitlerinde namaz kılmak istiyorum. -Evinin imamı, çocuklarımızın hocası benim koruyucum ol. -Beni sabah namazlarına öperek uyandırmanı istiyorum. -Seninle beraber cihat meydanlarında kurÅŸun sıkalım kafirlere … vs diyenler bile var. Bu birkaç örnek sadece ne demek istediÄŸimi anlamanız adınadır, kimseyi kınamak haddimize deÄŸildir. Bu akımı hemen hemen herkes duymuÅŸtur; Romantik Ä°slamcılık… (Hatta buna tevhidi cematler de dahil, bu olgu içerindekilere bilhassa)

Bunlar normal yapılacak ÅŸeyler aslında, lakin Ä°slam algısının yozlaÅŸtığı günümüz toplumunda da deÄŸil (Ä°stisnalar olabilir elbet). Ben bu tarz düÅŸüncelerin abartı olduÄŸunu gördüm. Åžimdi diyeceksiniz bunlar da abartı olan nedir? Peygamber (sav) de eÅŸi AiÅŸe (ra) ile oyun oynamış, koÅŸu yarışı dahi yapmıştır. DoÄŸru yapmış ve eÅŸine hayran olmuÅŸ sevdiÄŸini hep dile getirmiÅŸtir. Fakat nasıl hayat sürmüÅŸler bakmak gerekir.

Ä°slami bir yuva ve Allah’ın hükmünün uygulandığı bir kurum olmuÅŸtur onların yuvaları. Ben bu yazdıklarımı havadan deÄŸil belirli bir araÅŸtırma neticesinde yazma kararı aldım, belki istifade edecek birkaç kardeÅŸ bulurum diye. Evlilikleri inceledim, evlenme çağında ki erkek ve bayan kardeÅŸlerimi de. Belki bunları yaparken biraz onları kırıp, duyguları ile oynamış olabilirim fakat, bu inÅŸallah bir uyarı olması için göze alındı Rabbim af etsin bizleri (helallik alındı hepsinden).Size inÅŸallah birkaç kiÅŸinin yaÅŸamı, tecrübelerini ilk ağızdan veya gören birisi olarak anlatmak isterim. DediÄŸim gibi niyetim kimseyi kınamak, suçlamak deÄŸil; bu olayların sonuçlarının neler doÄŸurduÄŸunu anlatmaktır.

Ä°lk örneÄŸim evli bir baydan; Kendisi yakın zaman da evlenen ve evlenmeden önce kendisi de evlenmek istediÄŸi bayandan beklentilerini yüksek tutan birisidir. Size onun izni ile yaÅŸantısından birkaç ÅŸey sunmak istiyorum inÅŸallah. Bu kardeÅŸim tevhidi düÅŸünceye sahip birisi. EvleneceÄŸi bayanı sevmiÅŸ, duruÅŸu ve görünüÅŸü hoÅŸuna gitmiÅŸ aynı fikir yapısına sahip olmaları da cabası. Burada sorun yok. Sorun evliliÄŸin cicim ayları denilen zamanın bitmesi ile baÅŸlıyor. (her evliliÄŸe göre deÄŸiÅŸir-1,2,3 ay) EvlendiÄŸinde televizyon, telefon, interneti hayatından çıkarmaya kararlıydı. Düzenli kitap okumaları yapacak kendisini eÅŸini ilmi anlamada yetiÅŸtirecek. Ona vakit ayıracak, düzen ve tertip ile derslerine devam edecekti. Aynı zamanda iÅŸleri de aksatmayacak tabi ki. Peki birkaç aydan sonra beklentiler olduÄŸu gibi olmadı. Ne erkek ne de bayan birbirlerine hayallerinde ki gibi davranmadılar, kötü oldular demiyorum, sadece hani o kurdukları hayal sadece hayal kaldı bir kısmı hariç. Daha fazla detay vermem doÄŸru olmaz.

Ä°kinci örneÄŸim; Bazı erkeklerinde, bu hayranlıklardan istifade ederek temiz, saf ve güzel duygular besleyen bacılarımızı aldatmaları, buradan iletiÅŸime girmeleri, muhabbete baÅŸlayıp sevgili olmaları. Birbirlerini masumane(!) sabah namazına kaldırmaları, kuran öÄŸretmeleri ve beraber yürüyüÅŸlere gitmeleri… Daha sonra baÄŸlanan bacılara bu yaptığımız haram ben ayrılmak istiyorum diyen beylere inanan ve kaybetmek istemeyen saf kardeÅŸler. Kaybetmemek adına erkeÄŸin haram olmasın nikah kıyalım isteÄŸine zorlana zorlana kabul eden bacılar. Bu evliliÄŸin(!) hayatlarında ki en büyük hatalardan birini doÄŸuracağını kestiremeyen aşık bayanlar.. Erkek bu rahatlıktan istifade ederek daha sık buluÅŸmalar, yakınlaÅŸmalar, öpmeler… ve dahası. Erkek istediÄŸini alınca, anlaÅŸmazlıklarda kızı bırakmakla tehdit etmesi ve ona mahkum kalan mazlum bacılar.. Olaydaki bayan kardeÅŸ hamile ve ne yapacağını bilmeyen intihar sınırında gidip gelen birisi. Size anlattığım bu olayı masal sanmayın bu tamamen gerçek. Sonuç: Hüsran ve Dışlanmışlık.

Ben örnekleri arttırabilirim, benim anlatacak vaktim var lakin bu yazının amacı dışına çıkacağı için kesiyorum burada. Bir küçük araÅŸtırmadan daha bahsedip olayı özetleyeceÄŸim inÅŸallah. Yaptığımız araÅŸtırmalarda, islami bir profil açıp tanımadığı kızlara yazan kendisini iyi gösteren kiÅŸilere inanan ve onlar ile muhabbete devam eden bayanların (genelde:16-23 yaÅŸ arası) 10 da 9 u aÅŸkı internette ve arıyor ve gelen mesajlar ile muhabbete devam ediyor. Biraz daha olgun olan bayanların (genelde:20-26 yaÅŸ arası) 10 da 7 si de bu tür erkekler ile muhabbete devam ediyorlar.

KonuÅŸmalarda erkeklerin hiçbiri masum deÄŸil demek iftira olur. Erkeklerin konuÅŸmak istememelerine genç bacıların (16-23) daha fazla üzüldüÄŸü ve hemen tanımadığına baÄŸlanıp bir çıkış aradığı ortadadır. Erkekler ile temiz gelecekleri inÅŸa ortamı olarak sosyal medya ve internette kullanan Ä°slami hassasiyete sahip (!) kardeÅŸler oldukça fazla. Bunun yanlışlığı için bir çok çalışma yapıldı ve yapılıyor. Bende acizane bir yazı kaleme aldım belki istifade eden olur diye, inÅŸallah yararlı olur/olmuÅŸtur.

Velhasıl Kelam; ‘’Ä°nternet bir ateÅŸtir, yanmadan ısınmak gerek (Nurettin Yıldız).’’ Sözü ile kardeÅŸlerimi daha hassas olmaya ve islamdaki evlilik ve eÅŸ durumlarının beklentilerini arttıran paylaşımlara ehemmiyet vermemelerini rica ediyorum. Vallahi insan bir güzellik bekler ve hayal kırıklığına uÄŸrarsa o iÅŸten soÄŸur. Ben bu nedenle bu tarz paylaşımların masum olmadığı düÅŸüncesindeyim. Allah için uyarıyorum sadece, gönül koymasın kardeÅŸler. Ä°nternetten bulunan eÅŸ, sevigilinin ne kadar hayır(!) getireceÄŸi meçhuldür. Bir uyarı varken aldırmayıp kiÅŸinin onu bizzat denemesi ahmaklıktır. Unutmayalım Rabbimizin eÅŸ olarak yazdığından baÅŸkası olmayacaktır. O en iyi bilendir.

Duamız bu olsun; ‘Ve onlar: ‘’Ey Rabbimiz! Bize gönlümüzü aydınlatacak eÅŸler ve zürriyetler ihsan et. Ve bizleri takva sahiplerine önderler kıl’’derler.’ (Furkan suresi 74.ayet)

bedirhaber.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.