Sosyal Medya

Güncel

PKK, HDP'den neden rahatsız?

Sabah yazarı Emre Aköz bugünkü yazısında ''PKK, HDP'den niye rahatsız?'' sorusunun cevabını verdi.



Ä°ÅŸte Emre Aköz'ün bugünkü yazısı:

Bugün PKK yönetiminin içinde bulunduÄŸu durumun, HDP ile baÄŸlantısını kurmaya çalışalım. Haziran seçimlerinden bir süre sonra PKK yöneticilerinden Duran Kalkan'ın HDP'li milletvekillerine yaptığı çaÄŸrıdan burada söz etmiÅŸtim:

"HDP için tek yol halkın içine çekilmek ve yerelden demokrasiyi inÅŸa etmektir"demiÅŸti Kalkan, 8 AÄŸustos tarihli yazısında.

Halbuki aklıselim sahibi bir Kürtçünün, bu durum karşısında ÅŸöyle düÅŸünmesi gerekirdi:

"Bizim parti yüzde 10 barajını aÅŸtı... 80 milletvekili kazandı... Artık TBMM'den çıkacak kanunlarda bizim de payımız bulunacak... Örgütün silahlı mücadeleyi bırakıp, demokratik siyasete geçmesi için ÅŸahane bir fırsat bu..." 
Ama PKK yönetimi tam tersi bir tavır aldı. Åžu sıralar HDP'nin kapatılması veya milletvekillerinin siyasetten uzaklaÅŸtırılması için elinden geleni ardına koymuyor. 
Niye? Sebebi belli: Ovada yapılacak siyaset, PKK komutanlarına uymuyor. Hayatını silahla geçirmiÅŸ, ÅŸiddet politikasını bilen ama demokratik siyasetten anlamayan... Ayrıca Çözüm Süreci içinde kendilerine bir yer bulamayan (verilmeyen) bu adamlar; HDP buhar olsa, zil çalıp oynayacak. Çünkü bu sayede Kürt halkına "Bu iÅŸ demokrasiyle olmaz. ÖzgürlüÄŸümüzü ancak silahlı mücadeleyle kazanabiliriz" deme fırsatını bulacaklar. 
Aslına bakılırsa Kürtçü siyaset, bu hengâmede kamuoyuna fazla yansımayan bir çeliÅŸkiyi barındırıyor: Öcalan ve PKK yönetimi geçmiÅŸi temsil ederken, HDP yönetimi geleceÄŸi temsil ediyor. 
Åžu anlamda: DemirtaÅŸ demokratik siyaseti biliyor. BeÄŸensek de, beÄŸenmesek de; sevsek de, sevmesek de bir partinin liderliÄŸini yapacak yeteneÄŸe sahip. 
Kürtçü partiler yıllar boyu Öcalan'ın ve PKK'nın güdümünde kaldı. Bu durum deÄŸiÅŸmiÅŸ deÄŸil, ancak iÅŸaretler var. Bu yüzden PKK yönetimi, HDP'yi, daha fazla meÅŸruiyet kazanmadan saf dışı etmek istiyor. Tek arzusu, partinin sadece kendi iÅŸine geldiÄŸi gibi davranması...

Zaten olaylar da bu yönde geliÅŸiyor: PKK böyle vahÅŸice kan döktükçe, HDP'nin yaÅŸama ÅŸansı her geçen gün daha da azalıyor.

Özetle: AK Parti ve MHP rekabeti olmasa dahi, PKK'nın baskısı HDP'yi bitirecek. Åžu anda öyle görünüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.