Sosyal Medya

Dünya

Macaristan'da mülteciler zorla trenlerden indiriliyor

Macaristan'dan Almanya'ya gidecek trenlere binen mülteciler, güvenlik güçlerinin sert müdahalesine maruz kalıyor. Güvenlik güçleri trenlere binen mültecileri zorla indirmeye çalışıyor



Daha iyi bir yaÅŸam sürebilmek umuduyla evlerini terk edip Batı Avrupa ülkelerine ulaÅŸmaya çalışan kaçak göçmenlerin "koridor" olarak kullandığı Makedonya'daki göçmen krizi sürüyor. Her gün ortalama 3 bin göçmen, Yunanistan üzerinden Makedonya'ya giriyor, buradan da önce Sırbistan'a, sonrasında da hayalini kurdukları Avrupa ülkelerine ilerliyor.

Yunanistan sınırında kontrolü saÄŸlayan Makedonyalı güvenlik güçleri, göçmenleri gruplar halinde ülkeye kabul ederken, sınırda uzun süre bekleyen göçmenler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede çıkıyor. Makedonya'ya girdikten sonra kendilerini bir diÄŸer "geçici durak" olan Sırbistan'a götürecek treni bekleyen göçmenlerin her birinin farklı hikayesi, farklı dertleri olsa da hepsinin hedefi aynı: daha iyi bir yaÅŸam süreceklerine inandıkları Avrupa ülkelerine ulaÅŸmak.

MACARÄ°STAN'DA ZORLA TRENLERDEN Ä°NDÄ°RÄ°LÄ°YORLAR

Kuzey Avrupa ülkelerine gitmek isteyen sığınmacılar, geçiÅŸ noktası olarak kullandıkları Macaristan’daki tren garlarında polis ÅŸiddetine maruz kalıyor. Macaristan’ın BudapeÅŸte kentinde tren istasyonlarının iki gün kapatılmasının ardından seferler bugün yeniden baÅŸladı. Sığınmacılar Almanya’ya geçiÅŸ için bilet almış olsalar da, trenler göçmen kayıt merkezinin yakınında durdu.

AB sığınma kuralları çerçevesinde, ayak basılan ilk ülkeye sığınma baÅŸvurusunda bulunmaları gerekse de, daha iyi yaÅŸam koÅŸulları olduÄŸu gerekçesiyle Almanya’ya geçmek isteyen sığınmacılar, trenden inmeyi reddetti. BudapeÅŸte’den yola çıkan trenler, Macaristan’ın Avusturya sınırına 35 kilometre kala, sığınmacılar için bir kayıt merkezinin bulunduÄŸu Bicske kentinde durdu. Burada yaklaşık 2 bin sığınmacıya trenlerden inmelerini söyleyen Macar polisi, bunu reddedenleri zorla indirmeye kalktı.

Birçok sığınmacı polise direnerek tren raylarının üzerine yatarken, bazıları da ‘Kampa hayır, kampa hayır’ sloganları da attı.

3 BÄ°N GÖÇMEN MAKEDONYA'YA GEÇTÄ°

Bu arada BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸinden (BMMYK) Lorenzo Leonelli, yaptığı açıklamada, günde 3 bin ila 3 bin 500 göçmenin Yunanistan'dan Makedonya'ya geçtiÄŸini söyledi. Makedonya-Yunanistan sınırındaki göçmen yoÄŸunluÄŸu iki gündür devam ediyor. Aralarında bebeklerin ve yaÅŸlıların da bulunduÄŸu göçmenler, Makedonya'ya giriÅŸ yaptıktan sonra sınıra yakın bir noktada kurulan göçmen kabul merkezinde kayıt yaptırıp, tren ve otobüslerle Sırbistan sınırına yakın bir noktada bulunan Tabanovtse'ye, oradan da Sırbistan'a gidiyor.



MÄ°DÄ°LLÄ° ADASINDA 10 BÄ°N MÜLTECÄ°

Midilli limanında izin belgesi alıp Pire limanına gitmeleri için bekletilen göçmen sayısı 10 bini geçti.Midilli Belediye BaÅŸkanı Spiros Galinos, adada yaÅŸanan yoÄŸun göç akınından dolayı olaÄŸanüstü hal ilan edilmesi konusunda talepte bulundu. Galinos, geçici hükümette Vatandaşı Koruma Bakanı görevine getirilen Antonis Makrodimitris'e gönderdiÄŸi mektubunda, adada, sayılarının 10 binin üzerinde olan sığınmacılar nedeniyle olası salgın hastalık vakalarının önlenmesi, kamu ve özel mülkiyetin korunabilmesi amacıyla olaÄŸanüstü hal ilan edilmesini istedi.

Ä°KÄ° BUÇUK AYDA 55 BÄ°N GÖÇMEN

Makedonya Ä°çiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkedeki iltica kanununda yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸin kabul edildiÄŸi 19 Haziran'dan bugüne kadar 55 bin 58 kaçak göçmenin, Makedonya'dan geçici sığınma talebinde bulunduÄŸu belirtildi.

Sığınma talebinde bulunanların 44 bin 623'ünü Suriyeli göçmenler oluÅŸturuyor.

SEKÄ°Z AYDA 224 BÄ°N KAÇAK GÖÇMEN

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸinden yapılan açıklamaya göre, yıl başından bu yana Avrupa'ya kaçak yollarla giren kiÅŸi sayısı 224 bine ulaÅŸtı, bu yıl deniz yoluyla Yunanistan'a gelen göçmen sayısı ise 124 bini buldu. Sadece temmuz ayında 50 bin göçmen Yunanistan'a giriÅŸ yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.