Sosyal Medya

Altan Tan: 1 numaralı sorumlu Erdoğan'dır

HDP'li Altan Tan, gündemdeki son gelişmeleri Ahmet Hakan'a anlattı...



Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın ÇarÅŸamba Sohbetleri'nin bugünkü konuÄŸu HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dı. 1 Kasım erken seçimleri, çözüm süreci ve son dönemde giderek tırmanan olaylar konuÅŸuldu. Kürt Hareketi'nin üç konuda kafa karışıklığı yaÅŸadığını söyleyen Tan, Hakan'ın Kandil'in 1 Kasım seçimlerinde HDP'ye boykot çıkışında bulunduÄŸu sorusuna "Çok fazla eÄŸip bükmeye gerek yok. Bazı açıklamalardan çıkarılan netice bu... Ama bu topyekûn Kürt siyasi hareketinin kararı mıdır, yoksa belli bir kesimin kararı mıdır? Buna bakmak lazım. Mesela ben Öcalan'ın böyle bir ÅŸeyi doÄŸru bulmayacağı kanaatindeyim" dedi. Son dönemde yaÅŸanan geliÅŸmeleri ve gelinen noktadan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı sorumlu tutan Tan, "Bir numaralı sorumlu ErdoÄŸan'dır. Bir ülkenin cumhurbaÅŸkanını sürekli hedefe koymak çok doÄŸru bir siyaset deÄŸil ama vaka bu. Bugün devlet, polis, asker, siyaset... Hepsi bir kiÅŸinin uhdesinde toplanmış. Ayrıca ErdoÄŸan, sorunları çözmek yerine, çatışma, bölme ve kamplaÅŸtırmayla iktidarını sürdürmek istiyor" yorumunda bulundu.

Altan Tan'ın Ahmet Hakan'ın sorularına verdiÄŸi yanıtlar ÅŸöyle:

ALTAN Tan, "8 Haziran sabahı Kürtler açısından durum ÅŸöyleydi" diyor ve baÅŸlıyor anlatmaya: 57 yaşındayım, bölgenin 8 Haziran sabahı kadar mutlu bir sabaha uyandığını görmedim. Tarihte görmediÄŸimiz derecede büyük bir siyasi baÅŸarı vardı: Yüzde 13 oy ve 80 milletvekili. Yine tarihte olmadığı kadar Türkiye'nin batısından, Kürt olmayanlardan ciddi bir destek ve barışa açılmış kredi vardı. Kürt halkının zengini fakiriyle, köylüsü kentlisiyle, batıdaki doÄŸudakiyle, Sünni'si Alevi'siyle, neredeyse yüzde 90'lara varan bir ittifakı söz konusuydu. OrtadoÄŸu'da yine tarihte görülmediÄŸi kadar Kürt siyasetine açılmış uluslararası bir destek ve kredi vardı.

Peki ya bugün?

Altan Tan, "Elimizdekilerin tamamı çok ciddi risk altında" diyor.

"PKK'DAN BOYKOT ÇAÄžRISI GELÄ°YOR"

KANDÄ°L'den yapılan bazı açıklamalara baktığımızda... HDP'nin seçimi boykot etmesinin istendiÄŸi anlaşılıyor. PKK, "HDP seçimi boykot etsin" diyor. Siz de gelen açıklamaları böyle mi anlıyorsunuz? Gerçekten de Kandil, sizden seçimi boykot etmenizi mi istiyor?

ALTAN TAN: Çok fazla eÄŸip bükmeye gerek yok. Bazı açıklamalardan çıkarılan netice bu... Ama bu topyekûn Kürt siyasi hareketinin kararı mıdır, yoksa belli bir kesimin kararı mıdır? Buna bakmak lazım. Mesela ben Öcalan'ın böyle bir ÅŸeyi doÄŸru bulmayacağı kanaatindeyim. Åžöyle bir baktığımızda PKK'nın bir kanadının ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın böyle bir hesabı var.

CumhurbaÅŸkanı için ancak tahminde bulunabilirsiniz, iddia edebilirsiniz... Ama PKK'nın açık beyanı var.

ALTAN TAN: Bu endiÅŸe verici...

HDP, PKK'dan gelecek böyle bir telkini kabul eder mi?

ALTAN TAN: HDP'nin seçimi boykot etmesi mümkün deÄŸildir. Böyle bir ÅŸeyi meÅŸru ve makul kabul etmesi de mümkün deÄŸil. 

HDP, bunu kabul etmezse... O zaman boykotun gerçekleÅŸmesi mümkün olmaz.

ALTAN TAN: Åžu anda adı konulmamış bir olaÄŸanüstü hal rejimi var bölgede. Hükümet de PKK da karşılıklı hesaplarla bu iÅŸi nereye kadar götürebilirler, bunun içinde ne vardır, doÄŸrusu bilmiyoruz. Ama endiÅŸemiz var. Çünkü bu hesapların içinde seçimlerin yaptırılmamasının olduÄŸunu da görüyoruz.

"LEVENT TÜZEL PARTÄ°DEN AYRILMALIYDI"

Aslında kabinede üç bakanınız olacaktı, ancak Levent Tüzel teklifi kabul etmedi. Tüzel'in kabul etmeme gerekçelerine katılıyor musunuz?

ALTAN TAN: Gerekçeleri kendi mantığı içinde doÄŸru olur, yanlış olur, bu baÅŸka bir tartışma konusu. Biz bu konuyu partinin yüksek kurulunda saatler boyunca tartıştık ve büyük çoÄŸunlukla bir karar aldık. Bu karara uyulması gerekir. Parti kararına raÄŸmen buna itiraz ediyorsan... O zaman partiden ayrılırsın. Yani ben bu tavrını doÄŸru bulmuyorum.

 KEÅžKE KIRMIZI PLAKAYI REDDETMESELERDÄ° 

HDP'den iki isim bakan oldu ve sizin bakanlar, kırmızı plakalı araçları kullanmayacaklarını ve koruma istemediklerini açıkladılar. Ne diyorsunuz?

ALTAN TAN: Bunlara çok takılmamak lazım... Åžu an kırmızı plakalı araçlara binen arkadaÅŸlarımız var. Mesela grup baÅŸkan vekillerimiz, meclis baÅŸkan vekilimiz... Devletin arabaları kimsenin babasının malı deÄŸil. Devletin, milletin malıdır.

PKK'LI KALKAN Ä°LE DEMÄ°RTAÅž ÇATIÅžMASI 

Selahattin DemirtaÅŸ, PKK'ya "Amasız olarak silah bırak, çatışmaları durdur" çağırısında bulundu. Bunun üzerine PKK'lı Duran Kalkan, DemirtaÅŸ'a ve HDP'ye yönelik zehir zemberek bir açıklama yaptı. Bunun anlamı nedir?

ALTAN TAN: Strateji farklılığı diyelim buna. Çünkü HDP'yi, PKK'yı, Ä°mralı'yı birbirinden ayrıştıracak ve çatıştıracak siyasetlerin varacağı bir yer yok.

Ama iÅŸte Duran Kalkan'ın DemirtaÅŸ'a yönelik ağır eleÅŸtirileri ortada. Bunu görmeyecek miyiz?

ALTAN TAN: Bana göre yapılması gereken bu farklılıkların arasına kıymık sokmak, çatlatmak deÄŸil, bunları topyekûn daha doÄŸru bir çizgide siyasi noktaya oturtmak, o noktada da HDP'nin sivil siyasetten yana irade beyanına omuz vermektir.

"SURUÇ VE CEYLANPINAR'I AYNI ODAK YAPTI" 

ÇATIÅžMA nasıl baÅŸladı? Size göre çatışmayı baÅŸlatan somut olay hangisi?

ALTAN TAN: Önce Suruç'ta korkunç bir katliam oldu. Hemen ardından Ceylanpınar'da gencecik iki polis, yataklarında kurÅŸunlanarak katledildi. Çok profesyonel bir eylem... PKK, bu eylemi ne hikmetse önce üstlendi, sonra tekrar reddetti. Suruç da Ceylanpınar da düÄŸümdür. Bu iki olay, aynı yerden yapılmıştır. 

Peki ama PKK niye üstlendi bu cinayeti?

ALTAN TAN: Bizim anlamadığımız nokta da bu. 

Sonradan reddetse de PKK'nın bu olayı üstlenmiÅŸ olması önemli... Böyle bir durumda "PKK yapmadı" demek, PKK'dan bile fazla PKK'cı olmak anlamına gelmez mi?

ALTAN TAN: Bu olay, Bingöl'deki 33 askerin katledilmesine benziyor. Ama neyse... Bence burayı geçmemiz lazım. Suruç olmasaydı, Ceylanpınar olmasaydı... Belki Diyarbakır bombası sebep olacaktı. Yani planlı bir tahrik ve kaşıma vardı.

Ä°LK KEZ SÄ°YASÄ° KANAT SESÄ°NÄ° YÜKSELTÄ°YOR 

Selahattin DemirtaÅŸ PKK'nın saldırıları karşısında gerekli tepkiyi gösterdi mi sizce?

ALTAN TAN: Az mıydı, çok muydu, erken miydi, geç miydi? Bunlar spekülatif ÅŸeyler. Ama ÅŸunu görmek lazım: Kürt siyasi hareketinde siyasi kanat, genel baÅŸkanından milletvekillerine toplu olarak sesini siyasetten yana yükseltiyor. PKK'nın bazı hareketlerini anlayamadığını, izah edemediÄŸini ve doÄŸru görmediÄŸini söyleyebiliyor. Bu ilktir ve çok önemlidir.

"BÄ°R NUMARALI SORUMLU ERDOÄžAN'DIR" 

BU noktaya gelinmesinde kimi sorumlu görüyorsunuz?

ALTAN TAN: Bir numaralı sorumlu ErdoÄŸan'dır. Bir ülkenin cumhurbaÅŸkanını sürekli hedefe koymak çok doÄŸru bir siyaset deÄŸil ama vaka bu. Bugün devlet, polis, asker, siyaset... Hepsi bir kiÅŸinin uhdesinde toplanmış. Ayrıca ErdoÄŸan, sorunları çözmek yerine, çatışma, bölme ve kamplaÅŸtırmayla iktidarını sürdürmek istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.