Sosyal Medya

Dünya

Almanya'dan kafa karıştıran 'silah' açıklaması

Almanya Dışişleri Sözcüsü: Gönderdiğimiz silahın PKK'ya gittiğini onaylayamam da reddedemem de.



Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, "PeÅŸmergeye gönderilen silahların PKK'nın eline geçtiÄŸine" iliÅŸkin iddiaların sorulması üzerine "Ben bunu onaylayamam tamamen de reddedemem de" dedi.

Schaefer, Berlin'de Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin Türkiye'den geri çekilecek hava savunma sistemleri ile ilgili sorularını cevapladı.

Almanya'nın NATO müttefiki olması sebebiyle Türkiye ile dayanışması konusunda herhangi bir ÅŸüphe bulunmadığını söyleyen Schaefer, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede de müttefik ülke olduÄŸunu belirtti.

Schaefer, Türkiye'nin Almanya'dan çok farklı bir duruma sahip olduÄŸunu vurgulayarak, "Biz savaÅŸ bölgesinde birkaç bin kilometre uzaklıktayız. Türkiye en az beÅŸ yıldır Suriye kaynaklı dramatik savaÅŸla baÅŸ etmek zorunda. Türkiye milyonlarca Suriyeliyi savaÅŸ bölgelerinden getirip ülkesinde ağırlıyor" diye konuÅŸtu.

Suriye'den Türkiye'ye yönelik saldırıların bundan önce daha yoÄŸun ve baÅŸka türlü olduÄŸunu ifade eden Schaefer, "Bu sebepten dolayı Almanya Kasım 2012'de Patriot mevzilerini Türkiye'ye yerleÅŸtirme kararı aldı. Türkiye ile ikili ve NATO çerçevesindeki iliÅŸkilerimize daha önce olduÄŸu gibi aynı dayanışmayla devam edeceÄŸiz" ifadesini kullandı.

Silahların PKK'nın eline geçtiÄŸi iddiası

Schaefer, "Türkiye'nin yürüttüÄŸü çözüm sürecinin akamete uÄŸramasının Patriotların geri çekilmesiyle ilgisi var mı?" ÅŸeklinde bir soruya, "Hiç ilgisi yok" ÅŸeklinde cevap verdi.

"PeÅŸmergeye gönderilen silahların PKK'nın eline geçtiÄŸine" iliÅŸkin iddiaların sorulması üzerine ise Schafer, ÅŸunları ifade etti:

"Ben bunu onaylayamam tamamen de reddedemem. Biz peÅŸmergeye göndermiÅŸ olduÄŸumuz silahları onlara baÅŸka bir siyasi ve askeri nedenle kullanılması için deÄŸil, DAEÅž'e karşı kendilerini savunmaları için verdik. EÄŸer bunun dışında bir kullanım varsa bu bölgesel hükümetle yapılan görüÅŸmelerde gündeme getirilir ve açıklığa kavuÅŸturulur."

"Tehdit azaldı"

Almanya Federal Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ingo Gerhartz ise Patriot sistemlerinin Türkiye'ye Suriye'den kaynaklanabilecek balistik füze tehdidine karşı NATO ve NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı (SACEUR) görevi çerçevesinde konuÅŸlandırıldığını hatırlattı.

NATO'dan ve SACEUR'dan Suriye'den gelebilecek tehditlerle ilgili yılın her çeyreÄŸinde düzenli olarak haber geldiÄŸini belirten Gerhatz, "SACUER'dan son istihbarat bu yılın temmuz ayında geldi. Gelen istihbarata göre Suriye'den kaynaklanan tehdit oldukça azaldı" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.