Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hapishane gibi kamplar

Ortadoğu ve Afrika’daki iç savaşlar ve sefaletten kaçan göçmenleri ülkelerine almamak için her yolu deneyen Avrupa, kabul ettiği mültecileri de hapishane şartlarındaki kamplara yerleştiriyor. Harap durumda olan, kimi zaman yemek bile bulunamayan kamplarda cinsel istismar yapıldığı da iddia ediliyor. Dış Politika Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Enes Bayraklı, "2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük mülteci krizi yaşanıyor. Mülteciler ortada bırakılıyor" diye konuştu.



Dünya üzerinde 60 milyon insan gerek ülkelerindeki savaÅŸlar gerekse maddi nedenlerle umuda yolculuÄŸa çıkıyor. OrtadoÄŸu ve Afrika'daki savaÅŸlardan ve yoksulluktan kaçan binlerce göçmenin tek istediÄŸi Avrupa'daki mülteci kamplarına ulaÅŸmak oluyor. Ancak göçmenler, büyük umutlarla gittiÄŸi Avrupa'daki mülteci kamplarında hayal kırıklığı yaşıyor. Mülteciler, Avrupa'daki birçok kampta hapishane ÅŸartlarında hayat sürüyor. Özellikle Almanya ve Avusturya'da bulunan kampların insanlık dışı ÅŸartlarda bulunduÄŸunu söyleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum AraÅŸtırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika AraÅŸtırmacısı Yrd. Doç. Dr. Enes Bayraklı, Avrupa'nın mülteciler konusunda uluslararası hukuku hiçe saydığını ifade etti.
IRKÇI SALDIRILAR YAÅžANIYOR
Bayraklı, uyguladığı mülteci karşıtı politikalarla göçmenleri geri yollama derdinde olan Avrupa'daki kamplarda, kimi zaman yemek bile bulunmadığını vurguladı. Avusturya'da Viyana yakınlarındaki Traiskirchen kasabasında bulunan mülteci kampında utanç verici manzaralar olduÄŸunu söyleyen Bayraklı, “Bu kampın kapasitesi 480 kiÅŸi olmasına raÄŸmen kampta 2 bin kiÅŸi kalıyor. Almanya'da var olan kamplara her hafta ırkçı saldırılar düzenleniyor" diye konuÅŸtu.
GEMÄ°LERÄ° GERÄ° YOLLUYORLAR
2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük mülteci krizinin yaÅŸandığını aktaran Bayraklı, Avrupa'daki ekonomileri güçlü ülkelerin mültecileri ortada bıraktığını anlattı. Bayraklı “Avrupa ülkeleri, AB Sınır GüvenliÄŸi Birimi ile denizde yakalanan mültecileri, Adalet Divanı'nın aldığı kararları hiçe sayarak Kuzey Libya gibi iç savaşın devam ettiÄŸi ülkelere gönderiyor. Hatta Avusturya çeÅŸitli ülkelerden gemilerle gelen mültecileri gemi kaptanlarına para vererek Naura adasına yolluyor" ifadelerini kullandı. Bayraklı, Avrupa'nın bu tutumunun uluslararası mülteci hakları kanunlarına aykırı olduÄŸunu da sözlerine ekledi.

Utanç adası Naura

Avrupa'lı yetkililer, mülteci getiren gemilerin kaptanlarına para vererek gemileri Afrika kıtasındaki Naura Adası'na gönderiyor. Naura Adası'nda büyük bir kamp bulunuyor. Ancak adadaki mülteci kampında ÅŸartlar utanç veriyor. Yaklaşık bin kiÅŸinin kaldığı kampta sık sık açlık grevleri ile intihar olayları yaÅŸanıyor. Sığınmacıların büyük su sıkıntısı yaÅŸadığı kampta çocuklar için verilen eÄŸitim hizmeti ise son derece sınırlı. Kampta ayrıca cinsel istismar olaylarının da yaÅŸandığı iddia ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.