Sosyal Medya

YaÅŸam

Mobbing hata yaptırıyor

Psikosomatik hastalıklara kadar yol açabilen mobbinge uzun süre maruz kalmak hata üstüne hata yaptırıyor.



Sistemli yapılan psikolojik saldırı olarak açıklanan mobbingin kiÅŸinin ruh halini olumsuz biçimde etkilediÄŸini belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mobbingin uzun süre devam etmesi halinde kiÅŸide psikosomatik hastalıkların baÅŸ göstereceÄŸini söyledi. Tarhan, mobbinge maruz kalanların iÅŸ yerinde hata üstüne hata yaptıklarına da dikkat çekti.

“Ä°ÅŸ yerinde psikolojik taciz” olarak da bilinen mobbing, psikolojik ÅŸiddet, baskı, kuÅŸatma, taciz, rahatsız etme ya da sıkıntı vermek olarak açıklanıyor.

Mobbing iş verimliliğinin azalmasına neden olur

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sistemli yapılan psikolojik saldırının çalışanların ruh halini olumsuz biçimde etkilediÄŸini belirterek mobbingin uzun süre devam ederse psiko-somatik hastalıkların baÅŸlayacağını belirterek “Mide, kalp, cilt, barsak bozuklukları veya ense-baÅŸ-boyun-sırt aÄŸrılarına sık rastlanır. Cinsel tacize kadar varabilecek psikolojik saldırı olayları, insanda ruhsal çöküntü, kendine güvensizlik, kaygı düzeyinin yükselmesi, tartışmalar ve kavgalara, içki ve sigara kullanımında artışa neden olur. Mobbinge maruz kalanlar iÅŸ yerinde hata üstüne hata yaparlar, çalışanlarla sosyal iletiÅŸimleri bozulmaya baÅŸlar. Bu yanlış tutum, iÅŸ verimliliÄŸini artırmak yerine azaltır” diye konuÅŸtu.

Yetersiz yönetici mobbing ile ego tatmini saÄŸlıyor

Ä°kna ve inandırma yöntemini uygulayamayan yöneticilerin mobbing yöntemine baÅŸvurduÄŸunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Mobbing sataÅŸmak ve hücum etmek anlamına gelir. Üst düzey yönetim kademesinde bulunan insanlar, çalışanlarını pasifize etmek, onları baskı altında tutmak için bu yöntemi sıkça kullanır. Dedikodular, toplantılarda terslemeler, söz hakkı vermemeler, yetkileri kısıtlamalar, saf dışı bırakmak için geliÅŸtirilen sistemli taktikler ile hakimiyet saÄŸlanmaya çalışılır. Yetersiz yöneticiler, böyle yaklaşımlarla kendi iç dünyalarında ego tatmini saÄŸlar. Kendi fikrine güvenmeyen kiÅŸiler de çıkarlarını korumak için baÅŸka yol bulamadıkları ve bilemediklerinden "mobbing"i bilinçsizce uygular.”

Çocuk yetiÅŸtirirken de mobbing uygulanabiliyor

Mobbingin zaman zaman çocuk yetiÅŸtirirken de kullanıldığını belirten Prof. Dr. Tarhan, bu çocukların pasif ve agresif olduklarına dikkat çekerek, “Bir iÅŸ yerinde çalışanların verimini arttırmak ya da evde çocukların ders çalışmasını saÄŸlamak için baskı, tehdit, korkutma ve sindirme bir yöntem olarak maalesef sık kullanılır. Bu yöntemi iyi niyetle ve doÄŸru olduÄŸuna inanarak kullananlar, baÅŸ edilmesi en zor kiÅŸilerdir. Kendi çocukluk dönemlerinde ve yetiÅŸtirilme tarzlarında gördükleri bu yöntemi hiç sorgulamayan bu kiÅŸiler sonuç aldıklarını zannederler. Mobbing yöntemi ile yetiÅŸtirilen çocuklar genellikle pasif ve agresif olurlar. Yani otoritenin istediÄŸinin zıddını yaparak onu sinirlendirip zevk almayı huy hâline getirirler. KonuÅŸturulmadıkları için, böylesine bilinç dışı bir tatmin ÅŸeklini savunma olarak geliÅŸtirmiÅŸlerdir” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.