Sosyal Medya

Coğrafyamız

77 gün eğitim, 227 dolar maaş

Türkiye ile ABD arasında tartışmalara neden olan 'Eğit-Donat' projesinde sadece 54 Suriyeli muhalif eğitildi ve Suriye'ye gönderildi. Nusra Cephesi 'Eğit-Donat'ın komutanını kaçırdı. Eğitilen muhaliflerin bir bölümü şimdi Türkiye'de ve ne yapacaklarını bilmiyorlar.



AL Jazeera'den Yılmaz Bilgen'in haberine göre; Halepli 24 yaşındaki Munaf Hacı, dokuz muhalif grubun oluÅŸturduÄŸu 30. Tümen'e baÄŸlı olarak EÄŸit-Donat eÄŸitimlerine katılanlardan biri. Munaf Hacı, 77 gün  kaldıkları askeri kampta sadece IŞİD'e karşı taktik ve silah eÄŸitimi aldıklarını söyledi.

'Topraklarımıza yeniden döneceÄŸimizi vadettiler'

YaÅŸadıkları köyün IŞİD'in elinde olduÄŸunu, iki yılı aÅŸkın bir süredir cephede savaÅŸtığını belirten Hacı, kendisiyle birlikte kardeÅŸi ve bir akrabasının da EÄŸit-Donat eÄŸitiminden geçtiÄŸini ifade etti;

“Biz dokuz ay boyunca cephane ve silah yokluÄŸu çekerek IŞİD'e karşı savaÅŸtık. Hem IŞİD'e hem de tüm imkânsızlıklara karşı savaÅŸmak bizi mahvetti. Her ÅŸeyimiz bittiÄŸinde köyü terk etmek zorunda kaldık. Åžu an tüm ailemiz paramparça. Her birimiz bir tarafta yaÅŸam mücadelesi veriyor. Yaklaşık bir yıl önce cepheden tanıdığım bazı muhalif komutanlar, bizim bölgeye yönelik ABD tarafından bir eÄŸitim programı hazırlandığını, benim de katılmamı istediler. Önceleri sıcak bakmadım. Ancak bu komutan, bizim köyleri de kapsayacak büyük çapta bir operasyonun baÅŸlayacağını, ABD'nin havadan bu operasyonu yürütürken karada da muhaliflerden oluÅŸan eÄŸitimli, silah ve cephane sıkıntısı yaÅŸamayacak güçlü bir askeri yapı kurmak istediÄŸini anlattı. Daha sonra proje içerisinde yer alan baÅŸka isimlerle de görüÅŸtüm. Saldırılar baÅŸladıktan kısa bir süre sonra ailemizin ve yüzbinlerce Suriyelinin evlerine döneceÄŸi sözü verildi. Bize tüm bölgenin IŞİD'den temizleneceÄŸi ve yeniden sivil yönetimler oluÅŸturularak savaşın izlerinin silineceÄŸi söylediler."

'YoÄŸun bir tetkik sürecinden geçtik'

Önce Ä°skenderun'a geldiklerini ve burada yeniden eleme yapıldığını kaydeden Munaf Hacı sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Suriye'den farklı gruplara baÄŸlı 350 askerdik ve 30. Tümen bünyesinde eÄŸitime katılmak üzere ayrıldık. Ä°skenderun'da bir süre beklememiz gerektiÄŸi belirtildi. Sonrasında burada bazı mülakatlar yapıldı. Ä°çimizden sadece 154 kiÅŸinin kamplara gönderileceÄŸi açıklandı ve diÄŸer arkadaÅŸlar yeniden Suriye'ye yollandı. EÄŸitim sürecinde de diskalifiye edilenler oldu. Sonuçta, bir bölümü Ürdün'de, bir bölümü Türkiye'de geçen eÄŸitimi 54 kiÅŸi tamamladık.”

'Ürdün'de zorlu bir eÄŸitim dönemi yaÅŸadık'

Munaf Hacı, ‘Ürdün'de yoÄŸun ve oldukça sıkı bir süreç geçirdiklerini, sahada IŞİD'e karşı etkin olabilecek komando eÄŸitimlerine ağırlık verildiÄŸini, bununla birlikte orta ve hafif düzeyde etki gücü olan silahlar, havan topları ve keskin niÅŸancılık konusunda önemli bilgiler aldıklarını ancak Türkiye'deki 20 günlük kamp süresince silah ağırlıklı ve daha çok teknik derslere katıldıklarını aktardı.

'Hepimize yemin ettirdiler'

Tüm eÄŸitim dönemi boyunca kendilerine yönelik herhangi bir siyasi telkin ya da ders verilmediÄŸini, salt askeri yönden kendilerini geliÅŸtirecek bilgiler aldıklarını belirten Munaf Hacı, Pentagon yetkililerinin yaralı, sivil, kadın, çocuk öldürmeme konusunda kendilerine yemin ettirdiÄŸi bilgisini verdi. Suriyeli muhalif, 77 günlük eÄŸitim süresini tamamlayan tüm savaÅŸçılara Pentagon yetkilileri tarafından sertifika verildiÄŸini belirtti. Hacı, kendilerini Amerikalı, Ä°ngiliz, Ürdünlü ve Türk subayların eÄŸittiÄŸini kaydetti.

''EÄŸit Donat'ı tamamlayan Türkmen yok'

Munaf Hacı, Ürdün kampına ilk gittikleri günlerde kendileri ile birlikte 7-8 Türkmenin bulunduÄŸunu ancak Ürdün'de geçirdikleri  ilk 57 günden sonra bu askerlerin Türkiye'de ki eÄŸitim sürecine dâhil olmadan ABD tarafından diskalifiye edilip Suriye'ye geri gönderildiÄŸini söyledi. Hacı, 13 Temmuz'da 54 kiÅŸilik grup olarak Suriye'ye girdiklerini ve iki günlük bir durum deÄŸerlendirmesinden sonra tüm EÄŸit- Donat kadrosunun ailesini görmeleri için izne gönderildiÄŸini kaydetti. Nusra baskınında 54 kiÅŸilik ekipten hiç kimsenin ölmediÄŸini ve ölenlerin eÄŸitime gitmeyen 30.Tümen askerleri olduÄŸunu ifade etti. 

'Aylık 225 dolarlık maaş'

Munaf Hacı, 77 gün süren eÄŸitim döneminden sonra kendilerine 825 dolar ödeme yapıldığını ve aylık 225 dolar maaÅŸ alacaklarına dair sözleÅŸme imzaladıklarını ifade etti. Hacı, ‘tek isteÄŸim ÅŸu an Nusra Cephesi ile ilgili yaÅŸanan sorunlardan dolayı oluÅŸan belirsizliÄŸin sona ermesi ve cephede IŞİD'e karşı yerimi almak' dedi.

'Amerikan ajanı değiliz'

Munaf Hacı, son günlerde yaÅŸanan olaylar ve komutanları Nedim Hasan'nın kaçırılmasına iliÅŸkin olarak ÅŸunları anlattı:

“Bize Nusra Cephesi'ne dönük hiç bir telkinde bulunulmadı. Biz bu savaşı ABD adına ve onlar için vermiyoruz. Halkımızın özgürlüÄŸü ve kamplarda, komÅŸu ülkelerde bin bir zorlukla hayata tutunmaya çalışan milyonlarca Suriyelinin geleceÄŸi için bu savaşı sürdürüyoruz. Åžimdi bize ciddi vaatlerde bulunuluyor. Silah, cephane ve güçlü bir hava desteÄŸi sözü aldık. PYD'ye Kobani'de (Aynul Arap) yapılan desteÄŸin bir benzeri de Halep kırsalında bize yapılacak. IŞİD'den kurtulmak istiyoruz. Bu sayede Esed'e karşı da binlerce asker cephede yerini alacak.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.