Sosyal Medya

Dünya

'Şiddeti PKK başlattı' diyen ABD'den Türkiye'ye çağrı

Toner, ' Bu şiddeti başlatan PKK. Türkiye, kendini savunma amaçlı karşılık verdi ama tabii ki durumun sakinleşmesini, PKK'nın şiddeti durdurduğunu ve müzakerelere döndüğünü görmek istiyoruz' dedi.



Ajansların haberine göre, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde, ABD ile Türkiye arasında varılan mutabakat konusuna deÄŸindi.   Toner'a, pazartesi günü bakanlık sözcüsü John Kirby'nin, "Ä°ncirlik üssünden kalkan uçakların YPG güçlerine yardım edip etmeyeceÄŸine" dair soruya, "Türkiye'deki hava üslerine eriÅŸimimiz, bu desteÄŸin daha zamanlı ve hatta daha etkili olmasına imkan saÄŸlayacak" yanıtını vermesi üzerine Türkiye'nin mutabakatta PYD gibi gruplara desteÄŸin yer almadığını belirttiÄŸi hatırlatılarak, iki taraf arasında bazı "yanlış anlaşılmalar mı bulunduÄŸu" soruldu. 

Yanlış anlaşılmalar bulunmadığını belirten Toner, Kirby'nin "IŞİD karşıtı güçleri desteklemekten" bahsettiÄŸini, Kürtlerin de bu güçler arasında yer aldığını ama grubun bundan çok daha geniÅŸ olduÄŸunu söyledi.

'SURÄ°YELÄ° KÜRTLERLE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°MÄ°Z BOZOLMADI'

Kirby'nin doÄŸrudan YPG ile ilgili soruya bu yanıtı verdiÄŸinin hatırlatılması üzerine Toner, "Kirby, daha geniÅŸ anlamdaki IŞİD karşıtı güçlere atıf yaptı. Suriye Kürtlerinin yanı sıra Suriye Arapları da bu gruba dahil. Sadece tek grup olduÄŸunu söylemek doÄŸru olmaz" dedi.

"Türkiye'nin kuzey Irak'ta  PKK'yı hedef alan hava saldırılarının ABD'nin Suriyeli Kürtlerle iliÅŸkilerini bozduÄŸuna" yönelik ABD medyasındaki haberlerin sorulması üzerine Toner, "Kesinlikle (doÄŸru) deÄŸil" ifadesini kullandı.

 Toner,  PKK ile Kürtlerin de parçası olduÄŸu, IŞİD'e karşı mücadele eden grupları birbirinden ayırdıklarını hatırlatarak, Suriyeli Arapların da söz konusu mücadelede etkin ÅŸekilde yer aldığının ve ülkenin kuzeyinin militanlardan temizlenmesine katkı saÄŸladığının altını çizdi.

'PKK'YI YABANCI TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRÜYORUZ'

Toner, ÅŸunları söyledi: "Dolayısıyla, koalisyon güçleri de IŞİD'in temizlenmesi çabalarında bu güçlere hava saldırılarıyla yardımcı oluyor ama siz PKK'dan bahsediyorsunuz ki bu ayrı bir organizasyon. Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduÄŸunu açıkça ifade ettik. PKK, Türk askerlerine ve polisine yönelik saldırılar gerçekleÅŸtirdi. Dolayısıyla Türkiye'nin çoÄŸunlukla Irak'ın kuzeyindeki PKK unsurlarına dönük hava saldırılarını kendini savunma hakkı olarak görüyoruz. Bizim görüÅŸümüz gayet net, PKK'yı yabancı terör örgütü olarak görüyoruz.

Bu ÅŸiddeti baÅŸlatan PKK. Türkiye, kendini savunma amaçlı karşılık verdi ama tabii ki durumun sakinleÅŸmesini, PKK'nın ÅŸiddeti durdurduÄŸunu ve müzakerelere döndüÄŸünü görmek istiyoruz. Türk hükümetine orantılı yanıt vermesi çaÄŸrısında bulunuyoruz."

Türkiye'nin yanıtının orantısız olup olmadığına yönelik soru üzerine Toner, "Hayır, bu bir kendini savunma" dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.