Sosyal Medya

YaÅŸam

Boşanmalarda kritik yıllar

Çift ve Aile Terapisti İnci Canoğulları son yıllarda artan boşanmaları Dr. Gottman'ın 'Mahşerin Dört Atlısı' adını verdiği dört hata ile açıklıyor.



Türkiye Ä°statistik Kurumu'nun verilerine göre; geçen sene yaÅŸanan boÅŸanmaların yüzde 40'ı evliliÄŸin ilk 5 yılında gerçekleÅŸti. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Uzman Psikolog/Çift ve Aile Terapisti Ä°nci CanoÄŸulları boÅŸanmaların artmasını, evlilik ve iliÅŸki konusunda uzun yıllar araÅŸtırmalar yapmış biri olan Dr. Gotman'ın "MahÅŸerin Dört Atlısı" adını verdiÄŸi dört hata ile deÄŸerlendiriyor. Yapılan hatalar çiftler arasında sıklıkla tekrarlandığı takdirde boÅŸanma kaçınılmaz oluyor.

- Suçlama

Bunların ilki suçlamadır. Suçlama doÄŸal olarak savunmayı doÄŸurur. EÅŸinizi suçlamaya baÅŸladığınızda o da kendisini savunmaya baÅŸlayacaktır.

- Aşağılama

Ä°kincisi, aÅŸağılama-hor görmedir. Bu, tartışmalar sırasında karşımızdaki kiÅŸiyle dalga geçme, alay etme, küçük düÅŸürme gibi sözler ve bunlara uygun beden hareketlerini içermektedir.

- Savunma

Üçüncüsü, savunmadır. Herhangi bir saldırıya maruz kaldığında kiÅŸi kendini savunmaya baÅŸlar.

- BoÅŸanmanın habercisi: Duvar Örme

Sonuncu ve dördüncü de, duvar örme olarak tanımlanan eÅŸlerden birinin iletiÅŸimi kesmesi, çoÄŸunlukla da ortamı terk etmesi anlamına geliyor. Ä°liÅŸkilerde erkeklerin kadınlara oranla daha çok duvar ördüÄŸünü anlatan CanoÄŸulları, “Gottman'a göre erkekler kadınlardan daha fazla duvar örer. Bu oran yüzde 85'dir. Bu yüzden, eÄŸer duvar ören kiÅŸi bir kadınsa bu gerçekten boÅŸanmanın habercisi olabilir. Evliliklerinin ilk yedi yılında boÅŸanan çiftlerde suçlama, savunma, duvar örme ve aÅŸağılama-hor görme daha fazla görülürken, evliliklerinin ilerleyen dönemlerinde boÅŸanmanın görüldüÄŸü çiftlerde, duygusal olarak bir bağın olmaması, olumlu herhangi bir duygunun gösterilememesi boÅŸanmayı en fazla tetikleyen etken olarak tespit edilmiÅŸtir” diyor.

Her iliÅŸkide tartışma yaÅŸanabileceÄŸini anlatan CanoÄŸlulları, “Tartışmalar tabii ki olacaktır. Tartışılan konular çoÄŸunlukla net bir çözüme ulaÅŸmayan konular olur. Özellikle yeni evlenen çiftlerde eÅŸlerin aileleri, tartışma konusu olabilir ve bu büyük çoÄŸunlukla net bir çözüme ulaÅŸamayan bir sorun olur. Ancak önemli olan konunun bir çözüme ulaÅŸması deÄŸil, bu tartışmaların nasıl yapıldığıdır" diyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.