Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD gençleri hangi vaatlerle çekiyor?

IŞİD, örgütün saflarına katılan gençleri çeşitli yöntemlerle ikna ettiği öne sürüldü...



Habertürk'ün haberine göre, Türkiye'nin pek çok ilinde gözden uzak faaliyetlerini yürüten örgüt, interneti propaganda yapmak ve savaÅŸçı kazanmak için aktif bir ÅŸekilde kullanıyor. YürüttüÄŸü gizli toplantılarla tarafına çektiÄŸi kiÅŸilerin aileleriyle de irtibata geçiyor ve ikna faaliyetlerini genele yayıyor. Açık bir ÅŸekilde IŞİD propagandası yaparak saflarına adam toplayanların kullandıkları yöntemin başında ise bir yayınevi içinde ya da derneklerde “Tevhide ÇaÄŸrı” baÅŸlığıyla düzenlenen toplantılar geliyor. Kendisini bu örgüte yakın hissedenler ya da tanımak için gidenler, bu toplantılarda yoÄŸun örgüt propagandasına maruz kalıyor.

Toplantıları organize eden isimler katılımcılardan sosyal medya ve internet siteleri üzerinden örgüte destek verme çaÄŸrısı da yapıyor. Örgüt adına bu iÅŸi üstlenen ve “savaÅŸçı devÅŸirenler” olarak adlandırılan bu kiÅŸiler, toplantılarına katılanların aileleriyle de irtibata geçiyor ve “Ä°slam devletine hicret edin” diyerek Suriye'de IŞİD saflarına katılmaya ikna ediyor. Suriye'ye geçip İŞİD'e katılanların geride kalan yakınlarına bıraktıkları not ise ortak: “Ä°slam devletine hicret ediyoruz.”

"BEÄžEN"ENLERÄ° TAKÄ°BE ALIYOR

Sosyal medyada ve internet sitelerinde faaliyetlerini sıkı tutan IŞİD, Türkiye'de sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlara ilgi gösteren “beÄŸenen” ya da “paylaÅŸan” kiÅŸileri hemen takibe alıyor. Takip sırasında IŞİD elemanları iletiÅŸime geçtikleri kiÅŸileri, bulundukları illerdeki elemanlarının düzenlediÄŸi sohbet toplantılarına davet ediyor. Bu toplantılarda Ä°slamiyet anlatılıyor ve tüm Müslümanlar davet ediliyor. Daha çok kiralanan evlerde yapılan bu sohbet toplantıları günlerce sürebiliyor.

PARA VE CARÄ°YE VAADÄ°

Ä°slam dinini daha iyi yaÅŸamaları için Suriye'ye giderek IŞİD'e katılmaları söyleniyor. Ä°slamiyet'in elden gittiÄŸi, Müslümanların birlik içinde olması gerektiÄŸi vurgulanıyor. Tabii bu anlatımlar dışında IŞİD'e katılacak olanlara vaatlerde de bulunuluyor. Bu vaatlerin en çarpıcı olanı ise “Cennete gideceksiniz” oluyor. Örgüt üyeleri, IŞİD saflarında savaşırken ölenlerin ÅŸehit olacağını da ifade ediyor. Cennet ve ÅŸehitlik vaatleriyle ikna olmayanlara baÅŸka seçenekler de sunuluyor. SavaÅŸtan elde edilen ganimetlerin pay edilmesi, aylık 5 bin dolar maaÅŸ verilmesi ve gençlere evlilik ile cariye sözü ikna döneminde kullanılan vaatler arasında. Saflarına daha fazla genç katmak isteyen örgüt bunun için de genç kesimlere istedikleri kadar cariye alabilecekleri sözü de veriyor.

‘Ä°SLAM'I YAÅžAMIYORLAR' DEYÄ°P GERÄ° DÖNENLER DE VAR

Ä°zmir'de yaÅŸayan 30 yaşındaki E.B., ailesi tarafından küçük yaşında evlendirildi. E.B., Facebook'ta paylaşılan bir videoyu beÄŸenince, IŞİD elemanları kendisi ile iletiÅŸime geçti. Ä°nternet ortamında sohbet ettiÄŸi IŞİD elemanları E.B.'ye “Suriye'ye gel. Burada dinimizi daha güzel yaşıyoruz” dedi. Bunun üzerine E.B. yanına aldığı 5 ve 7 yaşındaki iki çocuÄŸu ile otobüsle Hatay'a gitti. Oradan Reyhanlı'ya geçti. Reyhanlı'dan da Suriye'ye geçti ve Atme kasabasına yerleÅŸti. Burada bir Suriyeli ile dini nikâhla evlendi. Ancak 3 ay sonra kaçarak Türkiye'ye geri geldi. E.B. polise verdiÄŸi ifadesinde, “IŞİD'in Ä°slam'ı yaÅŸamadığını gördüm. Yaptıklarının Ä°slam ile baÄŸdaÅŸmadığını gördüm. Benim ve çocuklarımın can güvenliÄŸi olmadığı için geri döndüm. PiÅŸmanım” dedi.

6 ÇOCUÄžUYLA Ä°STANBUL'DAN KATILDI

Propaganda yöntemleriyle baÅŸarılı olan örgütün Ä°stanbul Ümraniye'de kandırdığı 42 yaşındaki Emine Ö., yaÅŸları 5 ile 18 arasında deÄŸiÅŸen 6 çocuÄŸu ve komÅŸusunun 16 yaşındaki oÄŸluyla birlikte evi terk ederek IŞİD'e katıldı. EÅŸinin Bitlisli, kendisinin ise aslen Adıyamanlı olduÄŸu belirtilen Emine Ö., son zamanlarda eÅŸine Kuran kursuna gittiÄŸini söyleyerek sık sık evden çıkmaya baÅŸlamış. Çocukları da mahallede yapılan sohbet ve toplantılara katılmış. EÅŸi ve çocuklarının yaÅŸam tarzlarının deÄŸiÅŸmeye baÅŸladığını belirten baba Åžefik Ö. “EÅŸim çarÅŸaf giymeye baÅŸladı. Benim kâfir olduÄŸumu ve cehenneme gideceÄŸimi söylemeye baÅŸladı. Bir gün aniden ortadan kayboldular. Bir gün sonra kızım aradı ve Suriye'ye gittiklerini söyledi” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.