Sosyal Medya

Dünya

İngiltere Meclisinde Osmanlı sergisi

1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerindeki esirlere ait orjinal fotoğraflar ve belgeler İngiltere Meclisinde sergiye açıldı.



1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerindeki esirlere ait orijinal fotoÄŸrafların ve belgelerin yer aldığı sergi Ä°ngiltere meclisinde açıldı.

Londra Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediÄŸi serginin açılışına Ä°ngiltere'nin Kültür, Medya ve Spor Bakanı John Whittingdale, Ä°ngiliz milletvekilleri David Burrowes ve Zac Goldsmith, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, BaÅŸkonsolos Emirhan Yorulmazlar ile çok sayıda davetli katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü BaÅŸkan Yardımcısı Ebubekir Ceylan sergiye iliÅŸkin AA'ya yaptığı açıklamada, "Buradaki belgelere baktığınızda savaşın insani yönünü görüyorsunuz. Ä°ngiliz esirler hokey oynuyorlar, Türklerle birlikte çuval giyip yarışma yapıyorlar. Bu sergiyle aslında Ä°ngiliz toplumuyla ortak bir noktada buluÅŸmak ve iki ülke arasında bir köprü kurmak istedik" diye konuÅŸtu.

Sergiyi Ä°ngiltere'de Ä°mperyal SavaÅŸ Müzesi ve Ulusal ArÅŸiv Kurumuna da taşımak istediklerini anlatan Ceylan, serginin Ä°ngiltere'nin yanı sıra, baÅŸka ülkelere de götürülebileceÄŸini kaydetti.

Ä°NGÄ°LÄ°ZLERÄ°N KAÇIÅž PLANI

Flatelist ve koleksiyoncu Kemal Giray'ın arÅŸivindeki orijinal belgelerden oluÅŸturulan sergide, mektuplar, kartpostallar ve fotoÄŸraflar yer alıyor. Giray, sergide iki önemli parçanın bulunduÄŸuna dikkati çekerek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Abdülhalik Renda'nın Malta'ya esir olarak götürüldüÄŸü geminin kaptanına serbest kaldıktan sonra yazdığı mektup. Mektupta kaptana kendisine iyi davrandığı için teÅŸekkür ediyor ve mektubun sonuna 'Sizin eski esiriniz, Ä°zmir Valisi' yazmış. DiÄŸer bir belge ise Yozgat'ta esir kalan Ä°ngilizlerin oradan kaçarak nasıl Ä°skenderun Körfezine ulaÅŸabileceklerini gösteren, çok ince kağıda yazılmış ve bir muz kabuÄŸunun içine saklanmış harita. Bunun sonucu olarak da 27 Ä°ngiliz esiri Yozgat'tan kaçıyor ve Mısır'a ulaşıyor."

Serginin kuratörü Fahri Aral ise serginin savaÅŸta esir alınan insanların günlük hayata nasıl tutunmaya çalıştıklarını gösterdiÄŸini belirterek, "Savaşın dehÅŸeti içerisinde insanların hayatlarını kurmaya çalıştığını görüyorsunuz. Mesela Ä°ngiliz esir, 'Biz burada hokey oynuyoruz ama top bulamıyoruz' yazmış. Müzik grupları kurmuÅŸlar, futbol takımları var" diye konuÅŸtu.

17 Temmuz'a kadar Ä°ngiliz Parlamentosunda gezilebilecek sergi, 21-31 Temmuz tarihlerinde ise Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde yer alacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.