Yaşam
Sahibinden satılık kilise
Bursa'nın Mudanya İlçesi'ne bağlı Tirilye Mahallesi'ndeki tarihi Aziz Yuhanna (Saint John) kilisesi 1 milyon dolara satışa çıkarıldı.
1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında yapılan Nüfus Mübadelesi sonucu özel mülkiyete alınan ve Mudanya Belediyesi'nin imar planlarında 'bahçeli ev' olarak geçen kiliseye bürokrasi engelinden dolayı dokunulamayınca sahibi satılığa çıkardı. Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, Türkiye ve Yunanistan Krallığı 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yaptıkları sözleşme uyarınca kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine göçe tabi tuttu. Bu göçün sonucunda TBMM, 'Mülk Edindirme Yasası' çıkararak göç sonucu Yunanistan'dan Türkiye'ye gelenleri mülk sahibi yaptı. Bu kapsamda Tirilye Mahallesi'nde kilise olarak kullanılan bina 1928 yılında Yunanistan'dan gelen 'Giritli Ali Durak' isimli Türk bir aileye verildi. Burada yaklaşık 83 yıl kalan aile binayı 2011 yılında bir işadamına sattı.
'Değişiklik için proje çalışması gerekiyor'
Binayı 2011 yılında butik otel yaparak Tirilye Mahallesi'ne kazandırmak isteyen ve isminin açıklanmasını istemeyen işadamının projesi bürokratik engele takıldı. Mudanya Belediyesi'nin imar planlarında bahçeli ev olarak görülmesine rağmen Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü burasının daha önce kilise olarak kullanıldığını bildirerek, binada değişiklik yapılması için proje çalışması yapılması gerektiğini belirtti.
Bunun üzerine işadamı, 'Tirilye Güven Emlak' yetkililerine tam vekalet verdi ve binanın restore edilmesi için gerekli projelerin hazırlanmasını istedi. Proje hazırlayarak Mudanya Belediyesine giden emlakçı havale yazısını alarak Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne götürdü. Binanın orijinal yapısı emlakçı tarafından bir mimara çizdirildi ve Anıtlar Kurulu yetkililerine teslim edildi.

Proje ve mimari çalışmaların Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne teslim edilmesinin ardından Anıtlar Kurulu yetkilileri binada inceleme yaptı. İnceleme sonucunda projede bazı değişiklikler yapılması istendi. Binayı satan emlakçı yeniden proje hazırlayarak, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne götürdü. Kurul projeyi kabul etti ancak binaya dokunulmasına izin vermedi. Herhangi bir gerekçe göstermeyen kurul konunun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini söyledi. Defalarca Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve ilgili bakanlığa yazı gönderen emlakçı sonuç alamadı. Bürokrasi engelinden sıkılan kilise sahibi vekalet verdiği emlakçıdan kiliseyi 1 milyon dolara satışa çıkarmasını istedi. Emlakçı Sahibinden.Com sitesine kilisenin ilanını verdi.
Tirilye'de Turizm Rehberi Kadri Uyanık, binanın 1200 yılından kalan yedi yapıdan biri olduğunu ve 'Dündarevi' olarak geçtiğini bildirip, şöyle devam etti:
"Arka bahçede yer alan dut ağacının olduğu yar kilisenin özüdür. Arkasında yer alan binada ise papazlar kalıyor. Konukların da konakladığı yer olarak bilinir. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bu binalar özel mülkiyete geçti. Giritli bir aile burayı uzun bir süre kullandı. İçeride üç aile oturdu. Burada oturan aile burasını yapamadığı için bunalıp satmak zorunda kaldı. Onlar burasını bir işadamına sattı. Alan işadamı ise bina ile ilgili beş yıl uğraştı. Ancak burasının yapımı bürokrasi engeline takıldı. Şayet burasının izni alınmış olsaydı apart otel olarak kullanıma açılacaktı."
Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, DHA muhabirinin konuyla ilgili sorusu üzerine, satılığa çıkarılan kilisenin 1200 yıllık Kemerli Kilise (Pantovasilisa) ile karıştırıldığını söyledi. Prof.Dr. Lambriniadis şöyle konuştu:
"Dündarevi olarak bilinen bu yapı daha yeni. Osmanlı döneminde yapılan bir kilise, adı da Aziz Yuhanna (Saint John). Kemerli Kilise'yi 2011 yılında ben satın aldım. Burayı da bana satmak istediler. Ama tüm kiliseleri ben alacağım diye bir şey yok. Binayı alan kişi burayı otel yapmak istedi. Ancak yapamayınca satılığa çıkardı"
Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.