Sosyal Medya

Güncel

Gizlice gelen Müslim'e Ankara'dan mesaj

PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak nitelenen PYD'nin lideri Salih Müslim'in geçtiğimiz hafta Ankara'ya gelerek görüşme yaptığı ortaya çıktı.



Yeni Åžafak yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü yazısında önemli ayrıntıya yer verdi. PYD liderinin 20 Haziran Cumartesi günü Mardin'den sınır kapısından özel izinle geçerek Ankara'da görüÅŸmeler yaptığını yazdı.

Ankara'da bir gece kaldıktan sonra Ä°stanbul üzerinden Avrupa'ya geçtiÄŸini duyuran yazar, 24 saatlik Ankara ziyaretiyle ilgili kulisleri köÅŸesinde böyle aktardı:

'CERABLUS'A GÄ°RME' UYARISI

"PYD'ye bakış açısındaki deÄŸiÅŸiklik sadece sivil kesimde hissedilmiyor. PYD konusunda duyarlılığı yüksek kesimlerde PYD ile IŞİD birbirinden ayırıyor. PYD ile irtibat kurulabileceÄŸini söylüyor. ”Güneyde bir topluluk var. Bunları yok saymak ya da muhatap almamak söz konusu deÄŸil. GeçmiÅŸte Talabani ve Barzani'ye uygulanan bir sistem var. Salih Müslim'le de irtibat kurulabilir. Bunun için Salih Müslim'in açıklamalarının bir düzene girmesi lazım. Salih Müslim Türkiye'nin hassasiyetlerine saygı gösterir, açıklamalarında özenli davranırsa, o zaman irtibat kurulabilir” diyorlar.

PYD'ye verilen mesaj çok net:

1-Fırat'ın batısına geçme Cerablus'u ele geçirmeye çalışma.

2-Türkiye'nin kırmızı çizgilerine özen gösterdiÄŸin taktirde, uzlaÅŸmamız mümkün.

ABD ile kurulan temasların etkisi oldu mu bilemiyorum. Ancak ilk baÅŸtaki havaya göre Ankara'da PYD konusunda bir deÄŸiÅŸiklik hissediliyor. Salih Müslim'de Türkiye'yi kışkırtmak gibi bir düÅŸüncelerinin olmadığını Cerablus'a, ”Åžimdilik” girmeyi düÅŸünmediklerini ifade etti. PYD konusunda bir sorun var. PYD kendi kararını kendi veren bir yapı deÄŸil. Sadece Kandil baÄŸlantısı deÄŸil ABD faktörünü kast ediyorum.

ABD Ä°LE Ä°NCÄ°RLÄ°K ÜSSÜ PAZARLIÄžI

Amerikalılarla temastan söz ettim. Bu hafta Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan bir heyet Ankara'da olacak. Türkiye'nin “Güvenli Bölge” kararı ve Suriye'nin geleceÄŸi Amerikan heyetiyle enine boyuna masaya yatırılacak.

Zaten ABD ile yürüyen bir süreç var. Güvenli Bölge konusunda Türkiye'nin kararlılığını gören ABD, IŞİD'le mücadele amacıyla Ä°ncirlik Üssünü kullanma talebinde ısrarlı. Ä°ncirlik üssü konusunda bir ilerleme de saÄŸlandığı gözleniyor. Ankara, Türkiye'ye yönelik göç dalgasının önlenmesi, Türkiye'nin verdiÄŸi koordinatlara yönelik hava operasyonlarının yapılması ve PYD'nin Fırat'ın batısına geçmemesi gibi koÅŸullarla Ä°ncirlik'in kullanılmasında esnek davranabileceÄŸini muhataplarına iletti.

EÄŸer anlaÅŸmaya varılırsa ABD, IŞİD'e yönelik operasyonlarda Ä°ncirlik Üssünü kullanacak."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.