Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hıfzı Topuz 63 yıl önce İhvan liderine ne sordu?

Gazeteci Yazar Hıfzı Topuz, 1952'de İhvan lideri Hüdeybi ile bir röportaj yapmıştı. Akşam'da yayınlanan söyleşinin spotuna “Türkiye’de kara kuvvete karşı koyacak bir Atatürk nesli vardır, bu topraklarda size iş yoktur” yazmıştı



AkÅŸam Gazetesi 5 Mayıs 1952'de dönemin Ä°hvan-ı Müslimin (Müslüman KardeÅŸler) lideri Hasan Ä°smâil el Hüdeybi ile bir röportaj gerçekleÅŸtirmiÅŸti. Gazeteci - Yazar Hıfzı Topuz tarafından yapılan röportajın spotunda Ä°hvan'dan "En büyük irtica teÅŸekkülü" diye bahsedilmesi dikkat çekiyor.

Söz konusu röportaj, günümüzdeki saldırgan ve peÅŸin hükümlü gazeteciliÄŸin o dönemde de yapıldığını gösteriyor. Hıfzı Topuz, 26 Ocak olaylarında Ä°hvan’ın tertip edip etmediÄŸine dair sorusu üzerine Hüdeybi, bunlar Ä°ngiliz iftirası olduÄŸunu, olaylarla ilgili sadece iki Ä°hvan mensubunun gözaltına alındığını ve beraat ettiÄŸini söylerken Hıfzı Topuz bunu “Ä°hvan 26 Ocak olaylarını o derece mükemmel tanzim etmiÅŸtir ki teÅŸkilatın ileri gelenlerinden hiç biri bugün sanık mevkiinde bulunmamaktadır” diyerek yorumluyor.

Ä°hvan’dan ayrıca “kara kuvvet” diye söz eden Hıfzı Topuz, “Türkiye’de kara kuvvete karşı koyacak bir Atatürk nesli vardır, bu topraklarda size iÅŸ yoktur” diyor.

Türk medyasında bir Ä°hvan lideri ile yapılmış belki de ilk röportaj olan söyleÅŸiyi dizgiden kaynaklı imla ve kelime yanlışlarını düzelterek Dünya Bülteni okurlarının dikkatine sunuyoruz:

Mısır'dan dönen arkadaşımız Hıfzı Topuz, OrtadoÄŸu'nun en büyük irtica teÅŸekkülü olan 'Müslüman KardeÅŸler' TeÅŸkilatı baÅŸkanı Hüdeybi ile de görüÅŸmüÅŸtür. Hüdeybi, bu teÅŸekkülün nasıl kurulduÄŸunu, gayesini, Kahire'deki 26 Ocak hadiselerinin sebeplerini anlattıktan sonra Türkiye'de heykellere yapılan tecavüzlerle Arapça ezan, imam ve hatip mektepleri açılması gibi son zamanların olayları hakkında kara kuvvetin görüÅŸlerini ifade etmiÅŸtir. Arkadaşımızın ibretle okunmak gereken bu yazısını 5'inci sahifemizde bulabilirsiniz.

Bugün Mısır'da Kıralın da Hükümetin de çekindiÄŸi bir tek büyük teÅŸkilat var: <Müslüman KardeÅŸler BirliÄŸi> Bu teÅŸkilat bugün OrtadoÄŸu'nun en mühim ve en korkunç irtica teÅŸekküllerinden birini teÅŸkil etmektedir. Ä°ran'da Fedaiyan-ı Ä°slam ne ise Mısır'da da Ä°hvan- Müslimin odur. Yalnız bir milyondan fazla kayıtlı azası bulunan bu teÅŸkilat bugün Mısır'da bütün hükümetleri korkutan geniÅŸ ve sinsi bir yeraltı faaliyetine de maliktir. Kahire'de üç dört saatin içinde 460 binanın havaya uçurulması ile neticelenen meÅŸhur 26 Ocak hadiseleri muhakkak ki Müslüman KardeÅŸler'in eseri olmuÅŸtur. Fakat Müslüman KardeÅŸler bu hareketi o derece mükemmel tanzim etmiÅŸlerdir ki teÅŸkilatın ileri gelenlerinden hiç biri bugün sanık mevkiinde bulunmamaktadır. Mısır'daki her ileri hareketin karşısına dikilen kara kuvvet Müslüman KardeÅŸler'dir. Ä°ÅŸte başıboÅŸ bırakılan irticanın korkunç neticesi.

Mısır'ın geri çevrelerinde bütün yabancılara akrşı gösterilen ÅŸiddetli antipati havası içinde Hüdeybi ile temas imkanını bulmak bir hayli güç olacaktı. Fakat oradaki bir dostumun tavassutu ile binbir müÅŸkilattan sonra kendisinden bir randevu temin edebildim. Geçen sene temyiz azalığından istifa ederek Ä°hvan-ı Müslimin'in baÅŸkanlığına seçilen Hüdeybi, beni Kahire'deki evinde kabul etti. Kendisine ilk olarak ÅŸu suali sordum:

- Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'nın OrtadoÄŸu'nun en büyük irtica teÅŸekkülü olduÄŸu söyleniyor. Bu husustaki fikriniz nedir?

Hüdeybi'nin irtica kelimesinden fazla hoÅŸlanmadığı anlaşılıyordu. Bu sualim üzerine yüzünde sun'i bir tebessüm belirdikten sonra anlatmaya baÅŸladı:

- "Bu suali ilk olarak sizden duymuyorum. Åžimdiye kadar pek çok defalar bu sualle karşılaÅŸtım. Cevap vereyim: Biz Kur'an'ın bütün cemiyette hakim olmasını istiyorsak bu irtica mıdır? 14 asırdan beri dünyanın inkiÅŸafında Kur'an'a muhalif bir terakki gösterebilir misiniz? Aile münasebetlerine bugünkü uygunsuzluÄŸu vermek mi terakkidir? Ä°çki içip sarhoÅŸ olmak mı terakkidir? Kur'an'da bütün meselelerin cevaplarını bulabilirsiniz. Bütün sosyal davalar Kur'anla halledilir.

Bugün Müslümanlığa fazla raÄŸbet edilmiyorsa kabahat bizimdir. Biz bir kere Kur'an'ı yegane devlet ve cemiyet nizamı olarak kabul edersek her ÅŸey düzelecek ve bizi takdir eden diÄŸer insanlar da kitleler halinde Müslüman olacaklardır."

Hıfzı Topuz, Hüdeybi'nin cevabını beÄŸenmemiÅŸ olacak ki burada raya giriyor: Ä°ÅŸte 14 asırdır tahakkuk etmemiÅŸ bir rüya. Müslümanlığın en kuvvetli devirlerinde bile bu rüya tahakkuk edemedi. Bunu ÅŸimdi Müslüman kardeÅŸler mi gerçekleÅŸtirecek? Hem de bütün müsbet ilimlerin 14 asırdır kaydettikleri geliÅŸmelerin hepsini bir anda yıkıp yerine Kur'an'ı yegane devlet ve cemiyet nizamı olarak hakim kılmak ÅŸartıyla.

Hüdeybi'ye bundan sonra teÅŸkilatın çalışma programını soruyorum. Åžöyle diyor:

- "Programımız Kur'an'dır. bundan başka bir programımız yoktur."

- Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı ne zaman kurulmuÅŸtur? Kaç azanız var?

"Ä°hvan-ı Müslimin, 1928'de 5 kiÅŸi tarafından kurulmuÅŸtur. Bütün Mısır'da bir milyondan fazla kayıtlı azamız mevcuttur. Eski hükümetlerin bütün mallarımıza el koyarak bizimle yaptığı mücadeleye raÄŸmen teÅŸkilatımız bütün kuvvetini muhafaza etmektedir."

- Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı isyasi bir parti midir, yoksa dini bir teÅŸekkül mü?

- "Bu suali sormakla Ä°slamiyeti iyi bilmediÄŸiniz anlaşılıyor. Ä°slamiyet’te siyasi veya gayrı siyasi diye ayrı ÅŸeyler yoktur. Bütün Kur'an siyasidir. Tabiidir ki biz de siyasi olacağız. Fakat biz bir parti deÄŸiliz. Biz bir hareketiz. Cemiyet davalarının Kur'an'la hallini isteyen bir halk hareketi."

- Seçimlere girecek misiniz?

- "Hayır, biz mücadelemizi seçimlere girmeden yaparız."

- 26 Ocak hadiselerini sizin tanzim ve idare ettiÄŸiniz ileri sürülüyor? Bu husustaki fikriniz nedir?

- "Bunlar Ä°ngiliz palavralarıdır. Bizim 26 Ocak hadiseleri ile hiç bir alakamızın olmamasının en büyük delili ÅŸimdiye kadar bu hadiselerle ilgili olarak sadece iki azamızın tevkif edilmiÅŸ olmasıdır. Bunların da her ikisi beraat etmiÅŸtir.”

Röportajın yayınlandığı gün AkÅŸam Gazetesi'nni manÅŸeti

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.