Sosyal Medya

Güncel

Ankara'nın 'beş maddeli Suriye yol haritası' hazır iddiası

Türkiye-Suriye sınırındaki kritik noktaların son dönemde savaşan taraflar arasında el değiştirmesinin ardından Ankara'nın her türlü seçeneğe karşı bir yol haritası hazırladığı belirtiliyor.



Türkiye-Suriye sınırındaki kritik noktaların son haftalarda savaÅŸan gruplar arasında el deÄŸiÅŸtirmesinin Ankara’da neden olduÄŸu alarm hali devam ediyor. MGK toplantısının ardından Türkiye askeri harekât planları da dahil her türlü seçeneÄŸi içeren bir yol haritası hazırladı.

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre bu plan ÅŸöyle özetlenebilir:

1- Esad rejiminin IŞİD’e ‘Halep’in kuzeyini size bıraktık’ dediÄŸi istihbaratı var. Bu Türkiye’ye 4.5 milyonluk yeni göç anlamına gelebilir.

2- Ankara, Arap-Kürt çatışmasından kaygılanıyor. Bu nedenle PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesini istemiyor.

3- Ankara, rasyonel olması durumunda PYD ile uzlaşılabileceÄŸi mesajı veriyor. IŞİD’i ise muhatap alınacak aktör olarak görmüyor.

4- Türkiye, Suriye’ye tek taraflı bir müdahaleden ziyade koalisyonla operasyon yapılmasını müzakere ediyor.

5- Uluslararası camiada Esad sonrası için planlı geçiÅŸ seçeneÄŸine yönelik yeni bir arayış baÅŸlayabileceÄŸi düÅŸünülüyor.

Ancak ÅŸu an için Suriye’ye tek taraflı bir müdahaleden ziyade ‘IŞİD’e karşı koalisyonun parçası olarak operasyonlara katılma’ seçeneÄŸi üzerinde ABD ile aktif müzakere yürüyor. Türkiye açısından öncelikli mücadele alanı IŞİD’in yönelmesinden kaygı duyulan 4.5 milyonluk nüfusu kapsayan Mara hattı. Ankara’nın PYD’den beklenti ise 3 maddede özetleniyor; 1-Tel Abyad halkı geri dönsün 2-PYD bayrağı insin 3-Yerel yönetimde etnik hiyerarÅŸi kurulmasın.

Bu taleplerin PYD tarafına net bir şekilde iletildiği belirtiliyor.

Habere göre üst düzey bir yetkili "PYD’nin yanlışları oldu ama düzelebileceÄŸine inancımız var. UzlaÅŸma imkanı var. PYD, Suriye’nin geleceÄŸinde rasyonel bir aktör olabilir ama bu rasyonel davranıp davranamayacaklarına baÄŸlı. Tel Abyad’da süreci nasıl yönettikleri PYD’yi sınamak açısından bir test olacak”. dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.