Sosyal Medya

Güncel

Yıldırım'dan kritik Doğu Türkistan çağrısı

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Çin'in Doğu Türkistan'da devam eden baskı politikalarıyla ilgili oldukça kritik çağrıları da içeren bir açıklama yaptı.



Ä°HH Ä°nsani Yardım Vakfı Genel BaÅŸkanı Bülent Yıldırım, son günlerde yoÄŸun ÅŸekilde tartışılan DoÄŸu Türkistan kriziyle ilgili kritik bir açıklama yaptı. Yıldırım, "Bugün DoÄŸu Türkistan'dan gelen fotoÄŸrafların gerçek olup olmadığını ya da birilerinin bu sorunu kendi çıkarları için kullanıp kullanmadığını tartışmak anlamsız. Hepimiz biliyoruz ki DoÄŸu Türkistan'da yıllardır devam eden bir zulüm var" ifadelerini kullandı.
 
"BÜTÜN PARTÄ°LER HAREKETE GEÇMELÄ°"
 
"DoÄŸu Türkistan'da yıllardır süren Çin'in baskı ve zulüm politikalarıyla ilgili son dönemde yaÅŸanan tartışmalar anlamsız bir noktaya geldi. Maalesef insanlar gelen fotoÄŸrafların veya haberlerin doÄŸruluÄŸunu tartışmaktan konunun aslıyla ilgili gerçekleri gözardı etmeye baÅŸladılar. Burada asıl mesele fotoÄŸraflar ya da haberlerin kimler tarafından yapıldığı, bu konunun gündeme gelmesinin kimleri ilgilendirdiÄŸi deÄŸil. DoÄŸu Türkistan'daki zulme odaklanmak ve acilen yıllardır devam eden bu zulmü durdurmak için harekete geçmek durumundayız. Bu mesele bir partinin ya da bir toplumsal kesimin meselesi deÄŸildir. Bütün siyasi partiler DoÄŸu Türkistan'a yönelik Çin'in baskı politikalarına karşı ortak hareket etmek zorundadır. DoÄŸu Türkistan konusunda bir takım siyasi saiklerle kenarda duran herkes bu sürecin kaybedeni olacaktır. Hiç beklemeksizin bütün siyasi partiler ortak bir DoÄŸu Türkistan tavrı etrafında bir araya gelmelidir. Meclis'te temsil edilen ve temsil edilmeyen bütün partilere düÅŸen, DoÄŸu Türkistan'ı kimliÄŸinden koparmaya dönük politikalarla ilgili tepkiyi hiç beklemeden ortak bir tavırla göstermektir" ÅŸeklinde konuÅŸan Bülent Yıldırım, bütün toplumsal kesimlerin DoÄŸu Türkistan'la ilgili hassas olması gerektiÄŸini dile getirdi.
 
"DOÄžU TÜRKÄ°STAN'A BÄ°R Ä°NCELEME HEYETÄ° GÖNDERÄ°LMELÄ°"
 
"Çin'in DoÄŸu Türkistan'da yürüttüÄŸü politika belli bir amaca yönelik. Müslüman Türkleri kimliksizleÅŸtirmek ve eÄŸer Çin'in onlar için öngördüÄŸü sınırlar içerisinde kalmazlarsa da hicrete zorlamak üzerine kurulu bu politikaya karşı açık bir tavır geliÅŸtirmeye mecburuz. Bütün sivil toplum kuruluÅŸları ve siyasi partiler tarafından DoÄŸu Türkistan'da yaÅŸananları yerinde görmek üzere bir inceleme heyeti oluÅŸturulmalıdır. OluÅŸturulacak olan bu heyet hızlı bir ÅŸekilde DoÄŸu Türkistan'a intikal ederek yaÅŸananları yerinde görmeli ve DoÄŸu Türkistanlı Müslümanların dertlerini dinleyerek bir rapor hazırlamalıdır. EÄŸer vicdanları kanatan bu zulme karşı acil bir eylem planı ortaya konulamazsa bu meseledeki suskunluk hepimizi sorumlu kılar" diyen Bülent Yıldırım, "Türkiye bu meselede Ä°slam ülkelerine öncü olmalı" ifadelerini kullandı.
 

"Ä°SLAM ÜLKELERÄ° DOÄžU TÜRKÄ°STAN KONFERANSINI BÄ°R AN ÖNCE TOPLAMALI"

"DoÄŸu Türkistan'daki Müslümanlarla ilgili yıllardır aynı haberleri duyuyoruz ancak Ä°slam ülkeleri bu noktada üzerine düÅŸeni yapmıyor. Türkiye DoÄŸu Türkistan meselesinde öncü olmalıdır. Arap BirliÄŸi ülkelerinin, Türki Cumhuriyetlerin, Asya'daki diÄŸer Müslüman ülkelerin de dahil olacağı bir DoÄŸu Türkistan Konferansı'nı toplama vazifesi Türkiye'ye düÅŸüyor. Bütün siyasi partilerin ortak iradesi ile Türkiye bir an evvel DoÄŸu Türkistan için uluslararası mahiyette bir giriÅŸim baÅŸlatarak bu konferansı toplamalı. Konferansa katılan ülkeler artık DoÄŸu Türkistan Müslümanlarının en doÄŸal haklarını elde edebilmesi için bir ortak tavır geliÅŸtirmeli ve Ä°slam ülkelerinin Çin ile ticari iliÅŸkileri de burada masaya yatırılmalı. Çünkü DoÄŸu Türkistan Müslümanları, dünyanın en mazlum Müslüman milletlerinden birisi ve yıllardır her türlü baskıya karşın inançlarından da kimliklerinden de taviz vermiyorlar. Artık herkes tavır göstermeli ve Çin'in DoÄŸu Türkistan'ı 'Sincan' yapma politikasına dur denilmelidir. Unutulmamalıdır ki Çin'in buradaki amacı DoÄŸu Türkistan'da demografiyi deÄŸiÅŸtirerek bölgedeki Müslüman kimliÄŸini uzun vadede silikleÅŸtirmektir" sözleriyle Türkiye'yi göreve çağıran Bülent Yıldırım, DoÄŸu Türkistanlı Müslümanlara yönelik zulümle ilgili Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'nın da acilen inisiyatif alması gerektiÄŸini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.