Sosyal Medya

Güncel

TBMM Başkanlığı'nda taktik savaşı

TBMM Başkanlığı seçimlerinde partiler arasında şimdiden taktik savaşlarının başladığı öne sürüldü...



Oy kullanma turlarlarının baÅŸlayacağı Meclis'te MHP, AK Parti, CHP ve HDP arasında çeÅŸitli taktik savaşı senaryoları yazılıyor. 26. BaÅŸkanı'nın seçileceÄŸi TBMM'de konuÅŸulan senaryolarında başında 3. tura yönelik, 'oy kaydırma' ve 'çekilme' taktikleri geliyor.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre; TBMM'nin 26. BaÅŸkanı'nın seçimi için oylama turları bugün baÅŸlıyor. BaÅŸkanlık seçimine yönelik dört tur oylama, partiler arasında taktik savaşına sahne olacak. Kulislerde stratejik önem taşıyan 3. tura yönelik, “oy kaydırma” ve “çekilme” taktiklerini içeren bir dizi senaryo konuÅŸuluyor.

23 Haziran'daki yemin töreninin ardından TBMM Genel Kurulu, alınan karar uyarınca bugün saat 15.00'te bu kez Meclis BaÅŸkanı seçiminin ilk iki turunu gerçekleÅŸtirmek üzere toplanacak. Bugünkü turların sonuçsuz kalması halinde seçimin 3. ve 4. turları ise yarın yapılacak. Ak Parti'den Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz, CHP'den Geçici Meclis BaÅŸkanı Baykal, MHP'den Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu ve HDP'den de Dengir Mir Mehmet Fırat'ın aday olduÄŸu seçimde ilk iki turda bir adayın baÅŸkan seçilebilmesi için 367, 3. turda ise 276 oy alması gerekecek. 3. turda da hiçbir aday bu rakama ulaÅŸamazsa, bu turda en çok oy alan iki aday için 4. tur oylama yapılacak. Son oylamada en fazla oy alan 26. Meclis BaÅŸkanı olacak.

ZAYIF Ä°HTÄ°MAL

TBMM aritmetiÄŸi nedeniyle baÅŸkan seçiminin bugünkü 367 oy desteÄŸinin aranacağı ilk iki turda tamamlanması, Ak Parti ile CHP'nin bir isim üzerinde uzlaÅŸmasına baÄŸlı. Ancak Ak Parti-CHP koalisyonu için umut verecek ilk iki tura yönelik böylesi sürpriz bir uzlaÅŸma siyasi kulislerde çok zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

3. turda seçimin tamamlanması, Ak Parti'nin dışarıdan 18 milletvekilinin desteÄŸini alması ya da oy gücü 292'yi bulan muhalefet bloÄŸunun birlikte hareket etmesi halinde mümkün olacak. Ak Parti'nin seçimin akıbetini MHP ve HDP'nin tavrına bırakmak yerine, 3. turda sürpriz bir hamleyle sonucu garantileme yoluna gidebileceÄŸi de kulislerde konuÅŸuluyor. Bu çerçevede Ak Parti'den 60 milletvekilinin 3. turda HDP adayını destekleyerek, 4. tur için Baykal ve Ä°hsanoÄŸlu'nu safdışı bırakma taktiÄŸi uygulayabileceÄŸi iddia ediliyor. MHP'nin bu durumda 4. tur oylamaya girmeyeceÄŸi, CHP-HDP iÅŸbirliÄŸinin ise Ak Parti'nin oy gücünün gerisinde kalacağı hesabına dayanan bu senaryonun MHP'li koalisyon seçeneÄŸini gündemde tutmak için Ä°hsanoÄŸlu'nun aynı ÅŸekilde desteklenebileceÄŸine yönelik versiyonu da kulislerde dillendiriliyor.

GAYRÄ° AHLAKÄ°

Kulislerde 60 Ak Parti milletvekilinin 3. turda Dengir Mir Mehmet Fırat'a oy vereceÄŸi ve son tura Ä°smet Yılmaz ile Fırat'ın kalmasının saÄŸlanmasıyla MHP'lilerin Yılmaz'a yöneleceÄŸi de konuÅŸulmaya baÅŸladı. Ancak DavutoÄŸlu'na yakın kaynaklar, “Böyle bir etik olmayan gayrı ahlaki uygulamaya BaÅŸbakanımız karşı çıkmaktadır” deÄŸerlendirmesi yaptı.

Ak Parti cephesi bu iddiayı reddederken, CHP kanadı da koalisyon arayışı arifesinde Ak Parti'nin güven bunalımını derinleÅŸtirecek böyle bir adım atacağına ihtimal vermiyor. CHP bu taktiÄŸin yaÅŸama geçirilmesi halinde Ä°hsanoÄŸlu ve Fırat'ın 3. tur sonunda adaylıktan çekileceÄŸini umut ediyor. CHP'liler bu durumda da son tura Yılmaz ile Baykal'ın kalacağına iÅŸaret ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.