Sosyal Medya

KaÅŸgarlı Mahmud 1008 yılında Türkistan'da doÄŸdu. Saciye ve Hamidiye medreselerinde öÄŸrenim gördü. EÄŸitim hayatından sonra kendisini Orta Asya’yı gezmeye ve Türk dilini incelemeye verdi. Anadolu’ya da gelerek çeÅŸitli lehçe ve dil üzerine çalışmalarda bulundu. 1072-1073 yılları arasında hazırladığı ünlü eseri “Divanü Lügati’i Türk“ü Abbasi halifesine armaÄŸan etti. Bu kitabın asıl nüshası günümüzde halen Ayasofya Müzesi‘nde muhafaza edilmektedir. KaÅŸgarlı Mahmut kitabını tamamladıktan kısa bir süre sonra KaÅŸgar’a dönerek burada vefat etti.

“Türk SözlüÄŸünün Divamı” manasına gelen “Kitâbü divân-i lûgat it-Türk“, yalnız bir sözlük deÄŸil aynı zamanda Ä°slam öncesi Türk Edebiyatı, tarihi, coÄŸrafyası, mitolojisi, gelenek ve görenekleriyle ilgili günümüze ışık tutan bir kaynaktır. 1073-1077 yılları arasında BaÄŸdat’ta yazılan bu kitabın bir diÄŸer özelliÄŸi de yabancılara Türk dilini ve kültürünü öÄŸretmektir.
 

 

Divân-i Lûgat’it-Türk’de Türkçe kelimelerin anlamları Arapça olarak yazılmıştır. Türkçe 7500 kelimenin karşılıkları, Türkçe atasözleri ve savlarda da kitapta yer almaktadır.

Çok İzlenenler