Sosyal Medya

Makale

Yarını Bilsen Ne Yapardın?

Falcıların, astrologların, fütürologların, cinlerle irtibat kurduÄŸunu iddia eden cinekologların ciddiye alındığı modern cahiliye döneminde insanın yarını bilme arzusuna gem vuramamasının nedeni güvenlik endiÅŸelerini köpürtenlerden haberdar olamayışıdır. Her ÅŸeyin ekonomi üzerinden deÄŸerlendirildiÄŸi bu cinnet çağında, gelecekte olması beklenenlerin yatırımlarınızı nasıl etkileyeceÄŸi konusunda merakınızı giderecek açıklamalar beklenen uzmanların yelpazesi oldukça geniÅŸtir. Bundan dolayı en ufak gürültüye karşı, o konunun uzmanlarının yönlendirmelerinin elimizde olanı kaybetme riskinden uzaklaÅŸtırabileceÄŸine inandırıldık. Peki geleceÄŸe dair verilen tüyolarla, bizi, çok güvenli, dokunulmaz kılacak aydınlık yarınlara ulaÅŸtıracağını sandıklarımız tarafından sürüleÅŸtirildiÄŸimizin farkında mıyız?

De ki: “Allah’ın dilemesi hariç, kendime herhangi bir yarar da zarar da verecek güce sahip deÄŸilim. Gaybı (bilinemeyeni) bilseydim elbette daha çok hayır yapardım ve bana hiçbir kötülük de dokunmazdı. İnanan bir toplum için yalnızca bir uyarıcı ve müjdeleyiciyim.”(Araf / 188)

İbni Abbas'ın rivayetine göre, Mekkeliler: “Ey Muham­med! Niçin Rabbin ucuz olan malları pahalılaÅŸmadan önce sana haber vermiyor ki böylece sen o malları satın alıp kıtlık zamanın­da onlardan kâr edebilesin? Ya da niçin kıtlık olacak ülkeyi sana bildirmiyor ki sen daha kıtlık gelmezden önce oradan göç edip bolluk içindeki ülkelere gidebilesin?” dediklerine cevap olarak yukarıdaki ayetin indiÄŸi zikredilir.

Bu yönlendirmeler ya da benzer sorular gaybı merak edenin niyetini apaçık ortaya koyar. Resulullah (sav), gücünün sınırlı ve gayba dair bilgisinin azlığını bildirerek, tüm kudretin ve her ÅŸeyi kuÅŸatan ilmin ancak Allah’a ait olduÄŸunu, kula dair böylesi bir ilmin ve kudretin olamayacağını beyan ediyor. BilindiÄŸi üzere Resulullah (sav), geleceÄŸe ait bilgisi olmadığından, hanımına iftira atılmasını önleyememiÅŸ, Uhud’da okçuların tepeden ayrılacağını bilememiÅŸ, kendisinden istenen vahiy kâtiplerinin katledileceklerini anlayamadığından bu katliama dur diyememiÅŸtir. Bu örnekler çoÄŸaltılabilir…

Ayetin diÄŸer kısmı ise gaybı bilmenin ahlakından bahsetmektedir. Ticaret ile geçinen Resulullah (sav) “Bana ileriye dönük bir bilgi verilseydi ondan zenginlik devÅŸirirdim.” diyeceÄŸine “Her türlü hayırlı iÅŸin içinde yer alır ve kötülüklerden uzak dururdum.” demiÅŸtir.   Yani gaybı bilmenin ahlakı, iyiliÄŸi çoÄŸaltmak ve zararı önlemektir. İyiliÄŸi çoÄŸaltamayan ve zararı bertaraf edemeyen gaybı bilmiyor demektir. Resulullah da(sav) gaybı bilmediÄŸinden ne fazladan iyiliÄŸi çoÄŸaltabilmiÅŸ ne de yukarıda da örneklediÄŸimiz zararları def edebilmiÅŸtir. Ayrıca bu ayetle, Resulullah’ın (sav) dindeki yeri belirlenmekte, hangi sorulara cevap verebileceÄŸi, bilgisinin alanı ve sınırı, iyilik ve kötülük alanı ile iliÅŸkisi, gücü ile Allah’ın dilemesi arasındaki baÄŸlantı açıklanmakta ve böylece ona ilahlık özelliklerinin yakıştırılamayacağı dersi verilmektedir.

Artık herhangi biri size ileride olacakları bildiÄŸini iddia ediyorsa ya iyiliÄŸi çoÄŸaltır ve kötülüÄŸü def eder ya da tarihteki düzenbazların arasında yerini alır…

Åževket Hüner / 17 Zilhicce 1446

3 Yorum

  1. Mülayim

    Haziran 16, 2025 Pazartesi 10:19

    Sa. Abim eline yüreğine emeğine sağlık. Geleceği bilmek ne getirirdi sorusu çok su götürür. Ama mümin için Efendimizin örneklisinde elbette daha fazla kulluk demektir. Bu durumda da dünya ahiret dengesi zedelenebilirdi Allah-u e’lem. Allahın bildirdiği en büyük gelecek gerçek ölüm ve hesap değil mi? Bu kesin bilgi bizim hayat pusulamız vesselam

  2. Sabri manga

    Haziran 15, 2025 Pazar 18:00

    Kalemine ve yüreğine sağlık dostum

  3. Ercan Avcı

    Haziran 15, 2025 Pazar 17:23

    Kalemle öğreten Allaha hamdolsun. Şevket abimden de Allah razı olsun.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.