Sosyal Medya

Makale

İlaçta hokkabazlık

Türkiye'de ilaçlar Sağlık Bakanlığının izni ve onayıyla satılır.

Bir de Tarım Bakanlığının ruhsat verdiği "Takviye Edici Gıda" adı altında satılan ilaçlar var.

Bu tip ürünlerin tanıtımına baktığınızda; ölüm hariç herde deva oldukları ballandıra ballandıra anlatırlar sonra da kutunun üstüne "İlaç Değil, Takviye Edici Gıda" yazar. 

Çünkü "ilaç" veya "tedavi eder" yazsa yasal olarak Sağlık Bakanlığından ruhsat alması gerekir. 

Sağlık Bakanlığından ruhsat almak prosedür olarak daha zor ve daha pahalıdır. 

Tarım bakanlığından ruhsat almak hem kolay hem de denetimi yok denecek kadar azdır.

25 yıllık eczacıyım ne kendim ne de çevremdeki eczacılardan bugüne kadar Tarım Bakanlığının ruhsat verdiği bu ürünleri denetlediğini hatırlamıyorum.

25 yıllık mesleki yaşantımda Tarım Bakanlığının ruhsatlandırdığı ürünler içinde çok güzel ilaçlara denk geldim ama %80'inden fazlasının fiyasko olduğunu gördüm. 

 

Üstünde her ne kadar "Takviye Edici Gıda" yazsa da herkes bunların ilaç olduğunu biliyor ama ne garip ki aptala yatıyoruz.

Pandemi ile beraber bu tip ürünler internette çerez gibi satılmaya başlandı.

Bilinçsiz kullanımı ölüme kadar görebilecek bu ürünler için ne Tarım ne de Sağlık Bakanlığı kayda değer bir çalışma/takip yapmış değil hala.

Bu ürünlerin ruhsatının Tarım Bakanlığınca değil Sağlık Bakanlığınca verilmesi gerekir.

Ama orada da bir sorun var:

Tarım Bakanlığının ruhsat verdiği bu ürünler için Sağlık Bakanlığına başvurulsa bunlardan ancak binde biri ya ruhsat alır ya da almaz.

Çünkü Sağlık Bakanlığının ruhsat için talep ettiği analiz ve aşamalar abartılı.

Sağlık Bakanlığının o kadar abartılı ve gereksiz talepleri var ki Küresel İlaç Kartelleri, yerli ilaç üretimini durdurmak istese ancak bu kadarını yapabilir.

Yani Sağlık Bakanlığının yeni ilaç üretimi için istekleri "Yerli İlaç" üretimini engelliyor.

Tamam, önceden bilinmeyene yeni bir madde veya formülün ilaç için kullanılmasında bu ağır kıstasları istesin ama daha önce kullanılmış ve güvenilirliği bilinen madde ve ürünler için bu kadar sıkı (kimi zaman imkânsız) talebin kimseye faydası yok.

Bu ürünler/ilaçlar için Tarım Bakanlığının ruhsat vermesi ne kadar yanlış ise Sağlık Bakanlığının ruhsat için istediği kriterlerin önemli kısmı o denli yanlış.

Sağlıkta kullanılan ürünleri 3 kısma ayırmak lazım (İlaç, Yardımcı İlaç ve Medikal) ve Sağlık Bakanlığı buna göre ruhsat vermelidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.