Sosyal Medya

Makale

İlaçta hokkabazlık

Türkiye'de ilaçlar SaÄŸlık Bakanlığının izni ve onayıyla satılır.

Bir de Tarım Bakanlığının ruhsat verdiÄŸi "Takviye Edici Gıda" adı altında satılan ilaçlar var.

Bu tip ürünlerin tanıtımına baktığınızda; ölüm hariç herde deva oldukları ballandıra ballandıra anlatırlar sonra da kutunun üstüne "Ä°laç DeÄŸil, Takviye Edici Gıda" yazar. 

Çünkü "ilaç" veya "tedavi eder" yazsa yasal olarak SaÄŸlık Bakanlığından ruhsat alması gerekir. 

SaÄŸlık Bakanlığından ruhsat almak prosedür olarak daha zor ve daha pahalıdır. 

Tarım bakanlığından ruhsat almak hem kolay hem de denetimi yok denecek kadar azdır.

25 yıllık eczacıyım ne kendim ne de çevremdeki eczacılardan bugüne kadar Tarım Bakanlığının ruhsat verdiÄŸi bu ürünleri denetlediÄŸini hatırlamıyorum.

25 yıllık mesleki yaÅŸantımda Tarım Bakanlığının ruhsatlandırdığı ürünler içinde çok güzel ilaçlara denk geldim ama %80'inden fazlasının fiyasko olduÄŸunu gördüm. 

 

Üstünde her ne kadar "Takviye Edici Gıda" yazsa da herkes bunların ilaç olduÄŸunu biliyor ama ne garip ki aptala yatıyoruz.

Pandemi ile beraber bu tip ürünler internette çerez gibi satılmaya baÅŸlandı.

Bilinçsiz kullanımı ölüme kadar görebilecek bu ürünler için ne Tarım ne de SaÄŸlık Bakanlığı kayda deÄŸer bir çalışma/takip yapmış deÄŸil hala.

Bu ürünlerin ruhsatının Tarım Bakanlığınca deÄŸil SaÄŸlık Bakanlığınca verilmesi gerekir.

Ama orada da bir sorun var:

Tarım Bakanlığının ruhsat verdiÄŸi bu ürünler için SaÄŸlık Bakanlığına baÅŸvurulsa bunlardan ancak binde biri ya ruhsat alır ya da almaz.

Çünkü SaÄŸlık Bakanlığının ruhsat için talep ettiÄŸi analiz ve aÅŸamalar abartılı.

SaÄŸlık Bakanlığının o kadar abartılı ve gereksiz talepleri var ki Küresel Ä°laç Kartelleri, yerli ilaç üretimini durdurmak istese ancak bu kadarını yapabilir.

Yani SaÄŸlık Bakanlığının yeni ilaç üretimi için istekleri "Yerli Ä°laç" üretimini engelliyor.

Tamam, önceden bilinmeyene yeni bir madde veya formülün ilaç için kullanılmasında bu ağır kıstasları istesin ama daha önce kullanılmış ve güvenilirliÄŸi bilinen madde ve ürünler için bu kadar sıkı (kimi zaman imkânsız) talebin kimseye faydası yok.

Bu ürünler/ilaçlar için Tarım Bakanlığının ruhsat vermesi ne kadar yanlış ise SaÄŸlık Bakanlığının ruhsat için istediÄŸi kriterlerin önemli kısmı o denli yanlış.

SaÄŸlıkta kullanılan ürünleri 3 kısma ayırmak lazım (Ä°laç, Yardımcı Ä°laç ve Medikal) ve SaÄŸlık Bakanlığı buna göre ruhsat vermelidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.