Sosyal Medya

Makale

İnsan Kayıp

Küresel deÄŸersizleÅŸtirme operasyonlarının yapıldığı bu çaÄŸda ruhlar hiçbir mukaddese yataklık edemeyecek kadar pörsümüştür.Ahsen-i takvim olarak yaratılan insan , önce biyolojik varlığa ete kemiÄŸe indirgenmiÅŸtir. Vitrinlik teÅŸhir konumuna düşürülmüştür. Sonra, üretim-tüketim köleliÄŸi ,istatistiÄŸin konusu haline gelmiÅŸtir. Murakabesiz ,rehbersiz,gayesiz ve ÅŸahsen mesuliyetsiz bir insan tipi var. Ä°nsanlar otantik bir kimlik açlığı ile karşı karşıya…  

ModernleÅŸme süreci bu insanın içinden çıkarılmasıyla aidiyetlerinden koparılmasıyla baÅŸlamıştır. Dışarıya çıkan aidiyetlerinden kopan insan yalnız başına kalmıştır.O artık ÅŸahsiyet deÄŸil bireydir, sokaktadır. Ne varsa dışarıda her bir ÅŸeye maruz kalmaktadır. 

Maruz kaldıklarının rengini alan , dışarının belirlediÄŸi bir ÅŸeydir. İçinin ÅŸekillendirdiÄŸi bir dışa sahip olmaktan uzaklaÅŸmış dışarının oluÅŸturduÄŸu bir içe sahip olmuÅŸtur.Bütünüyle dışarıdaki ÅŸeylere kulak kesilmiÅŸtir. Hangi ses daha alımlı ise onun peÅŸine düşmüş hangi renk baskınsa ona bürünmüştür. Piyasanın hakim rengine aldanmış mesuliyet duygusundan tamamen mahrum bir felaket…

Modern zamanların hamalı bir insan ,adeta tek bir hizbi var o da menfaat.Sloganı,parayı veren düdüğü çalar..Derin bir güvensizlik , büyük bir umutsuzluk duygusuna kapılan insanlar ölüm terleri döktüren yalnızlıkla karşı karşıyadır.Uyuşturucu ve içki kullanımının arttığı dünya kentlerinde insanlar yok gibi yaşıyorlar.

Ä°nsan kayıp ,insan zorda , insan manevi boÅŸluÄŸun ruhsal bunalımın ,çöküntünün içinde bocalayıp duruyor. Her ÅŸey ÅŸekilsiz yönü belli olmayan sele kapılmış akıp gidiyor. Ä°nsanın ruhsal huzursuzluÄŸunu yakıştıracağı güvenli sığınak olan kur an okunup anlaşılmayı bekliyor…

Kur an , kalplerin, ancak Allahı ı zikirle   mutmain  olacağını söylüyor.

Vahiy insanın varoluş gayesini bildirir,kulluk bilinciyle Allah a aracısız samimi şekilde ibadete davet eder.

Vahiy , nasıl yaÅŸanılacağını ,nasıl ölüneceÄŸini bildirir. YaÅŸamı nefes almaktan ibaret olmayan kiÅŸinin ölümü de  elbette sadece nefessiz kalmak olmayacaktır, çünkü ölümü de yaÅŸamak kadar büyük bir iÅŸtir.Tarihte ihtiÅŸamlı bir çok ölüm gerçekleÅŸmiÅŸtir. 

Ä°nsan , fıtratına dönmelidir. VaroluÅŸ sırrını çözüp , kulluk kulvarında dünya hayatını onurluca tamamlamak için gayret göstermelidir. 

Düşünen , akleden sorgulayan ,muhalif olan bir insan tipi ortaya çıkarır İslam .Oysa ki bizde İslam adına işlenen en büyük cinayet tefekküre ve akletmeye yer vermeyen bir zihniyetin İslam diye takdim edilmesidir.Oysa İslam yol gösterici kitabı kur an ,sadece düşünen akleden tefekkür eden insanları muhatap almaktadır.

KiÅŸilikleri yok eden uzun taklid dönemlerinin getirmiÅŸ olduÄŸu bir psikozla ne kur an ı anlamak ve nede ona riayet etmek mümkün olabilir.Sadece kur an ın maddesini veya telaffuzunu fetiÅŸ hale getiren onun anlamına ulaÅŸmaktan yarasaların ışıktan korktukları rahatsız olan kesimler ise her dönemde varolagelmiÅŸtir. 

Ä°nsanı yeniden elde etmek için ,idrak tarlalarını çoraklıktan kurtarmamız , vahiyle sulamamız ,kur an ın terbiyesinden geçirmemiz lazım… Ä°nsanın  ,Allah ile kainat ile iliÅŸkisini yeniden düzenlemesi gerekir. Ä°nsan merkezli bir hayat ,iman merkezli bir insan görmek istiyorsak…Ä°nsanı elde edersek ,insanlar arası iliÅŸki sevgi ve varoluÅŸa dayalı bir iliÅŸki olur , sahici olur,çok yüzlülüğe dayalı maskeli bir iliÅŸki olmaz…

Şunu unutmayalım ki , solunum cihazına bağlı olan insanlığa ruh verecek tek kaynak kurandır, vahiy soluğudur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.