Sosyal Medya

Makale

kavmiyetçilik hortladı

Hortladı demek aslında çok doğru değil.

Åžeytanın “Ben ki ateÅŸten yaratıldım…” demesi ile baÅŸlayan bencilik/kavmiyetçilik/ırkçılık/ günümüze kadar devam etti. Sanırım kıyamete kadar devam edecek.

Peygamber efendimizin “Arap’ın, Arap olmayana; Arap olmayanın da Arap’a bir üstünlüÄŸü yoktur…” düsturu ile ayaklar altına alınan kavmiyetçilik, hiçbir zaman tamamen yok olmadı.

Kimi zaman bölgesel alanlarda hayat bulsa da bu coÄŸrafyalarda genelde raÄŸbet görmedi. Ä°slam KardeÅŸliÄŸi daha baskın oldu.

Son 150 yıldır Avrupa’dan gelen “Milliyetçilik/Ulusalcılık” akımına iktidar sahipleri kapılmış olsalar da halk nezdinde pek itibar görmedi.

KavmiyetçiliÄŸe güzel süslü elbiseler giydirilmiÅŸ olsa da “Milliyetçilik ırkçılık deÄŸildir…” güzellemeleri yapılsa da nihayetinde üç aÅŸağı beÅŸ yukarı fikir, eylem ve sonuç itibariyle aynı ÅŸeyi ortaya çıktı.

Avrupa’da, derebeyliÄŸe (köysel yönetimlere) kadar bölünmüÅŸ aynı dil, din ve ırk sahipleri için “Kavmiyetçilik/Milliyetçilik/UlusalcılıkbütünleÅŸtirici bir unsur olmuÅŸtur elbet.

Ama dilleri, ırkları hatta diÄŸer inanç sahiplerini bile “Ümmetçilik” çatısı altında toplamış bizim coÄŸrafyada Kavmiyetçilik/Ulusçuluk rüzgârı bizi sadece bölüp ayrıştırdı, nifak tohumları serpti ve bizi birbirimize düÅŸman etti

Seküler yaÅŸantısı olanlar UlusçuluÄŸa/KavmiyetçiliÄŸe sahip çıkarken; kavmiyetçiliÄŸin bu coÄŸrafyadaki olası yıkımlarını iyi bilen bilinçli Müslümanlar buna karşı çıktı.

Yaklaşık 100 yıldır kavmiyetçiliÄŸe direnen Ä°slami camialar, Ak Parti iktidarının son döneminde ciddi kırılmalar yaÅŸamaya baÅŸladılar.

Hızlı bir sekülerleÅŸmeyle beraber her geçen gün “Kavmiyetçilik” rüzgârına kapılanlar bir hayli fazla.

Bunda Ak Parti iktidarının etkisi büyük. KavmiyetçiliÄŸe din kisvesi giydirilip “Ümmetin tek kurtarıcısı biziz…” mantığı ile sürekli körüklenen hamaset sonucunda çoÄŸu kiÅŸi farkında olmadan Kavmiyetçi bir tutuma sürükleniyor.

Ak Partinin dini motiflerle süslenmiÅŸ milliyetçiliÄŸine tepki olarak Kürt Ä°slamcılarda da Kürtçü refleksler ortaya çıktı.

Dün din ve namus konusunda hassas olan bazı Kürt Ä°slamcıları LGBT, deizm/ateizm savunucusu HDP’li güruhla kol kola görmeye baÅŸladık.

Arap ve Fars Müslümanlarda da durum çok farklı deÄŸil.

Bu coÄŸrafyanın din kardeÅŸleri, saplandıkları Kavmiyetçilik batağında birbirine diÅŸ bilemeye baÅŸladılar ve her geçen gün aramızdaki nefret ve düÅŸmanlık büyüyor.

Tüm umudumuz akıl sahiplerinde.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.