Sosyal Medya

Makale

Seçme İhtiyarı

Seçim yapabilmenin şartları nelerdir?

Bu soru şu açıdan önemlidir: İnsan kendi seçimlerini bizzat kendisi mi yapıyor? Yoksa bir yönlendirme etrafında mı seçimlerini yapmaktadır?

Seçimin direk özgürlük meselesi ile iliÅŸkisi de aÅŸikârdır. Ä°nsan özgürleÅŸtiÄŸi oranda kendi seçimini yapabilme imtiyazı kazanmaktadır.

Baskın bir kültürel ortamda etrafınızı saran bunca reklam ve propaganda furyası altında insanın kendi seçimini yapabilme gücü ve istidadı gösterebilmesi mümkün mü?

Bu soruya vereceğimiz cevap bizim nerede durduğumuzu da işaret ederek tutumumuzun arka planını verecektir.

Seçim sath-ı mailine girdiğimiz bu günlerde yapılan şovlarla birlikte televizyon programlarında ortaya konan performanslara, miting meydanlarında gösterilen videolar ile televizyon tartışma programlarında ortaya konan ayartıcı konuşmalar vasat bir insanın zihnini çelmeye matuf bir yapısal durumu işaret ediyor.

Yalanın çok ucuz bir şekilde ortaya konulmasından, yalanın kurumsallaşmasının ortaya çıkardığı gürültüyü dikkate aldığımızda normal bir insanın neye inanması gerektiği meselesi vuzuha kavuşmamaktadır. Ayrıca her vatandaşın tavır alarak gönüllü aldanmaya müsait bir hal ortaya koyması ve o kirli propagandaya ortak olarak karaltıları çoğaltması da eğer bir tercih yapılacaksa bu tercihin özgür bir idrak üzerinden değil bilakis beklentilerin tavan yapması üzerinden gerçekleştiği bedihidir.

İktidar ve iktidar olmanın kazandırdığı prim, kariyer, kazanç ve ortaya çıkardığı güç var oldukça o iktidara sahip olmanın her türlü yolunu bulmanın mubah kılınacağı açıktır. Seçim sürecinde karşılıklı suçlamaların, karşılıklı yanıltıcı propaganda malzemelerinin tüketilmesi sadece gerçeği gözlerden saklı tutarak insanları kendi tercihleri yönünde bir tercihe yöneltmenin teknik yöntemlerini itina ile kullanmaya sevk etmektedir.

Bu vesile ile tercihlerimizi belirleyen psikolojik vasatı dikkate almaya çalıştığımızda şu sonuçları gözlemleyebiliyoruz:

A) baÄŸlı olduÄŸum parti seçimi kazanmalı ve ben elimdeki haklarımı muhafaza etmeliyim… Bu yaklaşım mevcut iktidardan bir ÅŸekilde nemalanan veya kendi inanç kümesi içinde kabul ettiÄŸi için hayatının kolaylaÅŸtığını düşünen ve böylece gönüllü bir ÅŸekilde bu iktidarın devamından yana tavır koyan normal vatandaşı iÅŸaret eder.

B) iktidardan ticari, ihale üzerinden veya bürokratik görev alan ve bu yüzden gönüllülüğü aÅŸan, kendini buna mecbur hisseden kiÅŸilerin mevcut iktidarı savunması… Bu iktidarın devamından yana tavır koyarak her türlü çabayı ve çalışmayı ortaya koyarak tanıdıkları veya tanımadıklarının da bu seçimde kendi iktidarlarını desteklemelerini saÄŸlayacak her türlü propagandanın üretilmesinde ve dağıtılmasında aktif rol alanlar…

C) güvendiÄŸi insanların yönlendirmesi sayesinde mevcut iktidarın veya muhalefetin desteklenmesi gerektiÄŸi konusunda ikna olarak seçime girenler… Bunlar, sadece çok fazla güvendikleri, aile dostları, iÅŸ ortakları, bürokrasideki tanıdıkları veya dünya görüşü içinde deÄŸer verdiÄŸi kiÅŸiler de buna dâhildir.

D) mevcut durumun aslında sanıldığı kadar iyi olmadığı konusunda bakışı olmasına raÄŸmen ve yapılan propagandaların etkisinde kalmadığı halde uluslar arası siyasal sistemin ülkenin bekasına yönelik tehdidi karşısında bu mevcut iktidarın varlık gösterdiÄŸi ve bu yüzden her türlü yanlışına raÄŸmen bu iktidarı korumanın gerekliliÄŸine inanan kiÅŸiler… Ãœlkenin içinde bulunduÄŸu ÅŸartlar, sürekli dış müdahaleler, terör faaliyetleri, komÅŸu ülkelerin içinde bulunduÄŸu durum vesaire… Ä°ktidara raÄŸmen iktidarı destekleme kararı alanlar…

E) ideolojik farklılığı yüzünden mevcut iktidarı kötü görenler… Adalet duygusu yerine inançların dayatması üzerinden mevcut iktidarın bir an önce gitmesi gerektiÄŸi konusunda kafası net olanlar ve onların ürettiÄŸi propagandaya dayalı aynı inancı paylaÅŸan sıradan insanlar, seçimlerini iktidarın gitmesinden yana koyarlar…

F) iktidarın gitmesinin ülkenin yeniden ele geçirilmesi için elzem olduÄŸu düşüncesine sahip olan uluslar arası güçlerin ülke içinde ele geçirdiÄŸi önemli kiÅŸilerin ürettiÄŸi propagandaya teslim olan veya o odakların çıkarlarını kendi çıkarları olarak görenlerin iktidarın gitmesi korosuna gönüllü desteÄŸi ve bu konuda ürettikleri propaganda kirliliÄŸinin etkisinde kalanların tercihi…

G) bu iktidar döneminde geçmiÅŸ iktidarlar döneminde elde ettikleri ticari imtiyaz ve ihale alma üstünlüğünü kaybedenlerin oluÅŸturduÄŸu koro ve bu koronun seslendirdiÄŸi görüşlere takılı kalan mevcut iktidarın siyasal görüşlerine muhalif saf vatandaÅŸlar…

Bu çoÄŸaltılabilir…

Ancak bir seçim sürecinde bu kadar fazla etkenin devrede olması doğal olarak bu seçimin özgür bir şekilde yapılabilmesini engelleyen tuzaklarla dolu olduğunu gösterir.

Duyarlı ve ÅŸuurlu vatandaÅŸların bütün bu kara propagandaların dışında kalarak adalet ve hukuk eksenli bir bakışla geleceÄŸi için çizdiÄŸi bir vizyon üzerinden bir tercihte bulunması makul ve meÅŸru olandır. Bütün bu ÅŸartlar altında bu gerçekleÅŸtirilebilir mi? Emin deÄŸilim…

Ama en azından meseleyi yukarıda saydığım maddeler çerçevesinin dışında kalmayı deneyerek bir tercihte bulunmanın bir beka sorunu olduÄŸunun da altını çizmeliyim…

Kalabalıkların kendilerine yöneltilmiÅŸ propaganda üzerinden bir tarafa yönelmelerinin saÄŸlıklı bir gelecek kurma konusunda en büyük engeli oluÅŸturduÄŸunu görmeliyiz…

Özgür bir zeminde özgürce bir tercihte bulunacağımız seçimlerin gelmesi dileÄŸiyle… Seçim sonucunun hayırlara vesile olması da dileÄŸimizdir… Vesselam…

1 Yorum

  1. Abdullah AdemoÄŸlu

    Mart 28, 2019 PerÅŸembe 16:44

    Abim sağolasın çok ayrıntılı bilgi olmuş

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.