Sosyal Medya

Makale

Bu Ülkede Solcular ve İslamcılar Niçin Birbirine Düşman?

Türkiye dışında birçok Müslüman ülkede Solcuların İslam'a düşmanlıkları pek görülmez. Hatta Ortadoğu'da namazını kılan, orucunu tutan ciddi bir solcu kitle var.

Oldum olası bu ülkedeki Solcular ile İslamcılar birbirini sevmez.

İmani boyutu çıkarırsanız, birbirine en yakın durması gereken iki kesimdir aslında bunlar.

Çünkü emperyalizm/kapitalizmle mücadelede ilk akla gelenler bunlardır.

Zulümle mücadele, insan hakları, sosyal adalet, insanlık onuru, yoksullukla mücadele vs. iki tarafın da ajandasındaki ortak noktalardır.

Solcular, Sağcıları da sevmezdi.

Bu anlaşılabilir bir durumdu. Çünkü yol ve hedef olarak birbirinden bayağı uzaktılar.

Ama buna rağmen Sağcılar ve Solcular bugün siyaseten kol kolalar.

Hem Sağcılar hem de Solcular, söz konusu İslamcılar/Müslümanlar olunca aralarında su sızmıyor.

Sağ-Sol ittifakının temelinde çıkar/menfaat üzere bir birliktelik var; bu ittifakın fikri/ilkesel bir yönü yok.

Dün, köşe baÅŸlarında birbirine pusu kurup kurÅŸun sıkanlar, üç kuruÅŸluk dünya menfaati için bugün kol kolalarsa; fikir namusuna sahip solcular ile Ä°slamcılar pekâlâ ortak bir yol bulabilirler. Ama bugün için bu biraz zor gibi.

Çünkü Türkiye’deki sol hareket varlığını en az emperyalizm karşıtlığı kadar Ä°slam düşmanlığı üzerine de inÅŸa etmiÅŸ durumda.

Türk Sol Hareketinin içindeki Sabatayistlerin Ä°slam’a olan özel düşmanlıklarından mı yoksa Sol Hareketin batılı ideologların, emperyalizmin yanında yer alan Hristiyanlığa olan tepkilerinden hareketle Ä°slam karşıtlığı genellemesi sonucu mudur? Bilmiyorum.

Oysaki Türkiye dışında birçok Müslüman ülkede Solcuların Ä°slam’a düşmanlıkları pek görülmez. Hatta OrtadoÄŸu’da namazını kılan, orucunu tutan ciddi bir solcu kitle var.

Tabii ki bu düşmanlıkta tüm suçu solcularda aramamak lazım; ABD güdümündeki Müslüman ülkelerde ABD’nin özel çalışma ve projeleri sonucu Müslümanlar, solcuları “safkan kâfir” gördüler.

2. Dünya Savaşı sonrasında Müslüman coÄŸrafyalarda ABD etkisindeki ülkeler Rusya’yı; Rusya etkisindeki ülkeler de Amerika’yı en tehlikeli düşman gördüler. Oysaki ikisinin de birbirinden farkı yok.

Bugün Emperyalizmin küresel bir ağ gibi tüm dünyayı kuşattığı bir ortamda buna ancak Müslümanlar ve solcular başkaldırabilir. Çünkü ikisinin de ruhunda antiemperyalist kıvılcımlar var.

Humeyni, Åžah’ı ve Amerika iÅŸbirlikçilerini devirirken Ä°ranlı Solcuların ciddi katkısı oldu kendilerine.

Yıllarca düşman görülen bir kesimle (solcularla) ortak hareket etme fikri çoğu Müslümana garip gelebilir.

Peygamber efendimizin Medine’ye yerleÅŸtiÄŸinde oradaki gayri Müslimlerle yaptığı ortak yaÅŸama protokolü (Medine Vesikası) ortak çalışma için iyi bir örnektir.

Rusya, Çin, ABD, AB gibi emperyalist güçler çıkarları doğrultusunda gerektiği yerde ortak hareket edebiliyorsa, insanlığın mutluluğu ve huzurunu amaç edinmiş farklı düşünce sahiplerinin de ortak hareket etmesi gerekmez mi?

1 Yorum

  1. Mahmut

    Ocak 30, 2019 Çarşamba 12:34

    Önemli bir konuya meseleye dikkat cekmissiniz. Tesekkur ederim. Tesbitiniz dogru ülkemizde bulunmaktadır. solcularla islamcilar karsit veya ccok mesafeli olmuslardir. Arap ulkelerinde cok sayifa sosyalist sosyal demokrat vb sol dusunceli islamci aydin, yazar vardı. Vardir. Ulkemize özel durumların da rolü bulunmaktadir. Mesele derinliklidir. Her iki tatafin yanlış algıları ve yorumlari geleneksel yapılarindan çıkamamalarıdir. Islamcılar da önemli ölçüde dini yanliş anlamıslardır. Gelenegi din gibi gormuslerdir.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.