Sosyal Medya

Makale

Alkolün Dokunulmazlığı mı Var?

Bugün sigarayla topyekûn bir mücadele var; kapalı alanlarda sigara içilmesine, 18 yaşından küçüklere satışına, reklam ve tanıtımına izin yok ki doÄŸru yapılıyor. Çünkü saÄŸlığa olan zararları apaçık belli.

Sigara içip kendini kaybeden, cinayet iÅŸleyen, tecavüz eden, trafik kazası yapan kimse duydunuz mu?

Ama içki yüzünden iÅŸlenen cinayetlerin, tecavüzlerin, kavgaların, trafik kazalarının, ölümle sonuçlanan ihmal ve kazaların, alkol bağımlılığı yüzünden sönen ocakların, tükenen hayatların haddi ve hesabı yok. Ama sigarayla yapılan mücadelenin yarısı yapılmıyor.

Sigara kullanımına kısıtlamalar gelirken kimsenin sesi çıkmadı ama alkol kullanımıyla ilgili sınırlama ve düzenlemeler yapılırken büyük bir kitle yaÅŸamlarına/özgürlüklerine müdahale edildiÄŸi gerekçesiyle bayağı gürültü çıkardılar.

Adana’da yaklaşık 10 yıldır her Aralık ayının başında “Rakı Festivali” düzenlenir (geçen yıl gelen tepkiler üzerine ismini “Åžalgam ve Kebap Festivali” olarak deÄŸiÅŸtirildi).

Şehir dışından gelenlerle katılım, her yıl artarak katlandı.

Adana’nın tarihi mekânlarında binlerce insanın sabahlara kadar içmesi, bunu özendirmesi aklıselim insanları rahatsız etmeye baÅŸladı.

Son 3-4 yılda STK’ların tepkisine raÄŸmen “Rakı Festivali” yapıldı. Fakat bu yıl Adanalı STK’lar ciddi bir tavır ortaya koydular.

Festival demek, tanıtım/reklam demek, teşvik demek.

Ä°çkinin/Alkolün tanıtımı ve teÅŸviki kanunen yasak; bu yasağı ihlal eden kiÅŸilere kabahatler kanunu çerçevesinde iÅŸlem yapılması gerekir, iÅŸletmelere ise idari cezalar uygulanır. Fakat gelin görün ki bu festivali düzenleyenlere bırakın ceza vermeyi, belediyeler direkt veya dolaylı destek verdiler.

Valilik ve Emniyet, normalde yasal olmayan bu festivale izin vermeyip organizatörler hakkında yasal iÅŸlem yapması gerekirken STK’lara baskı yapıp festival karşıtlığını kırmaya çalıştılar. Bu protestoya ön ayak olan STK temsilcilerine “ÅŸayet bir olay çıkarsa sorumlu tutulabilecekleri” dile getirerek aba altında sopa gösterildi.

STK’lar tüm bunlara raÄŸmen kararlı durdular. Aklıselim insanları göreve çağırdılar. Konuyu medyaya taşıdılar.

Özellikle sosyal medyadaki büyük tepki sonucu Adana ValiliÄŸi, güvenlik gerekçesiyle (yasak olduÄŸu için deÄŸil), festivali iptal etti.

Ä°ÅŸin ilginç yanı; Adana’daki STK temsilcileri Diyanete ulaşıp festival öncesindeki Cuma günü Adana’daki camilerde verilecek hutbenin konusu “Ä°çkinin Zararları” olsun diye teklifte/ricada bulundular ama Diyanet bunu ciddiye almadı.

Gerçek ÅŸu ki bu ülkede Alkolün/Ä°çkinin dokunulmazlığı var.

YeÅŸilay bile sigara, internet ve madde bağımlılığıyla tam gaz mücadele ederken neredeyse alkolden hiç bahsetmez oldu.

Türkiye’deki Müslümanlar baÅŸörtüsü nasıl ki Ä°slam’ın/kendi inançlarının sembolü olarak görüyorsa Ä°slam karşıtı/seküler düÅŸünceye sahip kesimler de Alkolü/Ä°çkiyi kendi dünya görüÅŸlerinin sembolü görüyorlar.

Bu yüzden alkole/içkiye yönelik her tavrı kendilerine/dünya görüÅŸlerine yapılan bir saldırı addediyorlar.

Tabii ki bunda Ä°slamcıların takındığı tavrın/söylemin etkisi büyük.

Oysaki alkol meretinin hiçbir faydası olmadığı gibi ne türlü zararları/felaketleri olduÄŸunu herkes biliyor.

Müslümanların alkole karşı yeni bir tavır geliÅŸtirmesi gerekiyor:

Siz-bizbaÄŸlamlı söylemler, alkol yerine alkol kullananı hedef almak vs. insanları alkolden uzaklaÅŸtırmak yerine adeta alkole daha da baÄŸlıyor.

Ä°çene deÄŸil alkolün bizzat kendisine tavır aldığımız net ÅŸekilde ifade edilmeli.

Alkolün onca zararına karşı yine de alkol kullanmak isteyenlere karışamayacağımız ama alkol illetinin genç dimaÄŸlara özendirilmesine, alkol kullanımından kaynaklı diÄŸer insanlara verilecek zararları da kabullenmeyeceÄŸimiz bilinmeli.

ÖtekileÅŸtirmeyen, hedef almayan bir dil geliÅŸtirilebilse inanıyorum ki baÅŸta alkol kullananalar alkol meretine karşı çıkacaktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.