Sosyal Medya

Makale

Ak Parti Milliyetçiliği ve Ümmetçilik

Müslüman CoÄŸrafyalar yüzyıldan fazladır Etnik Milliyetçilik mikrobunun tesirinde. 

Ä°slam düşüncesi ve Kuran ahlakının hâkim olduÄŸu yerlerde Ä°slam KardeÅŸliÄŸi her türlü milliyetçilik mikrobuna karşı baÅŸarıyla direndi. 

Maalesef birçok yerde de milliyetçilik üstün geldi. 

Son 20 yılda milliyetçilik mikrobuna “mezhepçilik” virüsü de eklenince Ã¼mmet bilinci büyük yaralar aldı. 

Bir yanda milliyetçilik diÄŸer yanda mezhepçilik derken Müslüman coÄŸrafyalarda Müslümanlar oluk oluk birbirinin kanını akıtır oldu. 

Biz Türkiyeli Müslümanlar, mezhepçilikte fazla sıkıntı yaÅŸamasak da son 5-10 yılda Etnik Milliyetçilikten payımızı fazlasıyla aldık. 

Kuran ve Ä°slam’dan fazla haberdar olmayan insanların milliyetçi düşünceye sahip olmaları normal bir ÅŸey fakat yılların Ä°slamcılarını bugün milliyetçi söylem içinde görmek ÅŸaşırtıcı ve acı. 

Yaklaşık 5 yıldır Ak Parti aracılığıyla, biraz Ä°slam biraz da Osmanlı sosuyla servis edilen bir milliyetçilik var. 

Dün Kemalist düşünce tarafından sunulan MilliyetçiliÄŸi kabul etmeyen birçok Müslüman, bugün Ak Parti aracılığıyla gelen milliyetçiliÄŸi itirazsız kabul ediyor. 

Ak Parti cenahındaki birçok eski Ä°slamcıyı bugün MHP söylemi içinde görmek/duymak artık ÅŸaşırtmıyor bizi. 

Gariptir; Ã¼mmetin umudu haline gelmiÅŸ Ak Parti milliyetçi söyleme dönüşüyle ümmete en büyük zararı veriyor. 

Bu hastalık sadece Türklerde yokDoÄŸu ve GüneydoÄŸu’da medrese tedrisatından geçmiÅŸ onca Kürt Mollayı da HDP aÄŸzıyla konuÅŸur görmek baÅŸka bir acı. 

Suud’ta koca Ã¢lim kılıklı adamları Arapçı söylemler içinde; Ä°ran’da kalıplı Mollaları, Farsçı söylem ve eylemler içinde görmek umutlarımı kırıyor. 

Milli ve mezhebi ÅŸovenist yaklaşımlar, bir karabasan gibi ümmetin üstüne çökmüş. Birinin yaptığı bir diÄŸerinin yaptığına mazeret oluyor. 

Dünyada dengeler deÄŸiÅŸiyor. 21. Yüzyıl, Ä°slam Yüzyılı olabilir. Büyük bir fırsat bizi bekliyor ama Müslüman kardeÅŸler arasındaki uçurum her geçen gün büyüyor. 

DeÄŸiÅŸen güç dengeleri içinde ne Türk, ne Kürt, ne Arap, ne Fars, ne de baÅŸka bir ırktan baÅŸka bir Müslüman topluluk tek başına güç olamaz. Güç olunacaksa hep beraber olacaktır. BaÅŸkalarının yaptığı yanlış bizim yanlışımızı doÄŸru ve haklı yapmaz. 

Allah’tan korkan, hesap gününden çekinen her Müslümanın, Milliyetçilik ve Mezhepçilik mikrobuyla mücadele etmesi gerekiyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.