Sosyal Medya

Makale

Adam kazandı, peki kim kaybetti

24 Haziran 2018 seçimleri, cumhuriyet tarihimizdeki 27. seçimdi, Meclis-i Mebusan'dan itibarense 32. seçim... Demokrasi geleneÄŸi açısından kayda deÄŸer bir tecrübe bu. Allah, seçim sonuçlarını milletimiz için hayra, iyiliÄŸe, güzelliÄŸe çıkarsın. Sadece Türkiye'den deÄŸil, Bosna'dan, Makedonya'dan, Somali'ye, Pakistan'a kadar büyük alakayla takip edildi 24 Haziran seçimleri. 

Seçimin kesin galibi Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti oldu. Gizli galibi ise MHP.

Niye 'gizli' dedim? Zira seçim sathında, ne zaman 'nerede bu MHP, niye ortada yok' desem, tecrübeli politikacı arkadaÅŸlarım, MHP'nin 'uyuyan deniz'inden söz ettiler. Dedikleri gibi de oldu. Lakin, MHP'nin sandıkla ortaya çıkan bu cüssesini, sadece 'uyuyan deniz' yorumuna bırakamam. Çünkü Reis'e deÄŸil ama AK Parti'ye kırgın veya AK Parti listelerini beÄŸenmeyen bir kısım tepki oyları da MHP'ye gitti. AK Parti'ye ders vermek isteyen AK Partililer kime oy versinler, herhalde CHP'ye veya Millet Ä°ttifakına gidemeyeceklerdi... AK Parti'den Meral AkÅŸener'e oy kayması yaÅŸandığını düşünmüyorum. Meral Hanım'a gelen oyların bir kısmı MHP'den.

MHP lideri partisini daha ilk günden, 'kilit parti' olarak ilan etti ve 'denetim' görevini üstlendi. Ömrünü vesayetlerle mücadeleye adamış ErdoÄŸan, bu 'denetim' ilanı hakkında ne der bilemeyiz. 

Ama kulislerde konuÅŸulan bir diÄŸer mevzu, anti-Türkiye'ci konsorsiyuma karşı durabilmek için AK Parti'nin, devlet eksenine yaslanmak zarureti içine girdiÄŸi bahsi... Bu hayat memat sürecinde, 'devlet' ve 'vatan' hassasiyeti, zaten 'saÄŸ siyaset'in hiç de uzak olmadığı zemin eksenlerini pekiÅŸtirdi.

Devlet ve Vatan pekiÅŸmesini sadece AK Parti yaÅŸamadı. CHP de yaÅŸadı. KılıçdaroÄŸlu ile birlikte HDP'ye göz kırpan rezervasyonlar, partinin ana omurgasına epeydir rahatsızlık veriyordu. Muharrem Ä°nce, bu aÅŸamada MHP'ye kaymaya baÅŸlayan CHP oylarının önünde ciddi bir set çekti

Seçimin önemli beklentilerinden birisi; ''MHP ile ittifaktan sonra, Kürt seçmenin AK Parti'ye kırılacağı'' meselesiydi. BeklendiÄŸi ÅŸekilde radikal bir kopuÅŸ olmadı. Hem MHP ittifakı, hem de temsil gücü düşük listelerine raÄŸmen partiden kopmayan Kürt seçmene, içten bir ÅŸekilde teÅŸekkür etmesi gerekiyor AK Parti'nin.

*** 

AK Parti'nin bu zaferine, ERDOÄžAN markasının yüksek gücü imza attı. O parıltıyı araladığınızdaysa arılar gibi çalışan harika bir teÅŸkilatlanma yapısı görüyorsunuz. Koordinasyon ve çalışma disiplini bakımından adeta bir dinamoyu veya fabrikayı andıran bu yapı, AK Parti baÅŸarısının mimarıdır. 

*** 

BaÅŸlık, Muharrem Ä°nce'ye ait. En doÄŸru ve en içten seçim deÄŸerlendirmesiydi bu. Muharrem Ä°nce, hem çalışkanlığı hem esprileriyle alışık olduÄŸumuz üstenci CHP'li kimliÄŸini deÄŸiÅŸtirmeyi denedi. ErdoÄŸan'a yakın bir dille konuÅŸtu, samimiydi. 

Seçimin kaybedeniyse 'şımarıklar' oldu. Onların bir partisi yok ama her partide karşınıza çıkabilirler, kendilerine benzemeyenleri öteleyen, aÅŸağılayan dil her yerde kaybediyor.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.