Sosyal Medya

Makale

Zafer anları güçlü değil, en zayıf anlardır

Seçimler bitti.. Bu satırların yazıldığı saatlerde tablo aÅŸağı-yukarı ortaya çıktı. KesinleÅŸmeyen rakamlara göre, Tayyip ErdoÄŸan’ın BaÅŸkanlığı ikinci tura kalmamış bulunuyor.  Yüzde 54’ler civarında.. 16 yıldır iktidarda olan bir lider ve partisi için büyük baÅŸarı.. 

Ãœlkeye ve müslüman dünyasına hayırlı olsun.. 

DiÄŸerlerinin durumu da zâten beklenmeyen bir sonuç deÄŸildi. 

***

Bir taraf, kemalist-laik rejimin 90-100 yıl öncelerdeki ‘fabrika ayarları’na dönmek hayalindeydi; bir taraf da, Müslüman halkımızın aslî deÄŸerleri olan ‘fabrika ayarları’na dönmek yolundaki çabalara ağırlık veriyordu. Bir tarafın zafer kazanması halinde ÅŸÃ¼kür namazları kılan; diÄŸer tarafın ise kadehler tokuÅŸturarak eÄŸlenen bir gelenekten geldiklerini hatırlamak yeterli olacaktır. 

Ancak, zafer anları, kazananların güçlü deÄŸil, en zayıf anlarıdır. Umulur ki, bu durum unutulmaz. 

***

Bu seçim, muhaliflerin istediÄŸi veya iddia ettiÄŸi gibi bir sonuç da verebilirdi. Nitekim dünyada ilginç örnekler vardır. 

Hatırlayalım, Japonya’da Liberal Demokrat Parti, kesintisiz 54 yıl iktidarda kaldıktan sonra, 3 sene öncelerde bir seçimi kaybetti ve Sosyalist Parti iktidara geldi. Ama Sosyalist Parti, iktidarda 2 yıl içinde bile zorlanınca, yeni bir seçimde Liberal Demokrat Parti tekrar iktidara geldi. 

***

Malezya’da Mehatir Muhammed, 20 yılı aÅŸkın baÅŸbakanlığının son yıllarında, en yakın çalışma arkadaşı Enver Ä°brahim’i hapse attırdıktan sonra, 72 yaşındayken siyasetten çekildi. Ama Mehatir Muhammed’den sonra gelen hükûmetler bir türlü dikiÅŸ tutturamayınca, Mehatir, 92 yaşında yeni bir parti kurdu ve seçimlerde iktidara geldi. Ve hükûmeti, -seçilir seçilmez hapisten çıkarttığı- Enver Ä°brahim’e devredeceÄŸini de açıkladı. Åžimdi, Malezya eski parlak günlerine döneceÄŸinin beklentisinde.. 

***

2. Dünya Savaşı sonunda ikiye ayrılmış olan Almanya’yı, tek kurÅŸun atmadan, sadece ekonomik ve diplomatik maharetle tekrar birleÅŸtiren Helmut Kohl’ün 16 yıllık bir iktidardan sonra girdiÄŸi bir seçimden yenik çıktığı; amma, Gerhard Schroeder’in 7 yıllık iktidarından sonra, iktidar’ın yine CDU’ya döndüğü hatırlanmalıdır. Hâlâ da Kohl’un yetiÅŸtirmesi Angela Merkel düşe-kalka da olsa, iktidarda.. Yani, güçlü liderler sarsılsa bile, sosyal bünyedeki etkileri uzun süre devam ediyor. 

Bu vesileyle, alman TV kanallarının da tıpkı Ä°ngiliz medyası gibi, bu seçimlerde ErdoÄŸan’ın kaybetmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve kemalist- laik ve dePKK çevrelerinin sözcülüğüne soyunduklarını da ekleyelim. 

***

Türkiye’deki bu seçimle ilgili olarak Ä°ran medyasına bakmakta da fayda var. 

Ä°ran medyası Türkiye’de seçim olduÄŸunu medya organlarına düne kadar pek yansıtmadı. Yarı-resmî ‘stratejik yorumlar’ sitesi tabnak’da ise dün ErdoÄŸan ve Putin’in, Kuzey Suriye’de Tel Rifat veMenbiç konusunda Türkiye’nin istediÄŸi ÅŸekilde bir siyaset izlenmesi için anlaÅŸmaya vardıklarınabunun da Ä°ran’ın Suriye’nin kuzeyindeki gücünü zayıflatacağına iÅŸaret edilerek, Rusya’nın Ä°ran’ı sırtından hançerlediÄŸi dile getiriliyordu. 

Ä°ran medyası, ErdoÄŸan’ın seçimi kaybedebileceÄŸine dair yorumlara ağırlık veriyordu. Nitekim dün de ‘Türkiye’nin ekonomik bakımdan son derece sıkıntılarının olduÄŸundan, ErdoÄŸan’ın Suriye’de girdiÄŸi savaÅŸların getirdiÄŸi olumsuzluklar’dan söz ediliyor; OlaÄŸanüstü Hal uygulamasından bile yakınılarak, ‘uluslararası camianın ErdoÄŸan’a baskı uygulamaması’ eleÅŸtiriliyordu. Ortaya çıkan tablo, Ä°ran medyasındaki genel havayı estirenleri mutsuz etmiÅŸ olmalıdır. 

***

Halkın ErdoÄŸan’a güveni büyük çapta devam ediyor. Sonuç asla küçümsenmemeli ve sorumluluÄŸun daha arttığı da unutulmamalı.. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.