Sosyal Medya

Makale

Mavi Balina Gölgesinde Uluslararası İyilik Ödülleri

"Dünyayı iyilik deÄŸiÅŸtirecek" sloganıyla düzenlenen “4. Uluslararası Ä°yilik Ödülleri” bin beÅŸ yüz iyilik hikâyesinin arasından belirlenen yedi kiÅŸiye verildi.

Mavi Balina isimli oyun yüzünden bir çocuk daha intihar etti.

Yazının girişine aldığım iki ayrı haber hepimizin malumu. İlk sıradaki haber içimizi ferahlattı. Detaylarına indikçe karşılaştığımız hikâyelerle bir kez daha bizi ancak iyilik kurtarır dedik. Lâkin anons edilen ikinci haber ise içimizi adamakıllı acıttı. Her iki haberin biraz daha detayına inerek bir bağlam kurmak istiyorum.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediÄŸi söz konusu ödüllü iyilik projesi övgüyü hak ediyor elbette. Bir güzel çığır olarak iz bırakabilecek cinsten. CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde gerçekleÅŸtirilen ödül töreninde yapılan konuÅŸmaların ortak cümlesi “dünyayı iyiliÄŸin deÄŸiÅŸtireceÄŸine inanıyoruz” oldu.

Proje kapsamında ödül alan isimlerin yaptıkları iyiliklerin ortak noktası ise bir canın hayatına dokunmak. Ödül sahiplerinden birisi olan Mardinli gence hayat tamircisi deniliyor. Çünkü o, engelli hayvanlara kendi imkânlarıyla yürüteç ve protez yapıyor.

Bir diğeri Üsküdar'da bir bakkal. Bakkalının bir kısmını kütüphaneye çevirmiş, mahallenin çocuklarına kitap dağıtıyor ve okudukları kitap karşılığında onlara istedikleri bir şeyi bedava veriyor.

Yine Ä°stanbul Kadıköy’de bir imam ise sokak çocuklarına ve sokakta kalanlara rehabilite hizmeti veriyor. Sabah ve akÅŸam karınlarını doyuruyor.

Bir diğer yardımsever de gündüzleri üniversitede hoca geceleri ise evsizlere, kimsesizlere uzanan el oluyor. Aracının üzerinde yer alan "komşum aç yatmayacak" düsturu belki de bir çok insana ufuk açıyor.

Ä°yilik ödüllerinin dördü Türkiye’ye diÄŸerleri ise Amerika, Kanada ve Tanzanya’da yaÅŸayan yardım severlere gidiyor.

Kanada ödülünün sahibi lokantasında parası olmadığını söyleyen herkese ücretsiz yemek veriyor. Kelebek etkisi gibi bu yardım halkasına müşteriler dahi katkıda bulunarak parasız müşterinin hesabını ödüyor.

Buraya kadar bahsi geçen iyilik sahipleri bir canın hayatına dokunuyor henüz zikretmediÄŸim iki isim ise bir çok hayatı adeta yeniden imar ediyor. Söz konusu fatihlerden birisi Amerika’da yaÅŸayan Muhammed Bzeek. Aslen Libyalı olan Bzeek, 62 yaşında. 1978 yılından beri kimsesiz çocukları evlat ediniyor. Bzeek, 1995 tarihinden bu yana ise ölümcül hastalığa yakalanmış kimsesiz çocuklara ışık olmak istiyor.

Son isim ise Tanzanyalı bir çiftçi ile evlenen Sevde Sevan Usak. Tanzanya gelini bölgedeki çocukların ve kadınların eğitimine destek oluyor. Okul bahçelerine ağaçlar dikiyor, komşuları için meyve bahçeleri yapıyor. Türkiye'deki STK'larla görüşerek bölgeye su kuyuları yapılabilmesi için STK'ları harekete geçiriyor.

İçinden iyilik geçen binlerce hikâyeden sadece bir kaçına kısaca deÄŸindim. Elbette bilmediÄŸimiz, duymadığımız iyilik sahipleri de var. Rabbim sayılarını artırsın. Yapılan çalışma örneklik teÅŸkil etmesi ve umut vadetmesi hasebiyle mühim. Lakin öte tarafta her geçen gün anlamsızlık girdabına sürüklenen gençlerimizin maruz kaldığı tehlikelerin giderek büyümesi de oldukça vahim. Teknoloji bağımlığının afetlerinden birisi Mavi Balina Oyunu vehametin göstergelerinden birisi. Rusya’da bir genç tarafından kurgulanan oyunla baÄŸlantılı olarak ölümlerin artması üzerine harekete geçen T.C. UlaÅŸtırma Bakanlığı, internet saÄŸlayıcılarını uyardı. Uyarı kapsamında oyunu yönetenlere ceza uygulanacak. Emniyet oyun için link gönderenleri sıkı takibe alacak. GeçtiÄŸimiz yıl yapılan ve ne yazık ki yaptırımı olamayan uyarılar sonrasında en son ölüm haberi Åžubat ayında geldi.

Peki nedir bu Mavi Balina oyunu? Bir ÅŸekilde bu oyuna katılan kiÅŸilerden çoÄŸu ÅŸiddet içeren elli talimatı yerine getirmesi isteniyor. Elli günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak ÅŸekilde kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aÅŸamalar yer alıyor. Oyundan çıkışları engellemek için de çeÅŸitli ÅŸantajlar devreye giriyor. 50. günün sonunda ise kiÅŸiye son aÅŸama olan “yüksekten atlayarak ya da kendini asarak” intihar etme komutu veriliyor.

Hasılı ergenlerin kafasını bir güzel bulandırma eylemler dizgesi. Tabiat boşluk kabul etmiyor bir kez daha. Gençlerin hayatına güzel, anlamlı bir değer koymaz isek açılan boşluk sonu ölümle sonuçlanabilecek şekilde doluyor ne hazindir ki. Mavi Balina, özellikle gençleri hedef alan tuzaklardan sadece birisi. Madde bağımlılığı var bir de bildiğimiz. Bilmediğimiz ise mesela neden zikrettiğimiz iyilik ödüllerinin öncüleri gençler olmuyor ya da olamıyor sorusunun cevabı?

Bir grup ilköğretim öğrencisi ile evlerinde ders yapıyoruz. Okullarında vuku bulan hadiselerden bahsediyorlar. Çok öfkeleniyorlar yaşananlara. Yüksek ses ile yabancı müzik dinliyorlar. Dinledikleri grubların isimlerini hatasız ezberliyorlar. Bu müzikleri neden dinliyorsunuz sorusu hava boşluğunda asılı kalıyor.

Sonra Hılfu’l Füdul’u hatırlıyorum nedense. Senkronize bir ÅŸekilde de emr’i bil maruf nehy’i ani’l münker farzını. Tüm evrene nazil olan ‘iyiliÄŸi emret, kötülükten sakındır’ düsturu yüreklerde ilham bulmalı yeniden ve yeniden. Yani ivedilikle, acilen gençler için hayata dönük projeler geliÅŸtirmeliyiz diyorum acizane. Yapılmış örnekler var muhakkak, tehlikenin farkında olarak içini doldurabileceÄŸimiz yeni bir baÅŸlık açmak gerekiyor sanki. Anlamsızlık sarmalında ruh gibi dolaÅŸan neslimizi yeniden inÅŸa için müfredata düşünme dersi eklenmeli sanki. Düşünen zihin üretecek, vaktin kıymetini bilecek ve kendisini iyiliÄŸe adayacaktır biiznillah.

Hasılı kelâm Ramazan ayının müjdecisi üç aylar baÅŸlıyor. Receb ve Åžaban aylarını bize mübarek kıl ve hayırlısı ile Ramazan’a ulaÅŸtır ya rabbi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.