Sosyal Medya

Makale

Kadınlardan yeryüzüne vicdan çağrısı

Gülden Sönmez benim arkadaşımdır. Onun ismi, en sevdiÄŸim ÅŸiirler gibi zihnimde bir mahya halinde, ışıltılarla asılıdır. Hayatı aziz bir mücadeleye adanmış, insan onurunu ve hukukunu kendine meslek edinmiÅŸ cesur bir kadın... Onu başörtülü öğrencilerin kelepçelendiÄŸi günlerde kadınların eÄŸitim hakkı için mücadele veren bir avukat olarak tanıdınız. Onu Mavi Marmara gemisiyle Gazze'ye iyiliÄŸe giderken gördünüz. Onu Ä°ngiltere'de mülteci haklarını savunurken, Afrika'da sahipsiz kalmış yetimlerin sesi olurken tanıdınız... Ben onu kimsesiz çocuklarla seksek oynarken de gördüm, kartopu atarken, yoksul kızların kına gecesinde ÅŸarkılara eÅŸlik ederken de... Ä°ngilizce, Arapça, Fransızca, Kürtçe, kırlangıçça, nehirce, bulutça hemen her dilden konuÅŸur. En kahırlı anında bile ümitlidir, ümit onun hayatıdır... Güldüğünde tatlı bir tavÅŸana benzer, aynı ismi gibi olur yüzünde güller açar, en zor koÅŸullarda bile etrafındakilere cesaret vermesiyle namlıdır. Ben onu paramparça ÅŸehit olmuÅŸ kardeÅŸlerini kucaklarken de gördüm. Uzun cenaze kalabalıklarının ortasında da... Ben onu elinde megafonla ÅŸiir okurken, sırtında yardım kolileriyle Kenya'da, Pakistan'da da gördüm... Ã‡Ã¶lün baÄŸrından bir artezyen kuyusu gibi su çıkartan kadındır Gülden... 

***

Yarın Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Avukat Gülden Sönmez'in çaÄŸrısıyla tüm dünyadan toplanan kadınlar, Suriye hapishanelerinde insanlık dışı muamelelere tabi tutulan kadın mahkumlar için Vicdan Konvoyu kurdular. Ä°nsan Hakları ve Adalet Hareketi'nin (Ä°HAK) başını çektiÄŸi Vicdan Konvoyu'nda Ä°HH, KADEM, Diyanet Vakfı, Ensar Vakfı gibi pek çok sivil toplum örgütü ve 55 ülkeden aktivist kadınlar bulunuyor. Hedefleri 15 otobüsle dünyanın dikkatini kadınların yaÅŸadığı bu vehamete çekmekti. 150 otobüs oldular. Bosna'dan katılan Vicdan Annelerini görünce boÄŸazıma bir bıçak saplandı sanki. Tecavüzün savaÅŸ silahı olarak kullanıldığı Bosna Faciası tüm dünyanın vicdanında bir kara leke derin bir yaraydı ki biz bunun çok daha ağırlaÅŸmış halini bugün Suriye'de sadece seyrediyoruz... Ä°ÅŸte Vicdan Kadınlarının isyanı bunaydı.

Avukat Gülden Sönmez'e kulak verelim;

''Mart 2011’den bu yana devam eden Suriye savaşı sırasında, 1 milyona yakın insan hayatını kaybetmiÅŸ ve onbinlerce insan hapishanelere girmiÅŸ çıkmış, bir kısmı ise halen hapishanelerdedir. Suriye insan hakları kuruluÅŸlarının son verilerine göre tespit edilebilen tutuklanan KADIN sayısı, Mart 2011’den 2017 sonuna kadar 13 bin 581’dir. Mart 2011’den bu yana Suriye Savaşı sırasında Suriye rejim güçleri tarafından tutulan ve halen hapishanelerde olan kadın sayısı 6 bin 736’dır. Bu sayının 6 bin 319’u yetiÅŸkin 417'si kız çocuÄŸudur. Bunlar sadece resmi cezaevlerinde tutulanlardır. Hapishane gibi kullanılan diÄŸer türlü boÅŸ fabrika vb. binalarda tutulanların sayısı bilinmemektedir. Bazı kadınlar hamileyken alınmış ve orada doÄŸum yapmıştır. Bazı kadınlar çocuklarıyla alınmıştır. Bazı kadınlar ise tutulan yerlerde tecavüze uÄŸramış ve tecavüz sonucu olan çocuÄŸu orada doÄŸurmak zorunda bırakılmıştır. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Bağımsız Uluslararası Suriye AraÅŸtırma Komisyonu damgalanma endiÅŸesi ve travma gibi nedenlerle cinsel ÅŸiddet vakalarının gerçekleÅŸenden az bildirildiÄŸini beyan etmiÅŸtir. 

Suriye’deki savaÅŸ sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, iÅŸkence, hukuksuz tutulmalar, uluslararası hukuka göre savaÅŸ suçu ve insanlığa karşı suç niteliÄŸindedir. Bilinen tek gerçek ÅŸudur  ki; Suriye Rejimi kadınlara tecavüz ve saldırıyı bir savaÅŸ silahı olarak kullanmaktadır. Kadınlara yönelik yapılan ihlaller ve suçlar sadece rejim askerlerince deÄŸil Åžebbiha adlı silahlı çeteler ve terör örgütlerince de iÅŸlenmektedir. 

Her görüşten, hukukçu, akademisyen, gazeteci, ev hanımı, iÅŸkadını, sporcu, sanatçı, STK temsilcisi, aktivist, işçi, memur, öğretmen, doktor, siyasetçi vb. çeÅŸitli mesleklerden ve ülkelerden sadece kadınlar olarak otobüslerle konvoy oluÅŸturacağız. 06.03.2018 tarihinde sabah basın açıklaması ile Ä°stanbul’dan yola çıkarak sırayla Ä°zmit, Sakarya, Ankara, Adana ÅŸehirlerinden geçerek Suriye sınırına ulaÅŸacağız ve 08 Mart 2018 Dünya Kadınlar Günü sabahı Suriye sınırından dünyaya sesleneceÄŸiz. Konvoy boyunca oyalı yazmalar sembolümüz olacak. Sınırda basın açıklamamızı yaptıktan sonra bir kamp ziyaretinde Suriyeli kadınlarla bir araya geldikten sonra Ä°stanbul’a döneceÄŸiz...'' 

Yarın 8 Mart... Kadınların vicdana davetine hiç olmazsa kulak verelim...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.